SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii ale căror exploatații agricole se află în zona ariilor naturale protejate care sunt obligațiile pe care trebuie să le respecte dacă vor să beneficieze de subvențiile agricole pentru acest an.
Potrivit art. 17, alin. (5) din O.U.G. nr. 3/2015, “fermierii ale căror exploataţii se află integral sau parţial în zone care fac obiectul Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la plata directa pe suprafata, cu condiţia să aplice practicile menţionate în prezentul capitol, în măsura în care practicile respective sunt compatibi-le, în exploataţia în cauză, cu obiectivele actelor normative menţionate”.
Fermierii ale caror exploatatii se afla integral sau partial în zone care fac obiectul Directivei habitate 92/43/CE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna, al Directivei apă 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politica comunitara in domeniul apei , sau al Directivei 2009/147/CE au dreptul la plăți directe cu condiția să aplice practicile agricole benefice pentru climă și mediu, în măsura în care practicile respective sunt compatibile, în exploatația în cauză, cu obiectivele directivelor menționate.
În conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Mediului și Pădurilor, a Președintelui Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Sănătatea Animalelor nr. 187/2155/42/2011, începând cu anul 2012 România implementează cerințele legale în materia de gestionare (S.M.R.), după calendarul prezent la art.124 , alin. 6 din Regulamentul (CE) nr.73/2009 , cu modificările și completările ulterioare.
Încadrarea normelor de eco-condiționalitate pe domenii este următoarea:
a) În domeniul “mediu” se respectă cerințele in materie de gestionare SMR1-SMR5 (conservarea păsărilor sălbatice; protecţia mediului, în special a solului, atunci când se utilizează nămoluri de epurare în agricultură; protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole; conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică) și cerințele minime privind utilizarea îngrășămintelor
b) În domeniul “sănătate publică , sănătatea animalelor și sănătatea plantelor”, se respectă cerințele legale in materie de gestionare SMR6-SMR8 (identificarea și înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor) și cerințele minime privind utilizarea produselor de protecție a plantelor
c) În domeniul “bune condiții agricole și de mediu” se respecta Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC).
Pentru măsura 10 cuprinsă în PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea GAEC-urilor, a cerințelor legale în materia de SMR și a cerințelor minime relevante pe toată exploatația.
Pentru măsurile 11 și 13 din PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea Bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC) și a cerințelor legale în materia de gestionare (S.M.R.) pe toată exploatația.
Fermierii care solicită plăți directe pe suprafață trebuie să declare tóate parcélele agricole pe care le utilizează, indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt eligibile pentru sprijin, pe care trebuie să respecte după caz, GAEC-urile, cerințele SMR și cerințele minime relevante pe toată exploatația.
Suplimentar fermierii care dețin și administrează terenuri agricole și care desfășoară activități în perimetrul și în vecinătatea ariilor naturale protejate (SCI și SPA) au următoarele obligații:
- să respecte planul de management și regulamentul ariei protejate în ceea ce privește utilizarea suprafețelor de teren cu destinații agricole;
- să urmeze procedura evaluării impactului asupra mediului pentru planuri precum și procedura de auto-sesizare;
- să nu ucidă și să nu captureze intenționat prin orice metodă, păsările sălbatice;
- Să nu deterioreze și să nu distrugă intențonat cuiburile păsărilor sălbatice, chiar dacă aces-tea sunt goale;
- să nu perturbe intenționat păsările, în special în timpul perioadei de reproducere, de creștere și de migrație;
- să nu polueze sau să deterioreze prin acțiunile lor habitatul pasărilor sălbatice.
Cu alte cuvinte, fermierii care dețin/administrează terenuri agricole situate în arii speciale de protecție avifaunistică (SPA) sau arii naturale protejate (SCI) pot accesa plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, cu condiția ca aceste practici să fie compatibile, pentru exploatațiile fermierilor, cu obiectivele precizate de următoarele acte normative:
Astfel, obiectivul O.U.G. nr. 57/2007 îl constituie asigurarea măsurilor speciale de protecţie şi conservare a ariilor naturale protejate, protecţia mediului, obiectiv de interes public major, pe baza principiilor şi elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabilă, iar cel al Legii nr. 107/1996 îl reprezintă conservarea, dezvoltarea şi protecţia resurselor de apă, protecţia împotriva oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă, a malurilor şi albiilor sau cuvetelor acestora.
Seturile minime de măsuri de conservare sunt elaborate pentru ariile naturale protejate de către deținătorii acestor suprafețe, în custodie sau administrare, și sunt cuprinse în planul de management aprobat printr-un act normativ de către ministerul de resort.
Aceste cerințe de conservare trebuie să fie aduse la cunoștința fermierilor și respectate de către aceștia, în situația în care solicită plăți directe pe suprafață și desfășoară practici agricole benefice pentru climă și mediu pe parcelele situate în interiorul sau vecinătatea acestor arii protejate.