Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APIA: OBLIGAȚII pentru FERMIERI!

Publicat: 05 mai 2020 - 09:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii ale căror exploatații agricole se află în zona ariilor naturale protejate care sunt obligațiile pe care trebuie să le respecte dacă vor să beneficieze de subvențiile agricole pentru acest an.

Potrivit art. 17, alin. (5) din O.U.G. nr. 3/2015, “fermierii ale căror exploataţii se află integral sau parţial în zone care fac obiectul Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la plata directa pe suprafata, cu condiţia să aplice practicile menţionate în prezentul capitol, în măsura în care practicile respective sunt compatibi-le, în exploataţia în cauză, cu obiectivele actelor normative menţionate”.

Fermierii ale caror exploatatii se afla integral sau partial în zone care fac obiectul Directivei habitate 92/43/CE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna, al Directivei apă 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politica comunitara in domeniul apei , sau al Directivei 2009/147/CE au dreptul la plăți directe cu condiția să aplice practicile agricole benefice pentru climă și mediu, în măsura în care practicile respective sunt compatibile, în exploatația în cauză, cu obiectivele directivelor menționate.

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Mediului și Pădurilor, a Președintelui Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Sănătatea Animalelor nr. 187/2155/42/2011, începând cu anul 2012 România implementează cerințele legale în materia de gestionare (S.M.R.), după calendarul prezent la art.124 , alin. 6 din Regulamentul (CE) nr.73/2009 , cu modificările și completările ulterioare.

Încadrarea normelor de eco-condiționalitate pe domenii este următoarea:

a) În domeniul “mediu” se respectă cerințele in materie de gestionare SMR1-SMR5 (conservarea păsărilor sălbatice; protecţia mediului, în special a solului, atunci când se utilizează nămoluri de epurare în agricultură; protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole; conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică) și cerințele minime privind utilizarea îngrășămintelor
b) În domeniul “sănătate publică , sănătatea animalelor și sănătatea plantelor”, se respectă cerințele legale in materie de gestionare SMR6-SMR8 (identificarea și înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor) și cerințele minime privind utilizarea produselor de protecție a plantelor
c) În domeniul “bune condiții agricole și de mediu” se respecta Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC).

Pentru măsura 10 cuprinsă în PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea GAEC-urilor, a cerințelor legale în materia de SMR și a cerințelor minime relevante pe toată exploatația.

Pentru măsurile 11 și 13 din PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea Bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC) și a cerințelor legale în materia de gestionare (S.M.R.) pe toată exploatația.

Fermierii care solicită plăți directe pe suprafață trebuie să declare tóate parcélele agricole pe care le utilizează, indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt eligibile pentru sprijin, pe care trebuie să respecte după caz, GAEC-urile, cerințele SMR și cerințele minime relevante pe toată exploatația.

Suplimentar fermierii care dețin și administrează terenuri agricole și care desfășoară activități în perimetrul și în vecinătatea ariilor naturale protejate (SCI și SPA) au următoarele obligații:
- să respecte planul de management și regulamentul ariei protejate în ceea ce privește utilizarea suprafețelor de teren cu destinații agricole;
- să urmeze procedura evaluării impactului asupra mediului pentru planuri precum și procedura de auto-sesizare;
- să nu ucidă și să nu captureze intenționat prin orice metodă, păsările sălbatice;
- Să nu deterioreze și să nu distrugă intențonat cuiburile păsărilor sălbatice, chiar dacă aces-tea sunt goale;
- să nu perturbe intenționat păsările, în special în timpul perioadei de reproducere, de creștere și de migrație;
- să nu polueze sau să deterioreze prin acțiunile lor habitatul pasărilor sălbatice.

Cu alte cuvinte, fermierii care dețin/administrează terenuri agricole situate în arii speciale de protecție avifaunistică (SPA) sau arii naturale protejate (SCI) pot accesa plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, cu condiția ca aceste practici să fie compatibile, pentru exploatațiile fermierilor, cu obiectivele precizate de următoarele acte normative:

Astfel, obiectivul O.U.G. nr. 57/2007 îl constituie asigurarea măsurilor speciale de protecţie şi conservare a ariilor naturale protejate, protecţia mediului, obiectiv de interes public major, pe baza principiilor şi elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabilă, iar cel al Legii nr. 107/1996 îl reprezintă conservarea, dezvoltarea şi protecţia resurselor de apă, protecţia împotriva oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă, a malurilor şi albiilor sau cuvetelor acestora.

Seturile minime de măsuri de conservare sunt elaborate pentru ariile naturale protejate de către deținătorii acestor suprafețe, în custodie sau administrare, și sunt cuprinse în planul de management aprobat printr-un act normativ de către ministerul de resort.
Aceste cerințe de conservare trebuie să fie aduse la cunoștința fermierilor și respectate de către aceștia, în situația în care solicită plăți directe pe suprafață și desfășoară practici agricole benefice pentru climă și mediu pe parcelele situate în interiorul sau vecinătatea acestor arii protejate.

Vizualizat: 8949 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

26 mai 2020 - 15:57

OFICIAL! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 08:18

MICI ȘI MULȚI CU VENITURI MICI! Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a scris pe contul său de twitter că România este țara cu cele mai multe ferme mici, de subzistență, cu venituri care nu pot asigura traiul zilnic. Procentul depășește cu mult media Uniunii Europene.

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

26 mai 2020 - 07:04

FERMA DIN UNITATEA MILITARĂ. Fostul pichet de grăniceri din Ciupercenii Vechi a fost transformat într-o fermă de vaci. Costel Dinuț și soția lui au muncit ani buni în Norvegia, iar banii strânși i-au investit în ferma de vaci din România, scrie Evenimentul Zilei.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

26 mai 2020 - 06:17

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10...19°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

25 mai 2020 - 20:46

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

25 mai 2020 - 18:20

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

25 mai 2020 - 12:46

OFICIAL. În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie și era „departe de a fi optimizat”. Echipa specialiștilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Apel la Pompieri

Apel la Pompieri
0 blondă dă telefon la Pompieri şi începe să urle: Detalii