Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APIA: OBLIGAȚII pentru FERMIERI!

Publicat: 05 mai 2020 - 09:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii ale căror exploatații agricole se află în zona ariilor naturale protejate care sunt obligațiile pe care trebuie să le respecte dacă vor să beneficieze de subvențiile agricole pentru acest an.

Potrivit art. 17, alin. (5) din O.U.G. nr. 3/2015, “fermierii ale căror exploataţii se află integral sau parţial în zone care fac obiectul Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la plata directa pe suprafata, cu condiţia să aplice practicile menţionate în prezentul capitol, în măsura în care practicile respective sunt compatibi-le, în exploataţia în cauză, cu obiectivele actelor normative menţionate”.

Fermierii ale caror exploatatii se afla integral sau partial în zone care fac obiectul Directivei habitate 92/43/CE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna, al Directivei apă 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politica comunitara in domeniul apei , sau al Directivei 2009/147/CE au dreptul la plăți directe cu condiția să aplice practicile agricole benefice pentru climă și mediu, în măsura în care practicile respective sunt compatibile, în exploatația în cauză, cu obiectivele directivelor menționate.

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Mediului și Pădurilor, a Președintelui Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Sănătatea Animalelor nr. 187/2155/42/2011, începând cu anul 2012 România implementează cerințele legale în materia de gestionare (S.M.R.), după calendarul prezent la art.124 , alin. 6 din Regulamentul (CE) nr.73/2009 , cu modificările și completările ulterioare.

Încadrarea normelor de eco-condiționalitate pe domenii este următoarea:

a) În domeniul “mediu” se respectă cerințele in materie de gestionare SMR1-SMR5 (conservarea păsărilor sălbatice; protecţia mediului, în special a solului, atunci când se utilizează nămoluri de epurare în agricultură; protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole; conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică) și cerințele minime privind utilizarea îngrășămintelor
b) În domeniul “sănătate publică , sănătatea animalelor și sănătatea plantelor”, se respectă cerințele legale in materie de gestionare SMR6-SMR8 (identificarea și înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor) și cerințele minime privind utilizarea produselor de protecție a plantelor
c) În domeniul “bune condiții agricole și de mediu” se respecta Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC).

Pentru măsura 10 cuprinsă în PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea GAEC-urilor, a cerințelor legale în materia de SMR și a cerințelor minime relevante pe toată exploatația.

Pentru măsurile 11 și 13 din PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea Bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC) și a cerințelor legale în materia de gestionare (S.M.R.) pe toată exploatația.

Fermierii care solicită plăți directe pe suprafață trebuie să declare tóate parcélele agricole pe care le utilizează, indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt eligibile pentru sprijin, pe care trebuie să respecte după caz, GAEC-urile, cerințele SMR și cerințele minime relevante pe toată exploatația.

Suplimentar fermierii care dețin și administrează terenuri agricole și care desfășoară activități în perimetrul și în vecinătatea ariilor naturale protejate (SCI și SPA) au următoarele obligații:
- să respecte planul de management și regulamentul ariei protejate în ceea ce privește utilizarea suprafețelor de teren cu destinații agricole;
- să urmeze procedura evaluării impactului asupra mediului pentru planuri precum și procedura de auto-sesizare;
- să nu ucidă și să nu captureze intenționat prin orice metodă, păsările sălbatice;
- Să nu deterioreze și să nu distrugă intențonat cuiburile păsărilor sălbatice, chiar dacă aces-tea sunt goale;
- să nu perturbe intenționat păsările, în special în timpul perioadei de reproducere, de creștere și de migrație;
- să nu polueze sau să deterioreze prin acțiunile lor habitatul pasărilor sălbatice.

Cu alte cuvinte, fermierii care dețin/administrează terenuri agricole situate în arii speciale de protecție avifaunistică (SPA) sau arii naturale protejate (SCI) pot accesa plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, cu condiția ca aceste practici să fie compatibile, pentru exploatațiile fermierilor, cu obiectivele precizate de următoarele acte normative:

Astfel, obiectivul O.U.G. nr. 57/2007 îl constituie asigurarea măsurilor speciale de protecţie şi conservare a ariilor naturale protejate, protecţia mediului, obiectiv de interes public major, pe baza principiilor şi elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabilă, iar cel al Legii nr. 107/1996 îl reprezintă conservarea, dezvoltarea şi protecţia resurselor de apă, protecţia împotriva oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă, a malurilor şi albiilor sau cuvetelor acestora.

Seturile minime de măsuri de conservare sunt elaborate pentru ariile naturale protejate de către deținătorii acestor suprafețe, în custodie sau administrare, și sunt cuprinse în planul de management aprobat printr-un act normativ de către ministerul de resort.
Aceste cerințe de conservare trebuie să fie aduse la cunoștința fermierilor și respectate de către aceștia, în situația în care solicită plăți directe pe suprafață și desfășoară practici agricole benefice pentru climă și mediu pe parcelele situate în interiorul sau vecinătatea acestor arii protejate.

Vizualizat: 10151 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș. "

Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii