Adama
Vinasa Rompak

APIA: OBLIGAȚII pentru FERMIERI!

Publicat: 05 mai 2020 - 09:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii ale căror exploatații agricole se află în zona ariilor naturale protejate care sunt obligațiile pe care trebuie să le respecte dacă vor să beneficieze de subvențiile agricole pentru acest an.

Potrivit art. 17, alin. (5) din O.U.G. nr. 3/2015, “fermierii ale căror exploataţii se află integral sau parţial în zone care fac obiectul Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la plata directa pe suprafata, cu condiţia să aplice practicile menţionate în prezentul capitol, în măsura în care practicile respective sunt compatibi-le, în exploataţia în cauză, cu obiectivele actelor normative menţionate”.

Fermierii ale caror exploatatii se afla integral sau partial în zone care fac obiectul Directivei habitate 92/43/CE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna, al Directivei apă 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politica comunitara in domeniul apei , sau al Directivei 2009/147/CE au dreptul la plăți directe cu condiția să aplice practicile agricole benefice pentru climă și mediu, în măsura în care practicile respective sunt compatibile, în exploatația în cauză, cu obiectivele directivelor menționate.

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Mediului și Pădurilor, a Președintelui Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Sănătatea Animalelor nr. 187/2155/42/2011, începând cu anul 2012 România implementează cerințele legale în materia de gestionare (S.M.R.), după calendarul prezent la art.124 , alin. 6 din Regulamentul (CE) nr.73/2009 , cu modificările și completările ulterioare.

Încadrarea normelor de eco-condiționalitate pe domenii este următoarea:

a) În domeniul “mediu” se respectă cerințele in materie de gestionare SMR1-SMR5 (conservarea păsărilor sălbatice; protecţia mediului, în special a solului, atunci când se utilizează nămoluri de epurare în agricultură; protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole; conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică) și cerințele minime privind utilizarea îngrășămintelor
b) În domeniul “sănătate publică , sănătatea animalelor și sănătatea plantelor”, se respectă cerințele legale in materie de gestionare SMR6-SMR8 (identificarea și înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor) și cerințele minime privind utilizarea produselor de protecție a plantelor
c) În domeniul “bune condiții agricole și de mediu” se respecta Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC).

Pentru măsura 10 cuprinsă în PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea GAEC-urilor, a cerințelor legale în materia de SMR și a cerințelor minime relevante pe toată exploatația.

Pentru măsurile 11 și 13 din PNDR 2014-2020 eco-condiționalitatea implică respectarea Bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC) și a cerințelor legale în materia de gestionare (S.M.R.) pe toată exploatația.

Fermierii care solicită plăți directe pe suprafață trebuie să declare tóate parcélele agricole pe care le utilizează, indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt eligibile pentru sprijin, pe care trebuie să respecte după caz, GAEC-urile, cerințele SMR și cerințele minime relevante pe toată exploatația.

Suplimentar fermierii care dețin și administrează terenuri agricole și care desfășoară activități în perimetrul și în vecinătatea ariilor naturale protejate (SCI și SPA) au următoarele obligații:
- să respecte planul de management și regulamentul ariei protejate în ceea ce privește utilizarea suprafețelor de teren cu destinații agricole;
- să urmeze procedura evaluării impactului asupra mediului pentru planuri precum și procedura de auto-sesizare;
- să nu ucidă și să nu captureze intenționat prin orice metodă, păsările sălbatice;
- Să nu deterioreze și să nu distrugă intențonat cuiburile păsărilor sălbatice, chiar dacă aces-tea sunt goale;
- să nu perturbe intenționat păsările, în special în timpul perioadei de reproducere, de creștere și de migrație;
- să nu polueze sau să deterioreze prin acțiunile lor habitatul pasărilor sălbatice.

Cu alte cuvinte, fermierii care dețin/administrează terenuri agricole situate în arii speciale de protecție avifaunistică (SPA) sau arii naturale protejate (SCI) pot accesa plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, cu condiția ca aceste practici să fie compatibile, pentru exploatațiile fermierilor, cu obiectivele precizate de următoarele acte normative:

Astfel, obiectivul O.U.G. nr. 57/2007 îl constituie asigurarea măsurilor speciale de protecţie şi conservare a ariilor naturale protejate, protecţia mediului, obiectiv de interes public major, pe baza principiilor şi elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabilă, iar cel al Legii nr. 107/1996 îl reprezintă conservarea, dezvoltarea şi protecţia resurselor de apă, protecţia împotriva oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă, a malurilor şi albiilor sau cuvetelor acestora.

Seturile minime de măsuri de conservare sunt elaborate pentru ariile naturale protejate de către deținătorii acestor suprafețe, în custodie sau administrare, și sunt cuprinse în planul de management aprobat printr-un act normativ de către ministerul de resort.
Aceste cerințe de conservare trebuie să fie aduse la cunoștința fermierilor și respectate de către aceștia, în situația în care solicită plăți directe pe suprafață și desfășoară practici agricole benefice pentru climă și mediu pe parcelele situate în interiorul sau vecinătatea acestor arii protejate.

Vizualizat: 11568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii