Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ANZ I-A PRINS CU MIA DE OI STERPE ÎN CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCȚIILOR DE LAPTE!

Publicat: 19 august 2020 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO. Controale la fermele de ovine care cer subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat! Într-un singur județ, Bihor, Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a descoperit că 1.000 de ovine sunt trecute în controlul oficial al producțiilor de lapte (COP), dar, în realitate, oile nu dau strop de lapte, sunt sterpe. Mai mult, oierii respectivi cer pentru cele 1.000 de oi și subvenția cea mai mare din oierit tocmai pentru că au animalele înscrise în COP.

Am fost în control la patru exploatații, iar din acestea, la două exploatații am găsit nereguli totale în sensul că un efectiv de aproximativ 1.000 de capete de ovine din cele două exploatații erau trecute în controlul oficial al producțiilor de lapte și, în realitate, am găsit ovinele înțărcate. Deci, oile nu se mulg.  O dată, acele animale sunt excluse de la controlul oficial al producției, asociația a luat măsuri împotriva controlorilor și le-a desfăcut contractul de muncă. Sigur că este încă în analiză, dar având în vedere că am început controlul pe sprijin cuplat și personalul de la ANZ este destul de puțin, nu am avut încă timp să luăm decizia definitivă. Dar ca și repercusiuni, gândiți-vă, 1.000 de ovine să fie trecute în controlul oficial al producțiilor, iar dintre produșii ovinelor respective, care sunt în COP, se aleg reproducătorii cu certificate de origine, cam ce repercusiuni sunt?! Nu zic sigur că de la aceste exploatații au fost și berbeci cu certificate de origine, dar ca și procedură de lucru, facem controlul oficial al producțiilor ca de la animalele  performante, în urma controlului, să alegem reproducătorii pe care-i promovăm în ameliorare.

După părerea mea, abaterea este foarte gravă, în măsurile pe care le luăm nu vrem să fim nici foarte drastici, dar nici nu putem să fim îngăduitori având în vedere că vorbim despre o activitate de ameliorare pe care mulți președinți de asociații o susțin și o fac cu conștiinciozitate. Dar dacă găsim situații de acest fel, dați-mi voie să am dubii în ceea ce privește calitatea reproducătorilor cu certificate de origine, a declarat ing. Vaida Bela, director general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), exclusiv pentru AGROINFO.

Sprijinul cuplat pentru ovine, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină, 17,71 euro/cap de ovină la nivelul anului 2019, se acordă crescătorilor de ovine care dețin berbeci cu certificate de origine, este una dintre variante, iar, a doua, dacă ovinele sunt trecute în controlul oficial al producțiilor, primul pas pentru a fi înregistrate în registrele genealogice ale raselor.

La sprijin cuplat sunt cele două variante de a beneficia de subvenție: crescătorul are animalele trecute în COP și-n baza adeverințelor eliberate că sunt trecute în COP și respectă raportul de un berbec (înscris în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală n.r.) la 35 de femele ovine, APIA plătește, sau pot folosi berbeci cu certificate de origine fără ca femelele să fie în COP (raportul de un berbec la 35 de femele ovine înregistrate în registrul genealogic se respectă și-n acest caz n.r.). Dar în situația de față, da, aceste animale au fost trecute în COP și au beneficiat și de sprijin cuplat, a explicat șeful ANZ.

Oierii respectivi solicită sprijin cuplat la ovine și pentru acest an.

Ei (crescătorii n.r.) au depus cererea la APIA pentru sprijin cuplat în decursul acestui an, adeverințele se eliberează până-n 31 august și vor beneficia de sprijin cuplat începînd din 15 octombrie dacă vor primi adeverințe pentru sprijin cuplat. Adeverințele sunt solicitate la asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Depinde ce va face asociația, dar, după părerea mea, aceste animale nu trebuie să beneficieze de sprijin cuplat pentru 2020, a mai spus șeful ANZ.

Unul dintre crescătorii de ovine a cărui fermă a fost controlată de ANZ și unde s-au descoperit grave nereguli, ovine trecute în COP fără să fie mulse, fără să aibă picătură de lapte producție, a depus deja la APIA adeverința eliberată de asociație pentru sprijinul cuplat. Crescătorul spune că oile nu au lapte din cauza secetei și că le-ar fi muls și când a venit controlul, dar ploua și nu le-a terfelit pentru o găleată de lapte.

Nu știu ce nu le-o convenit dumnealor (inspectorilor ANZ n.r.), io nu am semnat nimic, nu s-o încheiat procesul-verbal la fața locului. Dintre ovine erau și înțărcate pentru că lactația la ovine nu durează. Am depus deja adeverința la APIA pentru sprijinul cuplat că am ovinele în COP. Cât o fost două controale, am muls, la al treilea control când o venit și oile or înțărcat din cauza secetei, că nu este iarbă. Acuma plouă, să terfelești atâtea oi pentru o găleată de lapte, nu cred că e convenabil, ne-a spus Valentin, crescător de ovine din județul Bihor.

Cum va fi sancționată asociația crescătorilor de ovine din Bihor unde în controlul oficial al producțiilor de lapte figurează și oi sterpe?

Noi, ANZ, putem merge la o măsură foarte drastică, gravă, retragerea acreditării întregii asociații pe această chestiune. Interesul nostru nu este să sancționăm, interesul nostru este să fim corecți, să respectăm legislația și fermierii corecți și cinstiți să beneficieze de formele de sprijin pe care statul român le poate acorda din buget național sau fonduri europene. Nu vrem să fim nici foarte vehemenți. Orice sancțiune are diferite nivele. Din punctul meu de vedere, abaterea sau constatarea în urma controlului este foarte gravă. În același timp, însă trebuie să ne gândim și la ceilalți membri ai asociației. Pentru că, mă gândesc, din Bihor nu toți crescătorii se înscriu în partea asta, că au înțărcat oile. Dacă vom avea sesizări, în mod cert, că vom dispune controale și dacă se mai repetă, nici nu se discută să nu ridicăm acreditarea asociației, indiferent de ce consecințe sunt. Nu putem tolera ilegalitățile sau neregulile pe motiv că au de suferit și alții, a precizat ing. Vaida Bela.

Cum se procedează corect la controlul oficial al producțiilor la ovine?

Principiul în baza căruia funcționează registrele genealogice este: prima etapă este controlul oficial al performanțelor, al producțiilor, în cazul de față, controlul producției de lapte. Se face un grafic de control, controlorii se deplasează la exploatații și măsoară cantitatea de lapte de la fiecare oaie mulsă. Dintre aceste animale se aleg cele mai bune femele de lapte, masculii proveniți de la aceste femele primesc certificate de origine în urma mai multor analize, nu pur și simplu toți berbecuții de la aceste femele primesc certificate, se face o bonitare,  trebuie să aibă ascendent în secțiunea principală a registrului genealogic, adică, mama și tata să fie în secțiunea principală a registrului și-n urma acestor analize, acel animal poate să primească certificat de origine. Tot așa, se poate întâmpla să avem femele trecute deja în registrul genealogic, secțiunea principală, dar producția de lapte este așa de mică încât produsul mascul al acelei femele nu poate beneficia de certificat de origine, a explicat șeful ANZ, exclusiv pentru AGROINFO.

foto arhivăVizualizat: 8335 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

27 septembrie 2020 - 20:10

COMUNICAT MADR AJUTOARE EXCEPȚIONALE! Ministerul Agriculturii anunță crescătorii de animale care beneficiază de ajutoarele excepționale acordate în contextul crizei sanitare că mai au doar două zile la dispoziție pentru depunerea cererii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii