KWS+
Reclama header after big part 2

ANZ I-A PRINS CU MIA DE OI STERPE ÎN CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCȚIILOR DE LAPTE!

Publicat: 19 august 2020 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO. Controale la fermele de ovine care cer subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat! Într-un singur județ, Bihor, Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a descoperit că 1.000 de ovine sunt trecute în controlul oficial al producțiilor de lapte (COP), dar, în realitate, oile nu dau strop de lapte, sunt sterpe. Mai mult, oierii respectivi cer pentru cele 1.000 de oi și subvenția cea mai mare din oierit tocmai pentru că au animalele înscrise în COP.

Am fost în control la patru exploatații, iar din acestea, la două exploatații am găsit nereguli totale în sensul că un efectiv de aproximativ 1.000 de capete de ovine din cele două exploatații erau trecute în controlul oficial al producțiilor de lapte și, în realitate, am găsit ovinele înțărcate. Deci, oile nu se mulg.  O dată, acele animale sunt excluse de la controlul oficial al producției, asociația a luat măsuri împotriva controlorilor și le-a desfăcut contractul de muncă. Sigur că este încă în analiză, dar având în vedere că am început controlul pe sprijin cuplat și personalul de la ANZ este destul de puțin, nu am avut încă timp să luăm decizia definitivă. Dar ca și repercusiuni, gândiți-vă, 1.000 de ovine să fie trecute în controlul oficial al producțiilor, iar dintre produșii ovinelor respective, care sunt în COP, se aleg reproducătorii cu certificate de origine, cam ce repercusiuni sunt?! Nu zic sigur că de la aceste exploatații au fost și berbeci cu certificate de origine, dar ca și procedură de lucru, facem controlul oficial al producțiilor ca de la animalele  performante, în urma controlului, să alegem reproducătorii pe care-i promovăm în ameliorare.

După părerea mea, abaterea este foarte gravă, în măsurile pe care le luăm nu vrem să fim nici foarte drastici, dar nici nu putem să fim îngăduitori având în vedere că vorbim despre o activitate de ameliorare pe care mulți președinți de asociații o susțin și o fac cu conștiinciozitate. Dar dacă găsim situații de acest fel, dați-mi voie să am dubii în ceea ce privește calitatea reproducătorilor cu certificate de origine, a declarat ing. Vaida Bela, director general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), exclusiv pentru AGROINFO.

Sprijinul cuplat pentru ovine, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină, 17,71 euro/cap de ovină la nivelul anului 2019, se acordă crescătorilor de ovine care dețin berbeci cu certificate de origine, este una dintre variante, iar, a doua, dacă ovinele sunt trecute în controlul oficial al producțiilor, primul pas pentru a fi înregistrate în registrele genealogice ale raselor.

La sprijin cuplat sunt cele două variante de a beneficia de subvenție: crescătorul are animalele trecute în COP și-n baza adeverințelor eliberate că sunt trecute în COP și respectă raportul de un berbec (înscris în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală n.r.) la 35 de femele ovine, APIA plătește, sau pot folosi berbeci cu certificate de origine fără ca femelele să fie în COP (raportul de un berbec la 35 de femele ovine înregistrate în registrul genealogic se respectă și-n acest caz n.r.). Dar în situația de față, da, aceste animale au fost trecute în COP și au beneficiat și de sprijin cuplat, a explicat șeful ANZ.

Oierii respectivi solicită sprijin cuplat la ovine și pentru acest an.

Ei (crescătorii n.r.) au depus cererea la APIA pentru sprijin cuplat în decursul acestui an, adeverințele se eliberează până-n 31 august și vor beneficia de sprijin cuplat începînd din 15 octombrie dacă vor primi adeverințe pentru sprijin cuplat. Adeverințele sunt solicitate la asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Depinde ce va face asociația, dar, după părerea mea, aceste animale nu trebuie să beneficieze de sprijin cuplat pentru 2020, a mai spus șeful ANZ.

Unul dintre crescătorii de ovine a cărui fermă a fost controlată de ANZ și unde s-au descoperit grave nereguli, ovine trecute în COP fără să fie mulse, fără să aibă picătură de lapte producție, a depus deja la APIA adeverința eliberată de asociație pentru sprijinul cuplat. Crescătorul spune că oile nu au lapte din cauza secetei și că le-ar fi muls și când a venit controlul, dar ploua și nu le-a terfelit pentru o găleată de lapte.

Nu știu ce nu le-o convenit dumnealor (inspectorilor ANZ n.r.), io nu am semnat nimic, nu s-o încheiat procesul-verbal la fața locului. Dintre ovine erau și înțărcate pentru că lactația la ovine nu durează. Am depus deja adeverința la APIA pentru sprijinul cuplat că am ovinele în COP. Cât o fost două controale, am muls, la al treilea control când o venit și oile or înțărcat din cauza secetei, că nu este iarbă. Acuma plouă, să terfelești atâtea oi pentru o găleată de lapte, nu cred că e convenabil, ne-a spus Valentin, crescător de ovine din județul Bihor.

Cum va fi sancționată asociația crescătorilor de ovine din Bihor unde în controlul oficial al producțiilor de lapte figurează și oi sterpe?

Noi, ANZ, putem merge la o măsură foarte drastică, gravă, retragerea acreditării întregii asociații pe această chestiune. Interesul nostru nu este să sancționăm, interesul nostru este să fim corecți, să respectăm legislația și fermierii corecți și cinstiți să beneficieze de formele de sprijin pe care statul român le poate acorda din buget național sau fonduri europene. Nu vrem să fim nici foarte vehemenți. Orice sancțiune are diferite nivele. Din punctul meu de vedere, abaterea sau constatarea în urma controlului este foarte gravă. În același timp, însă trebuie să ne gândim și la ceilalți membri ai asociației. Pentru că, mă gândesc, din Bihor nu toți crescătorii se înscriu în partea asta, că au înțărcat oile. Dacă vom avea sesizări, în mod cert, că vom dispune controale și dacă se mai repetă, nici nu se discută să nu ridicăm acreditarea asociației, indiferent de ce consecințe sunt. Nu putem tolera ilegalitățile sau neregulile pe motiv că au de suferit și alții, a precizat ing. Vaida Bela.

Cum se procedează corect la controlul oficial al producțiilor la ovine?

Principiul în baza căruia funcționează registrele genealogice este: prima etapă este controlul oficial al performanțelor, al producțiilor, în cazul de față, controlul producției de lapte. Se face un grafic de control, controlorii se deplasează la exploatații și măsoară cantitatea de lapte de la fiecare oaie mulsă. Dintre aceste animale se aleg cele mai bune femele de lapte, masculii proveniți de la aceste femele primesc certificate de origine în urma mai multor analize, nu pur și simplu toți berbecuții de la aceste femele primesc certificate, se face o bonitare,  trebuie să aibă ascendent în secțiunea principală a registrului genealogic, adică, mama și tata să fie în secțiunea principală a registrului și-n urma acestor analize, acel animal poate să primească certificat de origine. Tot așa, se poate întâmpla să avem femele trecute deja în registrul genealogic, secțiunea principală, dar producția de lapte este așa de mică încât produsul mascul al acelei femele nu poate beneficia de certificat de origine, a explicat șeful ANZ, exclusiv pentru AGROINFO.

foto arhivăVizualizat: 8595 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

24 ianuarie 2021 - 22:23

SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Situația acordării subvențiilor pentru fermele de animale este, în acest an, pe lista urgențelor Ministerului Agriculturii. Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

24 ianuarie 2021 - 21:52

DESPĂGUBIRI FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat într-un interviu Agerpres când vor primi fermierii banii pentru culturile de primăvară şi ce restanţe mai sunt pentru cele însămânţate în toamnă lui 2019.

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

24 ianuarie 2021 - 21:33

BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

24 ianuarie 2021 - 21:06

REGULI CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că bugetul alocat în 2021-2022 pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatației agricolă este de până la 100 de milioane de euro. În același timp, șeful MADR spune că se vor schimba anul acesta regulile pentru că acești bani sunt prea ușor de fraudat.

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

24 ianuarie 2021 - 20:43

BANI PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată anul acesta pentru ajutoarele de minimis destinate fermierilor și crescătorilor de animale este de 88 de milioane de euro.

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

24 ianuarie 2021 - 20:03

ALERTĂ! Autoritățile sanitar veterinare din Sibiu sunt în alertă maximă după ce a fost confirmat focar de pestă porcină africană în orașul Avrig la cea mai mare fermă din județ. Potrivit estimărilor, peste 28 de mii de animale urmează să fie incinerate, iar în zona s-au instituit măsuri speciale de limitare a circulației animalelor, prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, informează Prefectura Sibiu.

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii