CRESCĂTORILOR DE OVINE LI SE PREGĂTEȘTE CEVA! Avem programe și inițiative legislative care ne permit să investim în centre de preluare și prelucrare primară a lânii, precum și în centre de abatorizare locală, a anunțat Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, una dintre prioritățile pentru agricultură din acest an.
Vom continua programul pentru lână. S-au înscris 32.000 de persoane pentru a avea acces la acest leu subvenție pentru comercializarea lânii. Acest program nu vine singur. În momentul de față prioritar este să adunăm resursa, pentru că noi numim resursă lâna, care până anul trecut se arunca și era o problemă de mediu, ne dorim să o adunăm și pe urmă să vedem ce facem cu prelucrarea ei pentru că aici e valoare adăugată acestei resurse. Avem aici programe și inițiative legislative care ne permit să investim în centre de preluare și prelucrare primară a lânii, precum și în centre de abatorizare locală. Sunt câteva inițiative aflate în momentul de față la comisiile parlamentare. Noi vom susține aceste inițiative din punct de vedere tehnic, ca să le punem în practică la Ministerul Agriculturii, a declarat Mareș, într-o conferință de presă, susținută la Bistrița Năsăud, pe 5 ianuarie, citat de Timpul Online.
Subvenția de un leu pe kilogramul de lână comercializată va fi încasată de crescătorii de ovine înscriși în program în august 2018. Anul acesta, oierii nu mai depun cerere de înscriere la direcțiile județene, vor atașa doar documentele cu care demonstrează că au comercializat lâna.
Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții este de 36.000 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.