87 DE MILIOANE DE EURO PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a anunțat marți, 6 decembrie 2016, că România este aproape de a semna un acord pentru un fond de 87 milioane de euro, destinat sprijinirii fermierilor.
La nivelul Uniunii Europene, există o serie de măsuri pe care le putem lua. Printre acestea se numără îmbunătățirea accesului la credite, oferind un mediu de lucru stabil și previzibil și reducerea birocrației. În ceea ce privește accesarea creditelor, sunt încurajat de creșterea semnificativă a numărului de autorități care se află în proces sau care sunt serios interesate în furnizarea de instrumente financiare pentru fermieri.
Fondurile de împrumut au apărut în Estonia (pentru 34 de milioane euro) și Germania (10 milioane euro), în timp ce România este aproape de a semna un acord pentru un fond de împrumut de 87 de milioane euro.
Simplul fapt că putem mobiliza instrumentele financiare de tipul corect și-n cantitatea potrivită, înseamnă că putem îmbunătăți în mod substanțial capacitatea agricultorilor noștri și a întreprinderilor agricole să inoveze, să crească, să exporte și să creeze locuri de muncă.
Banca Europeană de Investiții (BEI), al cărui vicepreședinte este Pim Van Ballekom, va juca un rol vital. În timp ce BEI a întreprins o serie de pași pozitivi, eu cred că ei pot face mai mult și voi fi satisfăcut doar atunci când aceștia sunt pe deplin la bord. Cu toate acestea, 2017 va vedea o serie de evoluții noi și pozitive în instrumente financiare.
Pe baza recentelor mele angajamente cu banca, sunt din ce în ce mai încrezător că BEI este pregătită să facă pasul spre schimbare. Eu propun modificări în legislație pentru a ajuta BEI și DG Agri (Direcția de Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană) să elaboreze noi instrumente de sprijin financiar pentru agricultori și agro-business, a spus comisarul Phil Hogan în discursul său.
Irlandezul de la Agricultură a făcut referire și la eliminarea birocrației și la o simplificare a accesului fermierilor la instrumente financiare care să-i ajute să prospere.
În ceea ce privește reducerea birocrației, sunteți conștienți de progresele care au fost realizate în ultimii doi ani în ceea ce privește agenda mea de simplificare și alte propuneri care au fost făcute pentru a modifica actele de bază din așa-numitul Regulament Omnibus, pe care sper că legiuitorii le vor aproba repede pentru a permite ca regulile simple să devină realitate, a adăugat Hogan.
Anunțul comisarului european Phil Hogan a fost făcut la conferința anuală pe agricultură (Agricultural Outlook Conference) la care a participat și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Președintele CE a spus cu convingere, în speech-ul său, că Europa va sta mereu alături de fermierii ei.
Conferința a fost organizată la Bruxelles marți, pe 6 decembrie 2016, și a fost dezbătută noua Politică Agricolă Comună (PAC). Comisarul european Phil Hogan a declarat că, până la sfârșitul anului 2017, va fi publicat un document care va conține strategia noii Politici Agricole Comune.