CÂND VA FI LIVRAT PRIMUL VACCIN ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE? Un anunț așteptat de crescătorii de animale din România a fost făcut de un cercetător spaniol care lucrează îndeaproape cu CISA-INIA și cu Universitatea Complutense din Madrid. Primul vaccin împotriva pestei porcine africane va fi livrat într-un an și jumătate! România este țara UE cu cele mai multe focare de pestă porcină africană, identificate la porcii domestici.
Există speranțe pentru industria de creștere a porcului din România, unde numărul focarelor PPA a ajuns, în acest moment, la 1.084, fiind afectate 283 de localități din 18 județe. Primul vaccin împotriva pestei porcine africane ar putea fi livrat într-un an și jumătate.
Jose Manuel Sanchez Vizcaino, cercetător spaniol, a anunțat că boala ar putea fi vindecată și controlată în cel puțin doi ani, informează site-ul spaniol CdeComunicacion, citat de Euromeat.
"Am fost în spatele ei (a bolii n.r.) de mai mulți ani, am avut multe eșecuri de-a lungul drumului. Anul trecut am început o investigație foarte pozitivă. Lucrăm împreună cu CISA-INIA și cu Universitatea Complutense din Madrid. Am găsit un virus care avea mutațiile pe care ne-ar fi plăcut să le putem face și de fiecare dată când am încercat, nu a ieșit. Natura le-a făcut și am fost destul de norocoși să le găsim după ce ne-am uitat la mulți viruși timp de mulți ani. De acolo, am început studiile atât pentru porcii domestici, cât și în sălbăticie ", a spus cercetătorul spaniol.
O companie multinațională se pregătește deja să investească în soluția dezvoltată de cercetătorii spanioli, iar livrarea vaccinului pe piețele internaționale ar putea fi făcută într-un an și jumătate sau cel târziu doi, potrivit lui Sanchez.
"Ne concentrăm acum mai mult pe mistreț, pentru că este cauza celor mai multe probleme din statele UE. Avem un indice de protecție foarte înalt și suntem foarte mulțumiți de rezultatele preliminare pe care le avem. Primul studiu se referă la ce s-ar putea întâmpla dacă animalul, mistrețul, ar lua mai multe doze de vaccin.
Credem că nu i se va întâmpla nimic pentru că, pe măsură ce vom pune vaccinul oral pe teren, nu știm cât de multe doze ia, așa că vrem să ia mai mult decât ar fi necesar, pentru că nu i se va întâmpla nimic. Cel de-al doilea studiu se referă la stabilitatea vaccinului. Suntem foarte fericiți pentru că arată foarte bine.
În prezent, avem în UE nouă țări deja afectate, cu viata salbatică afectată. Între sălbăticie și animalele domestice există contact. Având animale sălbatice contaminate este un risc permanent pentru că nu ai cum să controlezi când va exista un contact.
Riscul poate fi minimizat prin vaccinarea masivă a acestei specii sălbatice. În acest fel, am reduce rata de virus și, prin urmare, am putea controla boala fără probleme. Ar fi un instrument extraordinar. A fost foarte greu să-l obținem pentru că este un virus foarte complicat. În China, Rusia, Ucraina ar fi grozav să-i ajuți cu o vaccinare a porcilor domestici", a explicat omul de știință.
În România ar fi la fel de grozavă vaccinarea porcilor domestici din ferme și chiar din gospodăriile populației, mai ales că țara noastră este înțesată de focare PPA, fiind afectate ferme mari, comerciale, de creștere a porcilor. Datele oficiale furnizate nouă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) arată proporțiile dezastrului: Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 146 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.647 de porci afectați de boală.