ÎN VIGOARE DIN IANUARIE 2017! Fermierii români care se ocupă de creșterea animalelor pot să dețină un punct de tăiere, definit ca un abator mic, chiar în incinta fermei și să vândă carne magazinelor, restaurantelor, măcelăriilor și chiar să exporte în țările UE sau țări terțe. Schimbările din legislația sanitară veterinară intră în vigoare din ianuarie 2017!
Ordinul pentru modificarea şi completarea Condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2011 a fost publicat miercuri, 28 decembrie 2016 în Monitorul Oficial.
Potrivit acestui act, fermele de creștere a animalelor pot să aibă puncte de tăiere integrate fermelor, definite ca abatoare de capacitate mică, dotate cu spații și facilități adecvate activității de sacrificare a animalelor crescute în ferma proprie și pentru livrarea cărnii și a organelor în unități autorizate sanitar veterinar.
În aceste abatoare mici, integrate fermei, pot fi sacrificate maxim 50 de capete/lună de ovine, caprine sau porcine, 10 capete/lună de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 1,5 UVM/zi (unitate vită mare).
Actul reglementează și capacitatea de sacrificare pentru abatoarele mici și pentru centrele de sacrificare. Abatoarele mici, altele decât punctele de tăiere din ferme, pot să sacrifice 200 de capete/lună de ovine, caprine și porcine și 40 de capete/lună de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 5 UVM/zi.
Centrele de sacrificare, în care se desfășoară activități pentru recepția, cazarea și tăierea unui număr redus de animale, pot să sacrifice lunar 100 de capete de ovine, caprine, porcine și 20 de capete de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 2,5 UVM/zi (unitate vită mare).
Unitate vită mare conform prevederilor din legislația europeană
ATENȚIE! În cazul în care la nivelul abatoarelor mici se sacrifică bovine și ovine adulte este necesară existența spațiului de frig pentru depozitarea carcaselor până la primirea rezultatelor privind testarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile.
Animalele destinate sacrificării trebuie să fie obligatoriu identificate și însoțite de certificat sanitar veterinar, documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar și ale documente de identificare conform legislației în vigoare.
Medicii veterinari oficiali care evaluează unitatea, în vederea autorizării acesteia în funcție de dimensiunea spațiilor, echipamentelor și facilităților existente, coroborate cu capacitatea de sacrificare vor stabili dacă e un abator de capacitate mică, punct de tăiere sau centru de sacrificare. Nu sunt permise derogări de la etapele tehnologice privind sacrificarea.
IMPORTANT! Fermele cu puncte de tăiere au posibilitatea să-și valorifice producția în spațiul intracomunitar sau în țări terțe cu respectarea prevederilor legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare.
Ordinul intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.