NOU ÎN LEGE! Pe masa senatorilor români se află, în acest moment, proiectul de lege care stipulează transportul produselor agricole vegetale pe drumurile publice. Sunt schimbări importante în lege care privesc actele ce trebuie să însoțească tranportul cerealelor, în funcție de distanță, sancțiunile pe care le riscă fermierii care transportă cereale și nu dețin aceste acte.
Proiectul de lege, supus dezbaterii, la acest moment, în Parlamentul României, modifică Legea 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale.
Potrivit acestui proiect de lege, documentul de transport corespunzător tipului de transport efectuat este AVIZUL DE EXPEDIȚIE a mărfurilor, în cazul efectuării transportului rutier în cont propriu de mărfuri sau SCRISOAREA DE TRANSPORT, CMR, în cazul efectuării transportului rutier contra cost de mărfuri, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.27/2011 privind transportuirle rutiere, cu modificările și completările ulterioare.
Produsele agricole vegetale obținute după recoltare, provenite din explotațiile agricole, se pot transporta de la punctele de recoltare la spațiile de depozitare proprii ale exploatațiilor agricole în cauză fără a deține tichet de cântar, cu condiția existenței la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.
Produsele agricole vegetale obținute după recoltare de pe teritoriul exploatațiilor agricole se pot transporta direct de la punctele de recoltare la bazele de recepție/depozitare ale unităților de procesare, fără a deține tichet de cântar, cu condiția existenței la bordul vehiculului rutier a copiei contractului încheiat între producătorul agricol și procesatorul în cauză și a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.
Produsele agricole vegetale obținute după recoltare pe teritoriul explotațiilor agricole se pot transporta de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii exploatației agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate, în vederea depozitării sau comercializării, în limita unei distanțe de maximum 70 km de la locul de încărcare, fără a deține tichet de cântar, cu condiția existenței la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.
Operațiunile de transport se efectuează cu respectarea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe și/sau a masei totale maxime autorizate.
Transportul produselor agricole vegetale obținute după recoltare pe teritoriul exploatațiilor agricole, de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii ale exploatațiilor agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, pe distanțe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, va fi însoțit de documentele de transport corespunzătoare tipului de transport efectuat și de tichetul de cântar.
ATENȚIE! AMENZI!
Constituie contravenție efectuarea transportului rutier fără existența la bordul vehiculului rutier, în vederea prezentării organelor de control, a copiei contractului încheiat ître producătorul agricol și procesatorul în cauză, și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, aplicată întreprinderii de transport rutier în cont propriu sau operatorului de transport rutier care efectuează transportul sau, după caz, conducătorului auto, în cazul în care acesta nu este angajat al unei întreprinderi de transport rutier în cont propriu sau al unui operator de transport rutier.
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de către personalul cu atribuții de control din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier din subordinea Ministerului Transporturilor, precum și de către ofițerii și/sau agenții de poliție din cadrul Poliției Române care au calitatea de polițiști rutieri.
Contravenientul poate achita pe loc jumătate din minimul amenzii în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia.
Guvernul României a transmis Senatului pe data de 18 aprilie o hotărâre privind adoptarea acestui proiect de lege. În acest moment, proiectul de lege este trimis pentru raport la Comisia pentru transporturi şi energie (TERMEN: 15/05/2018), pentru avizare la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (TERMEN: 08/05/2018), la Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (TERMEN: 08/05/2018) și la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TERMEN: 08/05/2018).