TAXA PE GUNOI DIN 2019! Guvernul a suspendat, până la 1 ianuarie 2019, aplicarea taxării la groapă a deșeurilor cu 80 de lei/tonă. Decizia a fost luată în ședința de vineri, 30 iunie 2017, fără consultare publică.
Taxa de 80 de lei/tona de gunoi, prin care se urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de 3 ani. Guvernul Mihai Tudose a suspendat această taxă.
România ar putea intra în infringement pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020, urmând să plătească penalităţi până la 200.000 de euro pe zi din anul 2021, în condiţiile în care aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei /tonă a fost suspendată de Guvern până în 2019, afirmă reprezentanţii Coaliţiei pentru Economie Circulară din România.
Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, emisă vineri seara de Guvernul României, fără consultare publică şi intrând în vigoare imediat, care modifică şi completează OUG 196/2005, privind Fondul pentru Mediu suspendă aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019. Prin această măsură forţată, după doar câteva luni de normalitate, depozitarea la groapă nu se mai penalizează, până în anul 2019, cu 80 de lei pe tonă, generând efecte devastatoare asupra mediului înconjurător, asupra poziţiei României în statisticile europene şi asupra eforturilor de reciclare din România.
Suntem singura ţara din Uniunea Europeana care încurajează depozitarea deşeurilor la groapa. Este o evidenţă de necontestat ca introducerea acestei măsuri penalizatoare şi creşterea graduală a valorii acesteia a dus, în toate statele membre ale UE, fără excepţie, la creşterea gradului de reutilizare şi reciclare a deşeurilor municipale, crearea de resurse pentru economie precum şi noi locuri de muncă. Trecerea la obiectivele prevăzute în foaia de parcurs privind utilizarea eficientă a resurselor ar putea crea peste 34.200 de noi locuri de muncă. Practic, în acest moment, prin încurajarea depozitării, infringementul pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020 nu mai poate fi evitat, din 2021 România urmând să plătească până la 200.000 de euro/zi, se arată în comunicatul Coaliţiei.
Fostul ministru al Mediului din Guvernul Cioloș, Cristiana Pașca Palmer, plănuise ca această taxă să crească în 2018 la 120 lei/tona de gunoi, în condițiile în care în alte țări UE se plătește 100 euro/tona de gunoi.
Până în anul 2020, România trebuie să îndeplinească mai multe obiective în materie de mediu: să recicleze cel puţin jumătate din masa totală de deşeuri (adică hârtie, metal, plastic şi sticlă), să valorifice 60% din deşeurile de ambalaje din totalul de ambalaje introduse pe piaţa naţională şi nu în ultimul rând, să atingă anual o cantitate colectată de patru kilograme de deşeuri electrice pe cap de locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile, în vederea compostării şi fermentării acestora.
Surse: Guvern, Agerpres