ULTIMA ORĂ! MINISTERUL AFACERILOR iNTERNE! Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a făcut în urmă cu puțin timp, o declarație publică privind de starea de urgență care urmează să fie instituită din această noapte pe teritoriul întregii țări. Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri seara că va decreta de luni, 16 martie 2020, stare de urgență.
Dragi români, așa cum ați aflat, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență pe teritoriul întregii țări. Este o măsură pe care multe țări europene afectate de noul coronavirus au luat-o deja în interesul cetățenilor lor. Începând de aseară, o echipă formată din reprezentanți ai tuturor ministerelor a lucrat non-stop pentru a transmite astăzi domnului prim-ministru, spre aprobare, conform legii, Nota de fundamentare ce va fi prezentată domnului președinte în vederea emiterii decretului (decret stare de urgență n.r.).
Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment frică sau de neînțelegere. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor. Vreau să fac apel la calm și la solidaritate. Este momentul să fim uniți, să fim toleranți și să ajutăm fiecare după puteri. Instituțiile statului suntem și vom fi la datorie. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu noul coronavirus. Este o măsură care vine în sprijinul autorităților pentru a putea acționa în sprijinul cetățenilor.
Dragi români, este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs. Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur. Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului și de îmbolnăvire a altor persoane.
Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare. Limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică, a mesajelor scrise de oameni inconștienți sau care au anumite interese obscure, poate chiar economice. Susțineți eforturile autorităților. Cu toții acționăm pentru limitarea infecției cu noul virus. Situația este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp. Am suspendat transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat întâlnirile publice.
Cu privire la acest subiect, de măsuri luate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, vreau să vă spun că în ședința de ieri a fost aprobat planul prin care am stabilit câteva criterii. Vă citesc câteva lucruri aprobate în Comitetul Naționale pentru Situații Speciale de Urgență, care clarifică unele aspecte la întrebările puse de mai mulți cetățeni.
Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel încât să fie protejați în momentul în care la apelul acestor persoane intervin pentru a repara rețelele de utilități, de telefonie, de energie electrică sau de alimentare cu gaz. Totodată, am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat. Cred că este foarte important și de interes public să vă citesc aceste criterii.
Așadar, contactul apropiat este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu pacientul infectat cu Covid 19. Doi, persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu Covid 19. De exemplu, o strângere de mână, neurmată imediat de igiena mâinilor. Trei, persoana care a avut contact direct, neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de Covid 19. Exemplu, în timpul tusei sau atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuși. Patru, persoana care a avut contact față-n față cu un caz de Covid 19 la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute. Cinci, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere, de exemplu, sală de clasă, de ședință, de așteptare din spital, cu un caz de Covid 19 timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri. Șase, persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu Covid 19 sau o persoana din rândul personalului colaborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu Covid 19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
O altă decizie importantă, luată ieri în ședința Comitetului, a fost cu privire la limitarea unor lucruri pe care până acum am evitat să le luăm. Astfel, în Hotărârea 10 din 14 martie 2020, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a luat câteva decizii și vă citesc doar trei dintre ele.
Se aprobă instituirea izolării la domiciliu în locația declarată la intrarea în țară, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri cu infecții Covid 19, începând de astăzi de la ora 21, ora intrării în România, fie pe cale aeriană sau rutieră.
Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de căte Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.
A doua măsură pe care v-o prezint este cu privire la obligația inspectoratelor teritoriale de muncă de a verifica modul de implementare impuse de Hotărârea nr.7 din 13 martie 2020 a Comitetului privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă.
Vă mai citesc un articol extrem de important: Se suspendă până la data de 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme, a anunțat astăzi, 15 martie 2020, la ora 14.15, ministrul Afacerilor Interne.