OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat miercuri Comisiei Europene aprobarea unei noi plăți directe pe suprafața. Noua subvenție pe hectar ar urma să fie acordată pentru suprafețele cultivate cu viță de vie. Anunțul este făcut de ministrul agriculturii într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a participat în data de 13 mai 2020 la videoconferința miniștrilor agriculturii și pescuitului din UE. Șeful MADR a solicitat probarea instituirii unui sprijin financiar direct din FEGA pentru sectorul lapte, carne de porc și pasăre, similar celui acordat în Uniunea Europeană în 2015 și 2016, dar și o plată directă pe suprafața cultivată cu viță de vie.
„O situație specială se regăsește pe piața vinului unde canalele de consum de piață s-au redus cu 90%. De aceea, sumele alocate prin programul național vie-vin, disponibile în prezent constituie o soluție imediată și la îndemână pentru supraviețuirea sectorului prin acordarea de plăți directe pe suprafață care să compenseze într-o măsură pierderile generate de criză.
Această decizie va permite României și, implicit Uniunii, evitarea pierderilor din podgoriile înființate prin programe de restructurare-reconversie și conservarea calității produselor vitivinicole. Vă asigur că plata pe suprafața viticolă din Programul Naţional de Sprijin în România nu va perturba piața europeană, având în vedere nivelul scăzut al finanțărilor FEGA alocate nouă din Pilonul I pe suprafața agricolă. Contăm pe sprijinul și solidaritatea noastră ca decidenți politici, miniștrii agriculturii și Comisie pentru a aplica de îndată toate formele de ajutor cerute de fermierii din țările noastre”, a spus ministrul agriculturii Adrian Oros la videoconferința miniștrilor agriculturii și pescuitului din UE, desfășurată pe 13 mai 2020.
Totodată, ministrul a transmis necesitatea ca sectorul agricol să beneficieze în următoarea perioadă de programare, 2021-2027, de o finanțare superioară celei actuale, aşteptându-se în acest sens din partea Comisiei propunerea privind Cadrul Financiar Multianual, inclusiv din perspectiva Pactului ecologic european.
Referitor la sectorul pescuit, România susţine măsurile adoptate de Comisie în cadrul Regulamentului Fondului European pentru Pescuit şi Afaceri Martime şi pregătește modificarea programului operațional, pe baza consultării sectorului pescăresc, în funcție de resursele financiare disponibile și de analiza în curs asupra efectelor pandemiei.
În acest sens, a fost evidenţiată necesitatea asigurării unei alocări corespunzătoare pentru noile măsuri din punct de vedere al eligibilității, dar și al sprijinului financiar efectiv. A fost propusă Comisiei posibilitatea analizei utilizării alocării financiare aferente anului 2021 pentru actualele programe operaționale.