Americanii ne-au falsificat salamul de Sibiu! Chiar fostul președinte al companiei românești Agricola Internațional, unul dintre producătorii celebrului salam, a descoperit într-un magazin din Statele Unite ale Americii (SUA) un salam vândut sub denumirea salam de Sibiu.
Fostul președinte al companiei Agricola Internațional a fost în vizită la una din fiicele domniei sale și a găsit la un magazin salam de Sibiu fabricat în Statele Unite. Iată de ce indicația geografică pe care am obținut-o noi, românii, pentru salamul de Sibiu este foarte importantă, spune Grigore Horoi, președintele Agricola Internațional.
Un distribuitor american va promova cât de curând autenticul salam de Sibiu, produs de Agricola Internațional, în Carolina de Nord.
Compania din România luptă de doi ani pentru această recunoaștere europeană a rețetei. Certificarea produsului împiedică intrarea sub acest brand pe piață a unor produse care nu respectă caietul de sarcini și caracteristicile produsului.
Carnea de porc din care este fabricat salamul provine de la firma Smithfield, iar condimentele, un mix special, de la o firmă elvețiană.
Suntem unul dintre cei mai importanți producărtori de salam de Sibiu din România. În anul 2009 aveam o cotă de piață de 17%, iar acum am ajuns la 20%. Salamul de Sibiu, recent înregistrat la Bruxelles cu indicație geografică protejată deține peste 50% din cota valorică din România, spune Grigore Horoi, președintele Agricola Internațional.
Grupul de firme Agricola produce, în fiecare lună, 200 de tone de salamuri crud uscate și 200 tone de salamuri afumate. Mezelurile românești sunt exportate în țările unde există comunități extinse de români, Italia, Spania și mai nou, Germania, Anglia și Belgia.
Agricola Internațional are 2.800 de salariați, iar Salbac SA Bacău, compania care face mezelurile numără 300 de angajați.
În prezent, în România sunt cinci producători ai brandului salam de Sibiu. Vineri, 18 martie, toți cei cinci producători au fost prezenți la Ministerul Agriculturii unde au organizat o degustare la care a participat și ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Firește, nu a lipsit telemeaua de Ibănești, singurul produs românesc cu denumire de origine protejată.