Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Am rămas în 1970! Iată cifrele care fac diferența dintre FERMIERUL ROMÂN și FERMIERUL EUROPEAN!

Publicat: 02 aprilie 2016 - 16:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De 25 de ori sunt mai puțin dotate fermele din România prin comparație cu alte exploatații agricole din Europa, de 2,5 ori este mai mică producția primară la hectar, iar producția agricolă comercială de 4 ori.  Agricultura noastră este  la nivelul anilor 1965-1970!

Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate, lansat de primul ministru Dacian Cioloș, este inspirat dintr-un studiu care demonstrează o realitate crudă și tristă: suntem săraci, avem producții mici la hectar, banii europeni nu ne-au ajutat să fim eficienți, iar agricultura noastră este la nivelul pe care alte țări din Europa l-au atins în anii 1965-1970.

Valoarea producţiei primare la hectar obţinută de fermierii români, circa 800–900 €/ha, este de 2 –2,5 ori mai mică comparativ cu cea obţinută de colegii lor din UE, 1800–2000 €/ha.

Cât consumă agricultorii români pentru tehnologiile de  producţie ca să crească productivitate la hectar și randamentul? 715 euro/ha, în timp ce alte țări consumă cu tehnologiile și de 10 ori mai mult, Olanda –   8369 euro/ha, Belgia  –   3987 euro/ha, Danemarca –  2843 euro/ha.

Valoarea adăugată brută în agricultura românească se află la jumătatea celei din UE-15, fapt care conduce la obţinerea unei producţii agricole finale de circa 1400–1500 €/ha în România, faţă de 2400–2600 €/ha în UE-15.

Autoconsumul alimentar în fermele de subzistenţă ale României reprezintă 90– 92% din producţia acestor ferme iar în cazul fermelor de semisubzistenţă este de 50–52% (faţă de numai 10  – 12% în UE-15), această stare având drept consecinţă o valoare a  producţiei agricole comerciale de 400–420 €/ha în România, de patru ori mai mică comparativ cu UE-15.

Producțiile medii la cereale obţinute în fermele româneşti în perioada 1990 –2009, de 2770 kg/ha, se află la nivelul producţiilor realizate de fermierii din UE-6 în deceniul 6 al secolului trecut.

Dotarea unui agricultor din exploataţiile agricole româneşti, comparativ cu dotarea unui agricultor din UE 15, este de circa 25–26 de ori mai mică.  350 € în România față de 9000–9200 € în UE.

Creditele bancare acordate în exploataţiile agricole europene sunt de 15– 16 ori mai mari comparativ cu cele acordate exploataţiilor agricole româneşti: 110 €/ha în România față de 1700–2000 €/ha credite în UE.

Necultivarea unei suprafeţe arabile în medie pe ultimii 10 ani de 1150 mii ha/an, reprezenta o pierdere medie anuală a producţiei agricole de 1050 mil. €.

taranca-cornel-m1_b

Harta dezvoltării rurale a României este dominată de imense pungi de sărăcie severă!

Agricultura românească, ca de altfel întreaga economie agroalimentară, este caracterizată de criza ineficacităţii alocării şi utilizării resurselor (începută încă cu mult timp înainte de 1989) precum şi puternic afectată de un sistem de dezechilibre ale proprietăţii şi exploataţiilor, ale pieţelor preţurilor produselor agricole şi input-urilor producţiei agricole, ale competitivităţii şi funcţionării instituţionale, toate acestea fiind factori generatori de non-performanţă.

Atât programele de susţinere bugetară cât şi investiţiile, circa 10–12 miliarde €, nu s-au regăsit în sporul valorii producţiei agricole (VPA) şi a Valorii Adăugate Brută produsă în agricultură (VAB), aceşti indicatori sectoriali s-au menținut aproximativ la acelaşi nivel anual, valoarea  producţiei agricole de 12–15 miliarde €/an VPA. şi VAB-ul agricol de 7,5 –8,5 miliarde €/an.

(sursa: Cadrul Național Strategic pentru Dezvoltare Durabilă a Sectorului Agroalimentar și a Spațiului Rural în perioada 2014-2020-2030, foto: La pas prin România)

Vizualizat: 2120 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ferma de familie scoate satul din sărăcie!

Ferma de familie scoate satul din sărăcie!

Ferma de familie! Iată ce susține premierul Dacian Cioloș! Șeful Guvernului a lansat pe 21 martie, în comuna Ciugud din Alba, "Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate". Dacian Cioloș a vizitat proiecte de succes, construite pe bani europeni, însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu și de ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Țară de stăpâni, nu de slugi! Fermele de familie ar fi mult mai performante decât fermele industriale!

Țară de stăpâni, nu de slugi! Fermele de familie ar fi mult mai performante decât fermele industriale!

Cea mai performantă fermă din Bretania are 62 de ari! Primul-ministru Dacian Cioloș s-a pregătit într-o fermă de asemenea dimensiune, spune Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj. Profesorul universitar susține că fermele de familie sunt mult mai performante decât fermele industriale.

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

19 octombrie 2020 - 09:17

AGRICULTORII SUNT DISPERAȚI.  Stăm cu un hectar și jumătate de varză pe deal. Varză de calitate, frumoasă, însă, până când, nu avem cerere, nu putem face nimic, suntem în așteptare. Poate când se răcește un pic, oamenii se vor grăbi să ia varză pentru murat, este disperat un agricultor din Republica Moldova.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii