Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Am rămas în 1970! Iată cifrele care fac diferența dintre FERMIERUL ROMÂN și FERMIERUL EUROPEAN!

Publicat: 02 aprilie 2016 - 16:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De 25 de ori sunt mai puțin dotate fermele din România prin comparație cu alte exploatații agricole din Europa, de 2,5 ori este mai mică producția primară la hectar, iar producția agricolă comercială de 4 ori.  Agricultura noastră este  la nivelul anilor 1965-1970!

Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate, lansat de primul ministru Dacian Cioloș, este inspirat dintr-un studiu care demonstrează o realitate crudă și tristă: suntem săraci, avem producții mici la hectar, banii europeni nu ne-au ajutat să fim eficienți, iar agricultura noastră este la nivelul pe care alte țări din Europa l-au atins în anii 1965-1970.

Valoarea producţiei primare la hectar obţinută de fermierii români, circa 800–900 €/ha, este de 2 –2,5 ori mai mică comparativ cu cea obţinută de colegii lor din UE, 1800–2000 €/ha.

Cât consumă agricultorii români pentru tehnologiile de  producţie ca să crească productivitate la hectar și randamentul? 715 euro/ha, în timp ce alte țări consumă cu tehnologiile și de 10 ori mai mult, Olanda –   8369 euro/ha, Belgia  –   3987 euro/ha, Danemarca –  2843 euro/ha.

Valoarea adăugată brută în agricultura românească se află la jumătatea celei din UE-15, fapt care conduce la obţinerea unei producţii agricole finale de circa 1400–1500 €/ha în România, faţă de 2400–2600 €/ha în UE-15.

Autoconsumul alimentar în fermele de subzistenţă ale României reprezintă 90– 92% din producţia acestor ferme iar în cazul fermelor de semisubzistenţă este de 50–52% (faţă de numai 10  – 12% în UE-15), această stare având drept consecinţă o valoare a  producţiei agricole comerciale de 400–420 €/ha în România, de patru ori mai mică comparativ cu UE-15.

Producțiile medii la cereale obţinute în fermele româneşti în perioada 1990 –2009, de 2770 kg/ha, se află la nivelul producţiilor realizate de fermierii din UE-6 în deceniul 6 al secolului trecut.

Dotarea unui agricultor din exploataţiile agricole româneşti, comparativ cu dotarea unui agricultor din UE 15, este de circa 25–26 de ori mai mică.  350 € în România față de 9000–9200 € în UE.

Creditele bancare acordate în exploataţiile agricole europene sunt de 15– 16 ori mai mari comparativ cu cele acordate exploataţiilor agricole româneşti: 110 €/ha în România față de 1700–2000 €/ha credite în UE.

Necultivarea unei suprafeţe arabile în medie pe ultimii 10 ani de 1150 mii ha/an, reprezenta o pierdere medie anuală a producţiei agricole de 1050 mil. €.

taranca-cornel-m1_b

Harta dezvoltării rurale a României este dominată de imense pungi de sărăcie severă!

Agricultura românească, ca de altfel întreaga economie agroalimentară, este caracterizată de criza ineficacităţii alocării şi utilizării resurselor (începută încă cu mult timp înainte de 1989) precum şi puternic afectată de un sistem de dezechilibre ale proprietăţii şi exploataţiilor, ale pieţelor preţurilor produselor agricole şi input-urilor producţiei agricole, ale competitivităţii şi funcţionării instituţionale, toate acestea fiind factori generatori de non-performanţă.

Atât programele de susţinere bugetară cât şi investiţiile, circa 10–12 miliarde €, nu s-au regăsit în sporul valorii producţiei agricole (VPA) şi a Valorii Adăugate Brută produsă în agricultură (VAB), aceşti indicatori sectoriali s-au menținut aproximativ la acelaşi nivel anual, valoarea  producţiei agricole de 12–15 miliarde €/an VPA. şi VAB-ul agricol de 7,5 –8,5 miliarde €/an.

(sursa: Cadrul Național Strategic pentru Dezvoltare Durabilă a Sectorului Agroalimentar și a Spațiului Rural în perioada 2014-2020-2030, foto: La pas prin România)

Vizualizat: 2420 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ferma de familie scoate satul din sărăcie!

Ferma de familie scoate satul din sărăcie!

Ferma de familie! Iată ce susține premierul Dacian Cioloș! Șeful Guvernului a lansat pe 21 martie, în comuna Ciugud din Alba, "Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate". Dacian Cioloș a vizitat proiecte de succes, construite pe bani europeni, însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu și de ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Țară de stăpâni, nu de slugi! Fermele de familie ar fi mult mai performante decât fermele industriale!

Țară de stăpâni, nu de slugi! Fermele de familie ar fi mult mai performante decât fermele industriale!

Cea mai performantă fermă din Bretania are 62 de ari! Primul-ministru Dacian Cioloș s-a pregătit într-o fermă de asemenea dimensiune, spune Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj. Profesorul universitar susține că fermele de familie sunt mult mai performante decât fermele industriale.

Alte articole in aceasta categorie

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii