AVERTISMENT PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE! Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din mai multe județe avertizează crescătorii de oi și/sau de capre asupra pericolului pestei micilor rumegătoare, boala care impune sacrificarea oilor și caprelor. Fermierii sunt atenționați să nu cumpere niciun animal sau vreun produs animal din Bulgaria, țară unde au fost depistate, în această vară, focare ale pestei micilor rumegătoare.
Medicii veterinari din mai multe județe informează, în aceste zile, fermierii despre amenințarea care se apropie de granița țării noastre, pesta micilor rumegătoare. În Suceava, DSVSA ar fi luat decizia de afișa postere informative la biserici, școli și primării. De asemenea, medicii veterinari ar urma să organizeze întâlniri cu primarii și cu responsabilii de pe lângă primării pentru a-i informa despre măsurile de prevenire și combatere a bolii.
Pesta prezentă în ţara vecină, la graniţa de sud a României, afectează oile şi caprele, iar în sensul acesta am început măsurile de prevenire, prin informarea crescătorilor şi a populaţiei, a precizat dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, pentru crainou.ro.
Şeful DSVSA adaugă că materialele informative vor fi distribuite, în această săptămână, în toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului. Astfel, fiecare comună, oraş şi municipiu va beneficia de câte 1.000-2.000 de fluturaşi, în timp ce postere informative vor fi afişate la sediul primăriilor, la unităţile de învăţământ, cât şi la bisericile din toate localităţile sucevene.
În județul Alba, crescătorii de animale au fost anunțați că este interzis comerţul cu Bulgaria, este interzis cu desăvârșire în privința cărnii și produselor din carne, lapte și produse din lapte și orice alte subproduse sau derivate de oaie sau capră. În cazul animalelor sau produselor din România, este indicat ca veterinarii să fie anunțați de fermieri despre orice achiziţie sau mişcare de animale și/sau produse, astfel încât pericolul să fie eliminat.
Potrivit DSVSA Alba, situația din județ nu impune măsuri suplimentare, însă pericolul este extrem de crescut mai ales din punct de vedere economic. În județ, sunt mulți crescători de oi și capre, o demonstrează statisticile care relevă că a crescut numărul animalelor. În 2000 erau aproximativ 240.000 de oi și aproximativ 40.000 de capre, iar în 2018, numărul ovinelor înregistrate a crescut la 522.336 de capete și a caprelor la 28742 de capete.
DSVSA Alba le atrage atenția crescătorilor dc animale să anunţe și să solicite medicilor veterinari din raza de activitate, înregistrarea tuturor animalelor din gospodărie sau exploatație, precum și scoaterea acestora din baza de date (în caz de moarte, sacrificare, vânzare), conform prevederilor legale.
Pe 3 septembrie 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis un comunicat pentru AGROINFO în care avertizează fermierii asupra pestei oilor și caprelor.
ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ACHIZIȚIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României:
• Comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL.
• Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS.
Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.
Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp la DSVSA județene.
Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.
Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.
Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.
Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
În caz de apariţie a bolii în ţări indemne se recurge la stamping-out. În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase, se arată în comunicatul ANSVSA.