Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ALEGE OAIA! DE CE SUNT SUPĂRAȚI CRESCĂTORII DE OVINE, DOMNULE DAEA?

Publicat: 24 iunie 2018 - 14:33
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ÎN FAȚĂ E OAIA LUI DAEA, ÎN SPATE E FURIA OIERILOR! Ce se ascunde dincolo de fațada campaniei Alege Oaia, în care sunt investite nu mai puțin de 6 milioane de euro? Ministrul agriculturii, Petre Daea, susține că au crescut spectaculos vânzările de carne de oaie, deci campania își face efectul. Crescătorii români de ovine, în schimb, sunt surprinzător de supărați. Oierii acuză că, de pe urma campaniei, ar avea de câștigat doar băieții isteți din oierit în timp ce ei, cei mulți și necăjiți, merg inevitabil spre dezastrul falimentului.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost sâmbătă la Slatina, să promoveze oaia. Ce s-a văzut dincolo de strălucirea naționalistă a evenimentului și de stereotipul: suntem mereu alături de fermieri? Petre Daea a fost așteptat zeci de minute de un grup de oieri, venit să-i  spună șefului de la Agricultură necazurile de care se lovesc aproape toți crescătorii de ovine, mici și nebăgați în seamă, din țara asta: pășunile, berbecii cu rasa pe hârtie de nu mai știu ciobanii de unde să cumpere să nu se trezească păcăliți, subvenția zgârcită la lână, prețul mic la brânză, carne de oaie și miei, prețul de bătaie de joc la lână și așa mai departe. Oierii nu au mai apucat să-i spună ministrului agriculturii nimic. Daea a făcut o baie de mulțime în centrul orașului, alături de vicepremierul Paul Stănescu, în timp ce unii le-au strigat cu curaj: Ați venit ca pe vremea lu’ Ceaușescu, bă?! Iar alții i-ar fi reproșat vicepremierului că a făcut scut în jurul liderului PSD, Liviu Dragnea, susțin jurnaliștii de la Adevărul.

Când Petre Daea a terminat cu baia de mulțime, cu împărțit declarații, din grupul amărât al crescătorilor de ovine, venit cu jalba-n proțap, a mai rămas un singur cioban. Exact cum s-a întâmplat în povestea cu cei zece negri mititei. Au plecat pe rând, dezamăgiți. Rămas singur, crescătorul nu s-a mai încumetat să-l abordeze pe ditamai ministrul.

oieri-suparati_b

Sursa foto: Adevărul

Acu’ am rămas singur, ce să-i mai spun! Aveam şi noi o problemă cu nişte berbecuţi, cu rase, cu de-astea, că nu mai ştim de care să luăm şi ce să facem ca să putem să luăm subvenţia. Şi cu lâna, că  ei zic că avem unde s-o ducem, da’ de unde, că n-avem, ne-o ia cu 50 de bani kilu’, nici tunsu’ nu-l plăteşti. Nici carnea, că n-avem magazine,  nici nimic, poveşti!“, au rămas cu ochii în soare, la propriu, oierii, susține aceeași sursă.

Dar cireașa de pe tortul campaniei sau picătura care a revărsat marea de furie a oierilor din România este o fotografie de la evenimentul din Slatina, postată sâmbătă pe Facebook de secretarul de stat Daniel Botănoiu din Ministerul Agriculturii. În timp ce ministrul agriculturii se plimba printre oameni, Daniel Botănoiu s-a fotografiat cu doi dintre cei mai prosperi oieri din România, Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, supranumit și regele ciobanilor, și Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, considerați amândoi și ambasadori ai campaniei Alege Oaia.

botanoiu-andresoi-lelior_b

De la stânga la dreapta: Dumitru Andreșoi, Lelior Iacob, Gheorghe Neață, Daniel Botănoiu și Iancu Polifronie

În fotografie mai apar fostul director pe probleme de zootehnie din minister, Gheorghe Neață, actualmente angajat la Asociația Dacia Hunedoara, unde președinte, am spus deja, este oierul Andreșoi, și șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, Lelior Iacob.

Pornind de la imagine ca de la o recunoaștere publică a ceea ce se întâmplă, crescătorii de ovine au început să facă legăturile dintre personaje, unii dintre ei știind multe, sau cel puțin bănuind multe, despre relațiile existente între cei din fotografie. Oierii acuză că Alege Oaia nu e pentru tot ciobanul sărac, că e o campanie doar pentru elita ciobănimii din România,  care oricum e singura care ajunge la subvențiile mari din oierit. că se învârt milioane de euro, că pășunile sunt acaparate, că nu-i numără nimeni oile regelui, că se numără doar crotaliile din pungă și așa mai departe.  Inserăm câteva dintre comentarii:

postare-botanoiu_bcoment-unu_bcoment-doi_bcoment-trei_b

Vizualizat: 3724 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

29 mai 2020 - 09:11

LEGE privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă! Un proiect de lege, înregistrat la Senatul României, stabilește ca produsele de la micii fermieri români, de la procesatorii care folosesc materie primă românească, să fie colectate și cumpărate de stat și distribuite apoi magazinelor, unităților militare, cantinelor, spitalelor. Proiectul de lege este inițiat de deputatul Grațiela Leocadia Gavrilescu (PPU) și susținut de grupul parlamentar PSD.

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

29 mai 2020 - 08:09

APICULTORII RUINAȚI! Vremea capricioasă, temperaturile scăzute, criza sanitară, toate la un loc au afectat grav apicultura din România. Apicultorii spun că mierea va fi puțină anul acesta și scumpă, mai ales cea de salcâm. Au nevoie de ajutor, dar cu toate acestea, mulți dintre ei renunță la ajutorul de minimis de 20 de lei/familie de albină. Birocrația e mare. Dacă ai șapcă, de ce ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai, spune un apicultor din județul Cluj.

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

28 mai 2020 - 20:23

COMUNICAT! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este prima instituție publică din România care a obținut din partea RINA SIMTEX, încă din iunie 2019, cerificarea internațională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită, anunță AFIR într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

28 mai 2020 - 20:05

REGULI DURE! Fermierii români consideră că deciziile Comisiei Europene sunt greșite și duc la pierderi enorme! Comisia Europeană a adoptat două strategii prin care se renunță la 50% din pesticidele folosite, la 20% din îngrășăminte, 10% din terenuri sunt scoase din circuitul agricol, iar 25% din suprafața arabilă trebuie ocupată de agricultură ecologică. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

28 mai 2020 - 18:58

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

28 mai 2020 - 18:47

Pe fondul prognozelor scăzute (din cauza secetei), prețurile la export pentru viitoare recoltă de grâu rusesc au crescut. Potrivit agenţiei IKAR, prețurile pentru producţia viitoare de grâu, în Novorossiisk, cu livrare în iulie au crescut săptămâna trecută cu 4 dolari/tonă, ajungând până la 199 dolari/tonă (FOB). De asemenea, SovEcon a înregistrat o creștere săptâmânală cu aproape 3% pe tonă pentru grâul de panificaţie, preţul cu livrare FOB, în iulie, fiind de 202 USD/tonă.

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

28 mai 2020 - 11:30

Cererea de roboţi agricoli va înregistra o creştere de 24,1% până în 2024, potrivit unui studiu realizat de Transparency Market Research (TMR) cu privire la segmentul afacerilor şi comerţului din domeniul agriculturii.

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Asociatia agricola TARA LOVISTEI
|
06. 24, 2018. Sunday 22:59
Parteneri la organizarea campaniei ALEGE OAIA, din data de 23 iunie 2018 de la Slatina au fost oierii din judetul Olt, membri ai Asociatiei agricole “TARA LOVISTEI”. Faptul ca dl. Ministru Petre Daea a fost in mijlocul nostru ne-a oferit prilejul sa-i aducem la cunostiinta si lucruri bune din oierit, dar si multele probleme si piedici si chiar sa identificam, la fata locului si unele modalitati de rezolvare. Ceea ce s-a intamplat la Slatina nu a fost o “baie de multime”. A fost un prilej mult asteptat, care a facut ca la fiecare stand cu produse si apoi la fiecare boxa cu animale sa se discute diferite situatii din sectorul zootehnic. Oierii au fost ascultati cu seriozitate si fara graba. Nu este adevarat ce v-a sugerat “sursa dvs.” ca s-a strigat. Am fost acolo si nu am auzit asa ceva. Dl. Ministru a stat departe de oieri, doar in momentele cat a fost inconjurat de presa pentru un interviu.
In aceiasi zi a mai avut loc o intalnire a domnului ministru cu oierii din Oltenia, la ferma lui Alexandru Nastase, unul din fermierii harnici din Olt. Acolo, dupa vizitarea fermei, s-au discutat printre alte probleme si situatia arzatoare si la ordinea zilei a achizitionarii berbecilor cu origine. Dl. Ministru a ascultat cu atentie, a inteles foarte bine ca oierii au dreptate si a fost de acord ca daca nu se iau masuri urgente, din toamna vor ramane in COP si inclusiv la SCZ, circa 70% din efectivele de acum si ceea ce s-a realizat cu mari eforturi in ultimii 3 ani se va distruge. Dl. Ministru a inteles ca daca nu se intervine urgent prin masuri adecvate, din 2019 vom avea in Romania un mic grup de oieri cu mari privilegii, iar restul oierilor… Dumnezeu cu mila.
Precizam ca organizarea evenimentului ALEGE OAIA din Slatina nu a avut nici o legatura cu persoanele din IMAGINE, care… probabil au venit la Slatina pentru a vedea ca si oierii din Olt sunt capabili sa fie parteneri in organizarea unui eveniment deosebit si care le-a oferit prilejul sa-si prezinte cu mandrie cele mai frumoase animale si cele mai bune produse.
ALEGE OAIA si promovarea consumului carnii de oaie in Romania este o initiativa care trebuie privita cu seriozitate si care in timp isi va dovedi oportunitatea.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii