Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ALEGE OAIA! DE CE SUNT SUPĂRAȚI CRESCĂTORII DE OVINE, DOMNULE DAEA?

Publicat: 24 iunie 2018 - 14:33
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ÎN FAȚĂ E OAIA LUI DAEA, ÎN SPATE E FURIA OIERILOR! Ce se ascunde dincolo de fațada campaniei Alege Oaia, în care sunt investite nu mai puțin de 6 milioane de euro? Ministrul agriculturii, Petre Daea, susține că au crescut spectaculos vânzările de carne de oaie, deci campania își face efectul. Crescătorii români de ovine, în schimb, sunt surprinzător de supărați. Oierii acuză că, de pe urma campaniei, ar avea de câștigat doar băieții isteți din oierit în timp ce ei, cei mulți și necăjiți, merg inevitabil spre dezastrul falimentului.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost sâmbătă la Slatina, să promoveze oaia. Ce s-a văzut dincolo de strălucirea naționalistă a evenimentului și de stereotipul: suntem mereu alături de fermieri? Petre Daea a fost așteptat zeci de minute de un grup de oieri, venit să-i  spună șefului de la Agricultură necazurile de care se lovesc aproape toți crescătorii de ovine, mici și nebăgați în seamă, din țara asta: pășunile, berbecii cu rasa pe hârtie de nu mai știu ciobanii de unde să cumpere să nu se trezească păcăliți, subvenția zgârcită la lână, prețul mic la brânză, carne de oaie și miei, prețul de bătaie de joc la lână și așa mai departe. Oierii nu au mai apucat să-i spună ministrului agriculturii nimic. Daea a făcut o baie de mulțime în centrul orașului, alături de vicepremierul Paul Stănescu, în timp ce unii le-au strigat cu curaj: Ați venit ca pe vremea lu’ Ceaușescu, bă?! Iar alții i-ar fi reproșat vicepremierului că a făcut scut în jurul liderului PSD, Liviu Dragnea, susțin jurnaliștii de la Adevărul.

Când Petre Daea a terminat cu baia de mulțime, cu împărțit declarații, din grupul amărât al crescătorilor de ovine, venit cu jalba-n proțap, a mai rămas un singur cioban. Exact cum s-a întâmplat în povestea cu cei zece negri mititei. Au plecat pe rând, dezamăgiți. Rămas singur, crescătorul nu s-a mai încumetat să-l abordeze pe ditamai ministrul.

oieri-suparati_b

Sursa foto: Adevărul

Acu’ am rămas singur, ce să-i mai spun! Aveam şi noi o problemă cu nişte berbecuţi, cu rase, cu de-astea, că nu mai ştim de care să luăm şi ce să facem ca să putem să luăm subvenţia. Şi cu lâna, că  ei zic că avem unde s-o ducem, da’ de unde, că n-avem, ne-o ia cu 50 de bani kilu’, nici tunsu’ nu-l plăteşti. Nici carnea, că n-avem magazine,  nici nimic, poveşti!“, au rămas cu ochii în soare, la propriu, oierii, susține aceeași sursă.

Dar cireașa de pe tortul campaniei sau picătura care a revărsat marea de furie a oierilor din România este o fotografie de la evenimentul din Slatina, postată sâmbătă pe Facebook de secretarul de stat Daniel Botănoiu din Ministerul Agriculturii. În timp ce ministrul agriculturii se plimba printre oameni, Daniel Botănoiu s-a fotografiat cu doi dintre cei mai prosperi oieri din România, Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, supranumit și regele ciobanilor, și Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, considerați amândoi și ambasadori ai campaniei Alege Oaia.

botanoiu-andresoi-lelior_b

De la stânga la dreapta: Dumitru Andreșoi, Lelior Iacob, Gheorghe Neață, Daniel Botănoiu și Iancu Polifronie

În fotografie mai apar fostul director pe probleme de zootehnie din minister, Gheorghe Neață, actualmente angajat la Asociația Dacia Hunedoara, unde președinte, am spus deja, este oierul Andreșoi, și șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, Lelior Iacob.

Pornind de la imagine ca de la o recunoaștere publică a ceea ce se întâmplă, crescătorii de ovine au început să facă legăturile dintre personaje, unii dintre ei știind multe, sau cel puțin bănuind multe, despre relațiile existente între cei din fotografie. Oierii acuză că Alege Oaia nu e pentru tot ciobanul sărac, că e o campanie doar pentru elita ciobănimii din România,  care oricum e singura care ajunge la subvențiile mari din oierit. că se învârt milioane de euro, că pășunile sunt acaparate, că nu-i numără nimeni oile regelui, că se numără doar crotaliile din pungă și așa mai departe.  Inserăm câteva dintre comentarii:

postare-botanoiu_bcoment-unu_bcoment-doi_bcoment-trei_b

Vizualizat: 4068 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Asociatia agricola TARA LOVISTEI
|
06. 24, 2018. Sunday 22:59
Parteneri la organizarea campaniei ALEGE OAIA, din data de 23 iunie 2018 de la Slatina au fost oierii din judetul Olt, membri ai Asociatiei agricole “TARA LOVISTEI”. Faptul ca dl. Ministru Petre Daea a fost in mijlocul nostru ne-a oferit prilejul sa-i aducem la cunostiinta si lucruri bune din oierit, dar si multele probleme si piedici si chiar sa identificam, la fata locului si unele modalitati de rezolvare. Ceea ce s-a intamplat la Slatina nu a fost o “baie de multime”. A fost un prilej mult asteptat, care a facut ca la fiecare stand cu produse si apoi la fiecare boxa cu animale sa se discute diferite situatii din sectorul zootehnic. Oierii au fost ascultati cu seriozitate si fara graba. Nu este adevarat ce v-a sugerat “sursa dvs.” ca s-a strigat. Am fost acolo si nu am auzit asa ceva. Dl. Ministru a stat departe de oieri, doar in momentele cat a fost inconjurat de presa pentru un interviu.
In aceiasi zi a mai avut loc o intalnire a domnului ministru cu oierii din Oltenia, la ferma lui Alexandru Nastase, unul din fermierii harnici din Olt. Acolo, dupa vizitarea fermei, s-au discutat printre alte probleme si situatia arzatoare si la ordinea zilei a achizitionarii berbecilor cu origine. Dl. Ministru a ascultat cu atentie, a inteles foarte bine ca oierii au dreptate si a fost de acord ca daca nu se iau masuri urgente, din toamna vor ramane in COP si inclusiv la SCZ, circa 70% din efectivele de acum si ceea ce s-a realizat cu mari eforturi in ultimii 3 ani se va distruge. Dl. Ministru a inteles ca daca nu se intervine urgent prin masuri adecvate, din 2019 vom avea in Romania un mic grup de oieri cu mari privilegii, iar restul oierilor… Dumnezeu cu mila.
Precizam ca organizarea evenimentului ALEGE OAIA din Slatina nu a avut nici o legatura cu persoanele din IMAGINE, care… probabil au venit la Slatina pentru a vedea ca si oierii din Olt sunt capabili sa fie parteneri in organizarea unui eveniment deosebit si care le-a oferit prilejul sa-si prezinte cu mandrie cele mai frumoase animale si cele mai bune produse.
ALEGE OAIA si promovarea consumului carnii de oaie in Romania este o initiativa care trebuie privita cu seriozitate si care in timp isi va dovedi oportunitatea.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii