VEȘTI DE LA BRUXELLES. Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a anunțat joi, în Comisia AGRI din Parlamentul European, pachetul de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectorului agricol și alimentar.
Am spus în mod repetat și voi continua să fac acest lucru - acesta este un moment pentru colaborare și acțiune rapidă, dar și pentru inițiative măsurate care vizează acele sectoare care întâmpină probleme.
Sectorul laptelui se confruntă cu perturbări grave, care creează probleme pentru fluxul de numerar pentru fermieri. Restricțiile de circulație și deficitul de forță de muncă, închiderea magazinelor alimentare (restaurante, anularea evenimentelor) și exporturile de lapte, afectate de provocările logistice, toate contribuie la această situație.
Prin urmare, am propus acordarea unui ajutor de depozitare privată pentru lapte praf degresat, unt și anumite tipuri de brânză.
Această măsură va elimina presiunea de pe piață, preluând un anumit volum de produse lactate de pe piață pentru perioada de depozitare, adică:
• minimum 90 de zile și maxim 180 de zile pentru lapte praf degresat și unt
• minimum 60 de zile și o perioadă maximă de 180 de zile pentru brânzeturi
Măsura a fost bine primită atât de statele membre, cât și de părțile interesate, inclusiv COPA COGECA (organizația fermierilor din Europa n.r.) cu care m-am întâlnit săptămâna trecută. Cu toate acestea, accept că nu toate cererile, inclusiv din partea unor membri ai acestei comisii, ar putea fi satisfăcute. Schemele de stocare privată sunt operate la nivelul UE și trebuie acordate aceleași condiții pentru accesul la sistem solicitanților din toate statele membre.
Unii dintre voi (europarlamentari n.r.) au făcut alte sugestii și veți primi un răspuns detaliat în scris, a anunțat comisarul european pentru Agricultură.
Oficialul Comisiei Europene a adăugat că unele dintre sectoarele agroalimentare s-au dovedit rezistente la criză, dar altele sunt grav afectate. Analizând actualizările de pe piață, veți vedea că multe dintre sectoarele noastre sunt capabile să reziste în timpul crizei, în timp ce altele nu sunt, iar unele sunt lovite foarte tare.
Pentru sectoarele lapte, cartofi și flori, Comisia va permite anumite derogări de la normele de concurență ale UE, pe o perioadă limitată de 6 luni. Aceste sectoare au fost afectate de criză, în special florile au înregistrat o scădere cu peste 80% a cererii, cartofii nu pot fi procesați, despre lapte am vorbit deja, a mai spus comisarul Janusz Wojciechowski.
Comisarul european a anunțat și ajutoare și pentru sectorul cărnii de vită, oaie și capră, al vinului, sectorul legume și fructe și măsuri de piață. AGROINFO publică astăzi informații despre toate măsurile excepționale propuse de oficialul CE.
Sursa: Comisia Europeană