Adama
Vinasa Rompak

AGRICULTURA PE JAR! PARTICIPĂ la PROTEST!

Publicat: 30 mai 2016 - 10:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚ DE PARTICIPARE! Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură anunță că participă la protestul de la Palatul Cotroceni, din 31 mai 2016, cu 300 de membri! Iată problemele care ard în agricultură și asupra cărora Federația vrea să atragă atenția președintelui României!

Lipsa Contractului Colectiv de Muncă pe sectorul agricultură, acest document nu a existat în ultimii 5 ani.

Federația AGROSTAR, cât și Blocul Național Sindical au făcut nenumărate demersuri în vederea negocierii și încheierii acestuia, numai că, din păcate, în sectorul agricol nu există patronat înființat conform Legii 62/2011 republicată – Legea dialogului social. Prin lipsa contractului colectiv de muncă pe sectorul agricol sunt vătămate drepturile lucrătorilor din acest sector. De asemenea, lipsa contractului colectiv pe sector lasă descoperiți și angajatorii, deoarece mare parte nu mai au un document sectorial la care să se raporteze pe de o parte, iar pe de altă parte drepturi care sunt acordate lucrătorilor în acest moment nu mai au o bază legală. Este anormal ca în unul din cele mai mari sectoare economice din România lucrătorii să nu fie acoperiți de un contract care să prevadă drepturi minime, declară secretarul general al Federației, Horațiu Raicu.

Legea Vânătorii, legea care în acest moment este în vigoare așa cum era la momentul în care Federația AGROSTAR a scos în stradă 8.000 de crescători de ovine și caprine la sfârșitul anului 2015. 

Ordonanța de Urgență dată de către Guvernul României și-a încetat valabilitatea, iar crescătorii de animale vor fi nevoiți să iasă din nou în stradă să ceară modificarea acestei legi, întrucât nu vor mai putea pășuna începând din toamnă. De asemenea, reamintim că acești crescători de animale primesc subvenție cu mult mai mică, decât ceilalți crescători din Uniunea Europeană, au probleme cu vânzarea animalelor, din cauza prețului derizoriu, își vând laptele la un preț de nimic, nu au unde să își vândă lâna, etc.

Subfinanțarea sectorului agricol în ansamblul său, lipsa de predictibilitate fiscală, cât și  întârzierea de la an la an la acordarea subvențiilor în sectorul agricol.

Întârzierea la plata subvențiilor care trebuiau acordate în anul 2015, dar și întârzierea celor care trebuiau plătite în anul 2016, nu au făcut altceva decât să decapitalizeze agricultorii, deoarece parte din aceștia și-au luat credite de la bănci pe baza adeverinței eliberate de către APIA, culmea tot de către stat, iar acum sunt somați de bănci să ramburseze creditele care, culmea au fost acordate în cuantum egal cu subvenția minus comisionul pe care agricultorul îl plătește.

Practic, prin această găselniță de a emite o adeverință cu care te duci la bancă ca să îți iei ”subvenția”, deci dreptul tău pentru că lucrezi pământul sau crești animale, mai plătești și comisioane tot băncii. Mai mult, în acest an, ca urmare a întârzierii la plata subvențiilor, agricultorii plătesc statului dobânzi și penalități la plata impozitelor și taxelor locale deoarece nu au avut sumele necesare pentru a-și achita debitele așteptând plata subvențiilor, din care o parte au venit cu foarte mare întârziere, iar o parte nu se știe ”exact” când se vor plăti, afirmă Horațiu Raicu.

Lipsa unor politici pe termen scurt, mediu și lung în sectorul agricol, an de an luându-se măsuri pompieristice în sectorul agricol.

Lipsa stimulentelor în sectorul agricol acordate de stat, așa numitele subvenții indirecte, stimulente de natură să încurajeze producția și să creeze locuri de muncă.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în ultimii ani, nu a făcut altceva decât să administreze sumele de bani venite de la Uniunea Europeană cu titlu de subvenții, să plătească de la bugetul de stat subvențiile angajate de România. Practic, s-a transformat într-o agenție de plăți, culmea plătită tot de către agricultori. Ministerul Agriculturii uită faptul că se ocupă și de  dezvoltarea rurală, mediul rural aflându-se într-o sărăcie cruntă, cu o populație decimată și îmbătrânită. Nu se înțelege că pentru a dezvolta mediul rural trebuie să capitalizezi fermierii, trebuie să creezi premisele producției, dar și a comercializării asupra căreia nu s-a aplecat nimeni, fermierii fiind lăsați la mâna intermediarilor, care câștigă de 10 ori mai mult decât un agricultor, susține secretarul general al AGROSTAR.

Lipsa de viziune în ceea ce privește cercetarea agricolă și subfinanțarea acesteia.

Lipsa de implicare și de viziune privitoare la cercetare a condus la faptul că în acest moment sunt lucrători care au salariul brut de încadrare sub salariul minim pe economie, deoarece lucrătorii din cadrul stațiunilor de cercetare - dezvoltare sunt plătiți conform Legii unice de salarizare, ca să nu mai discutăm de cercetătorii, inginerii și alte persoane care activează în sectorul agricol și care au rezultate numai datorită pasiunii față de munca lor. Considerăm că este anormal ca aceștia să fie plătiți sub valoarea pe care o reprezintă . Nu s-a înțeles faptul că agricultură performantă nu se poate face fără o cercetare performantă, dar ca acesta să existe trebuie finanțată.

(Sursa: Federația Sindicatelor din Agricultură, AGROSTAR)

Vizualizat: 5324 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii