Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Certificatele de producător agricol vor fi eliberate doar cu viza asociaţiilor

Publicat: 01 august 2012 - 23:34
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii vrea ca certificatul de producător agricol să poată fi obţinut doar cu viza obligatorie a asociaţiilor profesionale afiliate la o organizaţie naţională, pe baza calităţii de membru sau a unei taxe plătite de producătorul care solicită certificarea.

Proiectul de Hotărâre privind procedura de eliberare, verificare şi control a certificatului de producător a fost publicat de Ministerul Agriculturii la finalul lunii iulie a.c., iar cei interesaţi pot transmite Ministerului Agriculturii opinii /propuneri /sugestii până la data de 07 august 2012.

Pentru obţinerea certificatului de producător, solicitanţii vor trebui să depună cereri-tip la primăriile unităţilor administrativ-teritoriale la care sunt înregistrate exploataţiile. Cererile trebuie să fie vizate, în prealabil, de către structurile associative profesionale/patronale/sindicale de profil din agricultură la nivel local/zonal.

Asociaţiile locale care vizează cererile trebuie:
a) să fie membre în cadrul unor organizaţii/federaţii/confederaţii reprezentative la nivel naţional;
b) să facă dovada că sunt funcţionale;
c) să aibă cel puţin un angajat specialist în domeniul agricol.

Totodată, structurile asociative profesionale/patronale/sindicale de profil la nivel local/zonal, legal constituite, trebuie să deţină următoarele documente:
a) certificatul de înregistrare fiscală (CUI);
b) hotărârea judecătorească de constituire;
c) statutul şi completările la statut, după caz;
d) bilanţul contabil anual pentru anul anterior înregistrării, depus şi înregistrat la administraţia
financiară;
e) documentul care atestă afilierea la o organizaţie/federaţie/confederaţie reprezentativă la nivel
naţional;
f) adeverinţă anuală emisă de o organizaţie/federaţie/confederaţie reprezentativă la nivel naţional din care să rezulte menţinerea calităţii de membru.

Verificarea obligatorie în teren pe care asociaţiile o fac înainte de a viza cererea pentru eliberarea certificatului de producător trebuie să stabilească categoria produselor, dar şi estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării pentru care se solicit eliberarea certificatului de producător.

Asociaţiile vor putea percepe o taxă pentru acordarea vizei, iar valoarea taxei va fi stabilită prin ordin al Ministerului Agriculturii.

„Cei care solicită asociaţiilor viza pe certificatul de producător pot fi membri, dar dacă nu vor să devină membri, plătesc o taxă. Cum este la Administraţia Financiară, când ne scoatem certificatele”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. „Valoarea taxei de producător va fi stabilită prin Ordin de ministru, ca să nu mai fie discuţii de genul taxa, cotizaţia sau altele de genul acesta, cum s-a mai întâmplat în istoria recentă a Ministerului Agriculturii. Va fi o sumă echilibrată, astfel încât să ţină cont de realităţile României”, a precizat acesta.

Piaţă_b

Certificatele de producător vor fie eliberate anual contra unei taxe stabilite de consiliul local vor fi emise doar titularului, vor avea un sistem de codificare pentru identificarea producătorului, vor fi eliberate pe serii corespunzătoare unui an de piaţă, care începe la 1 iulie şi se sfârşeşte la 30 iunie, vor fi identificate prin seria, care reprezintă indicativul judeţului/sectorului municipiului Bucureşti, precum şi prin numărul de ordine, care începe cu 0001 în cadrul fiecărei serii.

În cazul în care condiţiile iniţiale privind emiterea certificatului de producător s-au modificat, producătorul va putea solicita emiterea unui nou certificat de producător cu titlu gratuit, dar respectând regulile de certificare.

La data închirierii locului de vânzare în pieţele agroalimentare, administratorul pieţei va trebui să afişeze în mod vizibil, la fiecare punct de vânzare, talonul de identificare a producătorului agricol, ce va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, seria şi numărul certificatului de producător şi denumirea produselor şi localitatea de origine a acestora.

De asemenea, primăriile vor trebui să afişeze la sediile lor liste nominale cu titularii certificatelor de producător şi produsele pentru care s-a eliberat certificatul de producător.

Amenzi pentru falşii producători, primari, administratori de pieţe şi asociaţii

Atât cei care vând în pieţe fără a deţine certificate de producător sau care vând altă marfă decât cea produsă de ei (din import), cât şi cei implicaţi în eliberarea certificatului către persoane care nu sunt producători agricoli sau care nu au viza asociaţiilor vor putea fi amendaţi cu sume 500 şi 20.000 de lei.

Cele mai mari amenzi, între 10.000 şi 20.000 de lei le vor lua primarii care vor elibera certificate de producător fără existenţa vizei structurilor asociative şi a procesului-verbal de verificare, însă şi asociaţiile care vizează cereri fără verificarea calităţii de producător şi a producţiei vor putea fi amendate cu sume între 5.000 şi 10.000 lei.

Prin modificarea normelor de eliberare a certificatelor de producător agricol şi prin cooptarea asociaţiilor de producători în acest proces, Ministerul Agriculturii speră că va reuşi să elimine evaziunea, dar şi concurenţa neloială din pieţele agroalimentare.

Persoane de contact pentru sugestii: d-ul Florian Emil Dumitru - Director Cabinet Secretar de Stat, e-mail: emil.dumitru@madr.ro şi d-na Tatiana Popa, e-mail: tatiana.popa@madr.ro, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Generala Politici Agricole si Strategii.

Vizualizat: 8031 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Normele pentru eliberarea certificatelor de producător se vor aproba în două săptămâni

Normele pentru eliberarea certificatelor de producător se vor aproba în două săptămâni

Noile norme privind eliberarea certificatelor de producător agricol vor fi aprobate în cel mult două săptămâni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

MADR a demarat procedura de modificare a modului de acordare a certificatelor de producător agricol

MADR a demarat procedura de modificare a modului de acordare a certificatelor de producător agricol

Ministerul Agriculturii a demarat procedura de modificare a modului de acordare a certificatelor de producător agricol pentru diminuarea fraudei din sector, dar şi pentru a putea controla cantităţile de produse puse pe piaţă.

Precizare MADR privind impozitarea producătorilor agricoli

Precizare MADR privind impozitarea producătorilor agricoli

Referitor la informaţiile apărute în mass-media conform cărora „producătorii agricoli care vând în pieţe ar putea fi impozitaţi”, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări:

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Munteanu
|
08. 02, 2012. Thursday 09:22

Inca o tampenie a celor care gestioneaza treburile statului.
Solutia lor este sa paseze obligatiile lor catre o structura fantoma, care nu va fi viabila.
Daca nu sunt capabili sa gaseasca si sa aplice masuri eficiente, SA PLECE ACASA.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii