COMUNICAT! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) a publicat un comunicat pentru crescătorii de animale, pe pagina sa oficială, despre managementul reproducţiei la animalele de fermă.
Tehnologia de reproducţie reprezintă ansamblul măsurilor cu caracter zootehnic şi managerial menit să ducă la obţinerea unui număr maxim de produşi de la acelaşi animal.
Obiectivul principal în procesul de reproducţie îl constituie obţinerea unei natalităţi maxime, respectiv acela de a obţine în fiecare an, de la fiecare femelă, în funcție de specie, un produs/produși cu viabilitate ridicată.
Reproducţia reprezintă instrumentul prin intermediul căruia se materializează modificarea structurii genetice a populaţiilor. Utilizarea la reproducţie a genitorilor de mare valoare zootehnică, prin practicarea însămânţărilor artificiale şi a transferului de embrioni, contribuie la accelerarea procesului de ameliorare genetică.
Desfăşurarea normală a activităţii de reproducţie influenţează pozitiv ritmul de creştere al efectivelor de animale, nivelul producţiilor economice și eficienţa economică a exploatării animalelor.
Având în vedere importanţa acţiunii tehnice de reproducţie, Agentia Nationala pentru Zootehnie prin structurile sale teritoriale, în perioada 10 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, va coordona cu responsabilitate profesională şi acurateţe tehnică o serie de lucrări, care privesc strategia de ameliorare genetică şi dezvoltarea zootehniei româneşti pentru anul 2019.
În perioada menționată se vor desfășura lucrările tehnice de inventariere a femelelor din circuitul de reproducţie pe specii şi rase (taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi cabaline), respectiv catagrafia efectivelor de animale și prefigurarea programelor de reproducție și produși la animale.
Catagrafia reprezintă lucrarea tehnică anuală cu ajutorul căreia se fundamentează şi elaborează programele de reproducție și produși pentru anul următor.
Corespunzător particularităţilor de reproducţie în funcție de specie, una din măsurile pentru sporirea efectivelor o reprezintă utilizarea managementului strategic în reproducţia femelelor adulte şi al tineretului femel. Un management eficient trebuie să aibă la bază sistemul de programare, stabilit în funcţie de baza tehnico-materială, de structura pe stări fiziologice a efectivelor de femele, de nivelul de producţie urmărit şi cerinţele economiei de piaţă, se arată în comunicatul ANZ.