Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ACUM, ÎN TOATĂ ȚARA! TOATE FERMELE DE ANIMALE, VERIFICATE DE INSPECTORII SANITARI VETERINARI!

Publicat: 15 noiembrie 2018 - 11:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPERAȚIUNE AMPLĂ DE CONTROL! În toată țara a fost declanșată o amplă operațiune de verificare, identificare a tuturor animalelor, fie că e vorba de ovine, caprine, bovine, etc., de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Sunt confruntate informațiile din Baza Națională de Date (BND) cu ce se găsește în teren.

Mai multe ferme de ovine s-au trezit cu inspectorii sanitari veterinari care au luat la numărat și identificat oile. Deja nu mai e un secret pentru nimeni că, de multe ori, realitatea din fermă, adică numărul mioarelor nu prea ar corespunde cu realitatea din calculatoarele medicilor veterinari. Virtual ar fi mai multe oi și motivul ar fi unul singur, medicul veterinar este plătit la oaie vaccinată și atunci ar cam plusa numărul pe calculator. În lunile iulie-august, când s-a desfășurat în România campania de vaccinare a oilor, nu ar mai fi stat nimeni să le numere, să le identifice pentru că nu ar fi existat acest interes, ne spun crescătorii de ovine. Dacă s-ar fi făcut atunci identificarea  oilor, unii dintre medicii veterinari ar cam fi ieșit în pagubă.

De ce se face acum identificarea ovinelor?

În perioada asta se face inspecția în exploatații, procedură decisă printr-un Program strategic, cu normele metodologice aprobate de președintele ANSVSA, hotărârea de Guvern. Asta se face, o inspecție în exploatații, care vizează toate exploatațiile care sunt înregistrate în Baza Națională de Date (BND) și toate speciile de animale înregistrate în BND, nu doar oile. Pentru că vrem ca de fiecare dată, după o astfel de inspecție în exploatații, vrem realitatea din teren, Bază Națională de Date pentru toate speciile. Sigur că problema identificării a rămas valabilă și se desfășoară după aceeași procedură de când a început identificarea și este administrată de direcțiile sanitare veterinare. Adică, proprietarul este obligat să identifice animalul care este fătat, în termenul legal, și medicul veterinar să-l poată identifica, să poată elibera formularul de identificare, ca dealtfel și orice mișcare de animal identificat dintr-o exploatație în alta. Astea sunt lucruri care s-au făcut întotdeauna, declară dr. Leontin Laslău, șeful Serviciului Control Oficial Sănătate Animală din Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorii de animale întreabă de ce nu s-a făcut această identificare, de exemplu, la ovine, în perioada în care s-a făcut vaccinarea, în lunile iulie-august?

Ei pun întotdeauna tot felul de întrebări, dar programul ăsta strategic trebuie să respecte niște norme că de aia zicem noi norme metodologice aprobate de președintele ANSVSA. Asta înseamnă că acțiunile sanitare veterinare se desfășoară după un anumit calendar aprobat prin normele metodologice. Adică, eu nu pot să spun: domle, asta o faci acuma cu acțiunea astalaltă și mai încălecăm și altă acțiune peste ea și încă una. Eu nu am voie să fac așa ceva și nimeni din țară.

Trebuie să respectăm un calendar de program strategic, indiferent că este sau nu este pe placul proprietarilor sau al medicilor veterinari. Calendarul de program strategic este gândit în așa fel încât acțiunile sanitare veterinare să se desfășoare ritmic și să asigure un status de sănătate sau menținerea statusului de sănătate în exploatațiile de animale. Repet, inspecția vizează toate exploatațiile, indiferent că sunt nonprofesionale sau comerciale de tip A și toate speciile de animale din exploatație. Este programul acțiunilor sanitare veterinare de supraveghere.

Acțiunile astea sanitar-veterinare de supraveghere nu înseamnă numai vaccinare anti-cărbunoasă la ovine și caprine, înseamnă vaccinare anti-cărbunoasă și la bovine, vaccinări antirabice la câini și pisici, recoltări probe de sânge pentru toate speciile de animale în vederea testării pentru bolile majore. Este un program foarte vast privind toate speciile de animale. Este un program regulamentar și toate lucrurile se desfășoară legal, precizează dr. Laslău.

Vizualizat: 5799 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fertilizarea cu rata variabila

Fertilizarea cu rata variabila

Distributia îngrasamintelor cu rata variabila deschide o noua era în practicile de cultivare a solului si managementul resurselor naturale. Dezvoltarea si implementarea acestui nou concept are drept scop promovarea unei agriculturi durabile, îmbunatatirea calitatii produselor agricole si a mediului.
Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Ce face un nou angajat...

Ce face un nou angajat...
Un tânăr absolvent al secţiei de Management era foarte încântat de postul pe care se angajase într-o importantă companie multinaţională. Detalii