Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ACUM! CIOBANII DIN ARGEȘ PROTESTEAZĂ CU OILE ÎN FAȚA PRIMĂRIEI!

Publicat: 15 februarie 2019 - 11:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NU MAI AVEM UNDE SĂ NE PĂȘUNĂM ANIMALELE! Crescătorul de ovine Marian Mandea ne-a anunțat, în urmă cu puțin timp, că se îndreaptă cu 200 de oi spre primăria comunei Bârla, pentru a protesta că nu are unde să-și pășuneze animalele. Oierul ne spune că la protest i se alătură alți 11 crescători de oi din comună care sunt în aceeași situație. AGROINFO a discutat cu primarul comunei. Acesta susține că asociația oierilor ar trebui să plătească retroactiv 430 de milioane de lei vechi, chiria pe pășune.

De 10 ani suntem mințiți de primărie că vom avea pășune. De la an la an ni s-au făcut doar promisiuni. O propagandă ieftină în scop electoral! Am avut 1.000 de oi și am rămas cu 300, le-am vândut pentru că nu am unde să le pășunez. Am avut 30 de vaci și am rămas cu 17. Le-am vândut din cauza birocrației, a piedicilor pe care ni le pun primăria. Poate că vor să ne preseze să ne vindem toate animalele ca să poată folosi pășunea după bunul plac. Comuna a avut 500 de hectare de pășune și acum mai are 400 pentru că restul a fost arat. În dimineața asta, mi-am luat 200 de oi și le-am adus în fața primăriei. Protestez împreună cu animalele mele pentru că m-am săturat să fiu mințit și să mi se promită pășune, este supărat crescătorul de ovine Marian Mandea.

arges-coperta-bun_b

Oierul are ferma de ovine în satul Malu din comuna Bârla, județul Argeș. În această dimineață, la primărie  a fost întâmpinat de un cordon de jandarmi și polițiști, așa că a fost forțat să stea la distanță cu cele 200 de oi.

AGROINFO a discutat cu primarul comunei Bârla ca să încercăm să-i ajutăm pe acești crescători de animale, care au dreptul, conform legii, să beneficieze de o suprafață de pășune, atribuită direct, fără licitație. Am aflat că în comună războiul dintre primărie și ciobani, cu miza pășune, durează de câțiva ani. A fost și un dosar pe rolul instanțelor de judecată din Argeș, care s-a soluționat, în 2017, cu o sentință definitivă. Din ce ne spune primarul, la momentul acesta, pășunea comunei nu este atribuită nimănui. Niciunui crescător, fie de oi, de vaci sau capre.

Au beneficiat de pășune numai că sunt niște răutăți. Sunt niște fermieri cărora în 2014 li s-a făcut, prin asociație, un contract de concesiune, închiriere, pe o perioadă. Ei nu au plătit nimic, nu au vrut să depună cererea pentru subvenții la APIA din motive că au considerat ei de ce să meargă asociația și că ar fi mai bine să facă în nume propriu. La un moment dat, chiar au fost într-o încurcătură dintr-asta de natură penală și incompatibilitate. Președintele asociației (asociația crescătorilor de ovine n.r.) ba era fermier, ba era consilier local, ba era președinte de asociație. Înțelegeți? Nu și-au urmărit decât interesul de a-și băga bani în buzunar și de a-și bate joc de o comunitate întreagă.

arges-protest-4_b

Pentru că din cauza lor, comuna Bârla a pierdut redevența pe 409 hectare și, implicit, taxa fiscală pentru teren. Am fost cu ei în instanță pentru rezilierea contractului pentru că ocupau pășunea abuziv. În 2017, prin luna decembrie, a fost o hotărâre judecătorească definitivă la tribunal. Mult mai târziu, am obținut viza de definitivare pentru hotărâre. În 2018, nu am putut să le dăm izlazul pentru că nu aveam redactată hotărârea ca fiind definitivă, nu venise de la tribunal să pună definitivul la judecătorie, declară prrimarul comunei Bârla, Gheorghe Voicu, pentru AGROINFO.

Ce a stabilit instanța de judecată?

Instanța a stabilit că asociația trebuie să ne plătească vreo 430 de milioane, pe fiscalitate, pe terenul impozitat, mai trebuie să plătească vreo 230 de milioane. 430 de milioane de lei este redevența, neactualizată! Nu s-a mai ținut cont că trebuie actualizată. Ei consideră că nu trebuie să plătească. Noi suntem puși în situația în care implicit Curtea de Conturi, avem un raport al Curții de Conturi cu măsuri de remediere, iar noi trebuie să recuperăm banii. Nimeni la momentul ăsta nu are nicio obligație. Președintele asociației este și unul dintre fermierii foarte înfocați. arges-protest-3_bMandea Marian care este și inițiatorul acțiunii (protestului n.r.), membru în Colegiul Director al asociației nu are decât drepturi, nu și obligații. Pur și simplu, așa au considerat ei că e cazul să-și bată joc de comună. Ei au considerat că dacă primăria le-a închiriat pășunea, tot primăria trebuia să le facă actele, să-și depună ei pentru subvenții. Ei au refuzat sistematic și acum vă spun că la momentul respectiv, președintele asociației era și consilier local, venea la ședință, după care mergea la Prefectură și făcea sesizări în nume propriu, de fermier, spune primarul comunei Bârla.

Primarul adaugă că la nivelul anului 2014 a închiriat pășunea asociației pentru o chirie de aproximativ 100 de lei/ha.

Ei (oierii n.r.) dacă erau băieți deștepți încasau 100 de euro/ha subvenție, spune primarul.

Ce se întâmplă acum cu pășunea? Este închiriată altor fermieri?

Nu este închiriată nimănui. În 2018, fiind definitivă hotărârea, viza de definitivă era la dispoziția Consiliului Local, ne-am gândit la un moment dat să luăm o anumită taxă pentru că trecusem de perioada din martie, în care noi trebuia să demarăm procedura de inițiere a închirierii, am vrut să luăm o taxă de pășunat pentru fiecare vaca și oaie care pășunează. Dar am considerat că trebuie să ajutăm fermierii și am renunțat. Deci, ei (oierii n.r.) au beneficiat de pășune numai că ei au considerat că e prea puțin să beneficieze de pășune, că ar trebui să aibă și fonduri europene pe care să le bage în buzunar. Ei așa consideră că au drepturi, nu obligații, spune primarul Voicu.

Deci, oierii au unde să-și pășuneze animalele, dar nu pot să ia de la APIA subvenția pentru pășune?

Da. Ei asta vor, fonduri europene în buzunar. Adică, nu sunt conștienți nici la ora asta că avem un amenajament pastoral, pe 20 martie terminăm și amenajamentul pastoral, că tot am făcut eforturi să fim în legalitate. Au considerat de cuviință să bage banii în buzunar și nicidecum să-i investească în pășuni. Așa gândesc ei, explică primarul comunei.

Gheorghe Voicu mai spune că fermierii își pășunează acolo animalele.

Ce veți face cu acești oieri necăjiți, totuși, care și-au adus oile în fața primăriei?

Interesul meu ca și comună este să le dau izlazul. La momentul ăsta, pot să le dau izlazul, dar nu pot să-l dau doar lor. O să stau de vorbă cu ei, să văd cum pot să-l parcelez ca să asigur pășunatul și pentru cei 150 de oameni care mai au animale. Aș risca dacă le-aș da pășunea doar lor ca 150 de proprietari de bovine să stea cu animalele acasă, ne promite primarul că va rezolva situația crescătorilor de ovine.

Iulian Bădescu, crescător de ovine și el, fostul președinte al asociației crescătorilor din comuna Bârla, prezent la protestul de astăzi, spune că asociația a fost înființată de fostul primar și apoi preluată de oieri când primarul nu mai putea să o dețină pentru că nu avea animale.

Am fost președinte până-n 2016. Primarul a fost președinte la asociație până-n 2012. Pășunea de la Bârla e împărțită pe sate, 10 hectare aici, 50 dincolo. Din 2010 până-n 2014 nu s-au mai depus acte la APIA pentru subvenția pe pășune. Consiliul director al asociației s-a dizolvat în 2014 când am fost eu reales. Consiliul era pe ultima sută de metri și m-a reales înainte de a fi dizolvat. Am vrut să depun actele pentru subvenții și la APIA am fost întrebați dacă mai figurăm ca asociație, că din 2010 nu a mai cerut nimeni subvenția pe pășunea din Bârla.

arges-protest-2019_b

Când s-a schimbat legislația pentru pășuni și-mi trebuia acordul fermierilor, tabel cu semnăturile lor, până am făcut noi asta, s-a pierdut subvenția și nu am mai putut să plătim redevența către primărie. Cei de la primărie cunoșteau situația și ne-au mai păsuit încă un an. Fostul primar îmi spunea că o rezolvăm, dar s-a întâmplat că imediat a pierdut mandatul de la primărie, ne-a reziliat contractul și a dat în judecată asociația ca să nu figureze el că există la primărie redevența neplătită pentru pășune.  Că nu s-au plătit banii ăștia pe timpul mandatului lui. Să nu rămână el încurcat și cu datorii.

Acum, cerem ca actualul primar să ne dea pășunea individual, la fiecare crescător. Că primarul actual, domnul Voicu, ne zice: Domle, vrei să bagi subvenția în buzunar. Dar nu se gândește că din 150 de euro/ha, cât e subvenția, o să dau la primărie  vreo 75 de euro redevența  și 200 de euro dau pe întreținerea pășunii. Ce să bag în buzunar?! Că o să scot bani din buzunar. Acum primarul ne spune că suntem rău platnici și din cauza asta nu poate să ne dea pășunea, declară Bădescu.

Astăzi, problema pășunii este încurcată rău. Practic, asociația crescătorilor de ovine din comună nu mai există. Banii, datoria la primărie, nu se știe de la cine va fi recuperată. Crescătorii cer să poată beneficia de pășune și să poată încasa subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Din păcate, în tot mai multe localități, situația pășunilor este una tulbure, iar fermierii cad la mijloc între tot felul de interese.

La momentul publicării articolului, crescătorii de ovine protestau în fața primăriei. Primarul Gheorghe Voicu a început să negocieze cu ei.

Fotografiile și informațiile aparțin AGROINFO. Preluarea lor se face doar cu acordul nostru.
Vizualizat: 5500 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

13 august 2020 - 13:13

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță modificarea Ghidului bazei de date cu prețuri de referință ce va fi utilizat pentru achizițiile necesare proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Modificarea documentului s-a făcut prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 221 din 5 august 2020.

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

13 august 2020 - 10:16

REVOLTĂ! Crescătorii români de ovine sunt cuprinși de furie și acuză Ministerul Agriculturii că-i disprețuiește și le aruncă resturi. Ministerul Agriculturii confundă oaia cu porumbelul! De ce la porc dați 100 de euro pe UVM?! Pentru că secretarul de stat MADR George Scarlat are fermă de porci?! Și-au revărsat oierii furia pe Facebook imediat ce au aflat de la AGROINFO că ajutorul de criză pentru sectorul ovin este stabilit la 5 lei/cap de ovină.

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

12 august 2020 - 13:04

AJUTOR DE CRIZĂ. Crescătorii de păsări din România beneficiază de un ajutor de criză în cuantum de 100 de euro/UVM, anunță un proiect de ordonanță de urgență, publicat astăzi, 12 august 2020, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

12 august 2020 - 12:16

AJUTOR DE CRIZĂ! Crescătorii de porci din România primesc un ajutor de criză de 100 de euro/UVM, anunță astăzi, 12 august 2020, un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

12 august 2020 - 11:54

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, un ajutor de minimis de 25 de lei/familie de albine acordat apicultorilor care au suferit pierderi de pe urma fenomenelor hidrometeorologice. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost publicat astăzi pe site-ul oficial MADR.

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

12 august 2020 - 11:27

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, într-un proiect de ordonanță de urgență, un ajutor de criză acordat crescătorilor de ovine și/sau caprine din România de 5 lei/cap de ovină/caprină. Vor beneficia de ajutor crescătorii care au minim 50 de ovine și minim 25 de caprine până la limita de 1.000 de capete de animale.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

12 august 2020 - 11:00

GHID PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Ministerul Agriculturii vă explică într-un ghid sintetic, pe înțelesul tuturor, cum obțineți ajutorul de 300.000 de euro pentru construirea unui abator de capacitate mică în zona montană. Linia de finanțare este deschisă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la data de 31 decembrie 2020.

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

12 august 2020 - 09:51

ANUNȚ OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți, 11 august 2020, că vizitele în teren la fermele care au cerut bani europeni vor fi înlocuite cu documente justificative.

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

12 august 2020 - 08:34

UE SPRIJINĂ AGRICULTURA ECOLOGICĂ. Fermierii în agricultura ecologică pot solicita și alte forme de sprijin pentru venit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Acestea includ plățile directe și plățile pentru tinerii fermieri. În plus, ei sunt automat eligibili pentru plățile pentru înverzire, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook. Eurodeputatul le explică fermierilor ce înseamnă trecerea spre agricultură ecologică.  

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Valabri la Agromalim 2019

Valabri la Agromalim 2019

Compania Valabri este un furnizor recunoscut de tractoare, combine şi utilaje agricole noi şi second hand, precum şi piese de schimb. În ultimii trei ani, Valabri a început să comercializeze şi echipamente pentru sectorul zootehnic: hrănitori, adăpători, fronturi de furajare, separatoare şi cuşete, standuri contenţie animale şi alte elemente pentru dotarea fermelor.
Interviu cu Gregory Ladure, administrator Valabri SRL
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi beţivani

Doi beţivani
Doi beţivani notorii se întâlnesc ziua în oraş. Detalii