KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ACUM! CIOBANII DIN ARGEȘ PROTESTEAZĂ CU OILE ÎN FAȚA PRIMĂRIEI!

Publicat: 15 februarie 2019 - 11:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NU MAI AVEM UNDE SĂ NE PĂȘUNĂM ANIMALELE! Crescătorul de ovine Marian Mandea ne-a anunțat, în urmă cu puțin timp, că se îndreaptă cu 200 de oi spre primăria comunei Bârla, pentru a protesta că nu are unde să-și pășuneze animalele. Oierul ne spune că la protest i se alătură alți 11 crescători de oi din comună care sunt în aceeași situație. AGROINFO a discutat cu primarul comunei. Acesta susține că asociația oierilor ar trebui să plătească retroactiv 430 de milioane de lei vechi, chiria pe pășune.

De 10 ani suntem mințiți de primărie că vom avea pășune. De la an la an ni s-au făcut doar promisiuni. O propagandă ieftină în scop electoral! Am avut 1.000 de oi și am rămas cu 300, le-am vândut pentru că nu am unde să le pășunez. Am avut 30 de vaci și am rămas cu 17. Le-am vândut din cauza birocrației, a piedicilor pe care ni le pun primăria. Poate că vor să ne preseze să ne vindem toate animalele ca să poată folosi pășunea după bunul plac. Comuna a avut 500 de hectare de pășune și acum mai are 400 pentru că restul a fost arat. În dimineața asta, mi-am luat 200 de oi și le-am adus în fața primăriei. Protestez împreună cu animalele mele pentru că m-am săturat să fiu mințit și să mi se promită pășune, este supărat crescătorul de ovine Marian Mandea.

arges-coperta-bun_b

Oierul are ferma de ovine în satul Malu din comuna Bârla, județul Argeș. În această dimineață, la primărie  a fost întâmpinat de un cordon de jandarmi și polițiști, așa că a fost forțat să stea la distanță cu cele 200 de oi.

AGROINFO a discutat cu primarul comunei Bârla ca să încercăm să-i ajutăm pe acești crescători de animale, care au dreptul, conform legii, să beneficieze de o suprafață de pășune, atribuită direct, fără licitație. Am aflat că în comună războiul dintre primărie și ciobani, cu miza pășune, durează de câțiva ani. A fost și un dosar pe rolul instanțelor de judecată din Argeș, care s-a soluționat, în 2017, cu o sentință definitivă. Din ce ne spune primarul, la momentul acesta, pășunea comunei nu este atribuită nimănui. Niciunui crescător, fie de oi, de vaci sau capre.

Au beneficiat de pășune numai că sunt niște răutăți. Sunt niște fermieri cărora în 2014 li s-a făcut, prin asociație, un contract de concesiune, închiriere, pe o perioadă. Ei nu au plătit nimic, nu au vrut să depună cererea pentru subvenții la APIA din motive că au considerat ei de ce să meargă asociația și că ar fi mai bine să facă în nume propriu. La un moment dat, chiar au fost într-o încurcătură dintr-asta de natură penală și incompatibilitate. Președintele asociației (asociația crescătorilor de ovine n.r.) ba era fermier, ba era consilier local, ba era președinte de asociație. Înțelegeți? Nu și-au urmărit decât interesul de a-și băga bani în buzunar și de a-și bate joc de o comunitate întreagă.

arges-protest-4_b

Pentru că din cauza lor, comuna Bârla a pierdut redevența pe 409 hectare și, implicit, taxa fiscală pentru teren. Am fost cu ei în instanță pentru rezilierea contractului pentru că ocupau pășunea abuziv. În 2017, prin luna decembrie, a fost o hotărâre judecătorească definitivă la tribunal. Mult mai târziu, am obținut viza de definitivare pentru hotărâre. În 2018, nu am putut să le dăm izlazul pentru că nu aveam redactată hotărârea ca fiind definitivă, nu venise de la tribunal să pună definitivul la judecătorie, declară prrimarul comunei Bârla, Gheorghe Voicu, pentru AGROINFO.

Ce a stabilit instanța de judecată?

Instanța a stabilit că asociația trebuie să ne plătească vreo 430 de milioane, pe fiscalitate, pe terenul impozitat, mai trebuie să plătească vreo 230 de milioane. 430 de milioane de lei este redevența, neactualizată! Nu s-a mai ținut cont că trebuie actualizată. Ei consideră că nu trebuie să plătească. Noi suntem puși în situația în care implicit Curtea de Conturi, avem un raport al Curții de Conturi cu măsuri de remediere, iar noi trebuie să recuperăm banii. Nimeni la momentul ăsta nu are nicio obligație. Președintele asociației este și unul dintre fermierii foarte înfocați. arges-protest-3_bMandea Marian care este și inițiatorul acțiunii (protestului n.r.), membru în Colegiul Director al asociației nu are decât drepturi, nu și obligații. Pur și simplu, așa au considerat ei că e cazul să-și bată joc de comună. Ei au considerat că dacă primăria le-a închiriat pășunea, tot primăria trebuia să le facă actele, să-și depună ei pentru subvenții. Ei au refuzat sistematic și acum vă spun că la momentul respectiv, președintele asociației era și consilier local, venea la ședință, după care mergea la Prefectură și făcea sesizări în nume propriu, de fermier, spune primarul comunei Bârla.

Primarul adaugă că la nivelul anului 2014 a închiriat pășunea asociației pentru o chirie de aproximativ 100 de lei/ha.

Ei (oierii n.r.) dacă erau băieți deștepți încasau 100 de euro/ha subvenție, spune primarul.

Ce se întâmplă acum cu pășunea? Este închiriată altor fermieri?

Nu este închiriată nimănui. În 2018, fiind definitivă hotărârea, viza de definitivă era la dispoziția Consiliului Local, ne-am gândit la un moment dat să luăm o anumită taxă pentru că trecusem de perioada din martie, în care noi trebuia să demarăm procedura de inițiere a închirierii, am vrut să luăm o taxă de pășunat pentru fiecare vaca și oaie care pășunează. Dar am considerat că trebuie să ajutăm fermierii și am renunțat. Deci, ei (oierii n.r.) au beneficiat de pășune numai că ei au considerat că e prea puțin să beneficieze de pășune, că ar trebui să aibă și fonduri europene pe care să le bage în buzunar. Ei așa consideră că au drepturi, nu obligații, spune primarul Voicu.

Deci, oierii au unde să-și pășuneze animalele, dar nu pot să ia de la APIA subvenția pentru pășune?

Da. Ei asta vor, fonduri europene în buzunar. Adică, nu sunt conștienți nici la ora asta că avem un amenajament pastoral, pe 20 martie terminăm și amenajamentul pastoral, că tot am făcut eforturi să fim în legalitate. Au considerat de cuviință să bage banii în buzunar și nicidecum să-i investească în pășuni. Așa gândesc ei, explică primarul comunei.

Gheorghe Voicu mai spune că fermierii își pășunează acolo animalele.

Ce veți face cu acești oieri necăjiți, totuși, care și-au adus oile în fața primăriei?

Interesul meu ca și comună este să le dau izlazul. La momentul ăsta, pot să le dau izlazul, dar nu pot să-l dau doar lor. O să stau de vorbă cu ei, să văd cum pot să-l parcelez ca să asigur pășunatul și pentru cei 150 de oameni care mai au animale. Aș risca dacă le-aș da pășunea doar lor ca 150 de proprietari de bovine să stea cu animalele acasă, ne promite primarul că va rezolva situația crescătorilor de ovine.

Iulian Bădescu, crescător de ovine și el, fostul președinte al asociației crescătorilor din comuna Bârla, prezent la protestul de astăzi, spune că asociația a fost înființată de fostul primar și apoi preluată de oieri când primarul nu mai putea să o dețină pentru că nu avea animale.

Am fost președinte până-n 2016. Primarul a fost președinte la asociație până-n 2012. Pășunea de la Bârla e împărțită pe sate, 10 hectare aici, 50 dincolo. Din 2010 până-n 2014 nu s-au mai depus acte la APIA pentru subvenția pe pășune. Consiliul director al asociației s-a dizolvat în 2014 când am fost eu reales. Consiliul era pe ultima sută de metri și m-a reales înainte de a fi dizolvat. Am vrut să depun actele pentru subvenții și la APIA am fost întrebați dacă mai figurăm ca asociație, că din 2010 nu a mai cerut nimeni subvenția pe pășunea din Bârla.

arges-protest-2019_b

Când s-a schimbat legislația pentru pășuni și-mi trebuia acordul fermierilor, tabel cu semnăturile lor, până am făcut noi asta, s-a pierdut subvenția și nu am mai putut să plătim redevența către primărie. Cei de la primărie cunoșteau situația și ne-au mai păsuit încă un an. Fostul primar îmi spunea că o rezolvăm, dar s-a întâmplat că imediat a pierdut mandatul de la primărie, ne-a reziliat contractul și a dat în judecată asociația ca să nu figureze el că există la primărie redevența neplătită pentru pășune.  Că nu s-au plătit banii ăștia pe timpul mandatului lui. Să nu rămână el încurcat și cu datorii.

Acum, cerem ca actualul primar să ne dea pășunea individual, la fiecare crescător. Că primarul actual, domnul Voicu, ne zice: Domle, vrei să bagi subvenția în buzunar. Dar nu se gândește că din 150 de euro/ha, cât e subvenția, o să dau la primărie  vreo 75 de euro redevența  și 200 de euro dau pe întreținerea pășunii. Ce să bag în buzunar?! Că o să scot bani din buzunar. Acum primarul ne spune că suntem rău platnici și din cauza asta nu poate să ne dea pășunea, declară Bădescu.

Astăzi, problema pășunii este încurcată rău. Practic, asociația crescătorilor de ovine din comună nu mai există. Banii, datoria la primărie, nu se știe de la cine va fi recuperată. Crescătorii cer să poată beneficia de pășune și să poată încasa subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Din păcate, în tot mai multe localități, situația pășunilor este una tulbure, iar fermierii cad la mijloc între tot felul de interese.

La momentul publicării articolului, crescătorii de ovine protestau în fața primăriei. Primarul Gheorghe Voicu a început să negocieze cu ei.

Fotografiile și informațiile aparțin AGROINFO. Preluarea lor se face doar cu acordul nostru.
Vizualizat: 5842 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii