România are nevoie de un singur fond mutual în agricultură, pentru că ar avea mai multă forţă financiară, însă fără o cotizaţie obligatorie, nu va putea funcţiona nici un fond mutual, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent pe 2 februarie 2016 la ședința Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.
Din păcate, proiectul iniţial (privind fondul mutual - n.red.) a eşuat. Mulţi dintre producători credeau să seceta vine o dată la câţiva ani. Nu a fost aşa, şi România a avut anul trecut un an foarte problematic din punct de vedere al secetei. Conceptul rămâne acelaşi: ar trebui să fie un singur fond mutual pentru a avea forţă financiară. Mai este un semn de întrebare privind cotizaţia. Noi discutam, la vremea aceea, să facem obligativitatea aderării la un fond mutual a celor care au peste 10 hectare, a spus Irimescu, citat de Agerpres.
Ce variante vede ministrul Agriculturii pentru sistemul de contribuții la Fondul mutual?
Acesta a precizat că fără o cotizaţie obligatorie, nu va putea funcţiona nici un fond mutual în România.
Se poate gândi un sistem în care contribuţiile să fie în funcţie de contribuţie şi de sector. E multă flexibilitate. Există şi posibilitatea să se facă o sumă după sistemul francez. Nu ştiu dacă e cea mai bună variantă, în care se prevede o sumă fixă. Atunci când ai 60.000 de hectare, înmulţeşti cu 5 euro pe hectar şi ajungi la nişte sute de mii de euro care la priva vedere îi cotizezi în fiecare an, dar ar fi ideea ca banii pe care i-ai pus în contul tău la fondul mutual, în cazul în care nu a fost nici o despăgubire - administrarea se plăteşte din bani publici - într-o zi, dacă te retragi, să poţi să îţi iei banii de acolo. Banii să nu fie pierduţi. Sunt multe variante pe care le putem avea în vedere, a detaliat ministrul Agriculturii.
România are la dispoziţie aproape 400 milioane euro prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 pentru înfiinţarea fondurilor mutuale şi gestionarea riscurilor din agricultură.