DEZVĂLUIREA AGROINFO A DETONAT BOMBA. AGROINFO a dezvăluit, în această săptămână, că Uniunea Europeană are de gând să ia bani de la Agricultură ca să-i dea refugiaților. Această realitate crudă reiese dintr-o declarație, făcută exclusiv pentru publicația noastră, de europarlamentarul Laurențiu Rebega, care ne-a relatat și o discuție între patru ochi avută cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Imediat după dezvăluirea făcută de noi despre fondurile care vor fi luate de la Agricultură și de la politicile de coeziune și date refugiaților, sugestie făcută Parlamentului European de miliardarul american George Soros, a apărut și declarația ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Șeful de la Agricultură a fost întrebat pe marginea acestui subiect de către agențiile de presă.
CITEȘTE AICI CARE ESTE LEGĂTURA DINTRE BANII FERMIERILOR ȘI REFUGIAȚI!
Banii alocaţi de Uniunea Europeană României, dar neabsorbiţi de noi, câteva sute de milioane de euro în acest an, vor fi daţi către refugiaţi, într-adevăr. Pentru că în acest an am şi fost în întârziere şi, oricum, până la distribuirea efectivă a fondurilor pentru proiecte sunt câţiva paşi. Uniunea a decis ca fondurile nefolosite în acest an să fie date ţărilor cu refugiaţi, pentru aceştia, a recunoscut ministrul Achim Irimescu, pentru Mediafax.
Ministrul agriculturii a făcut această declarație joi, 8 septembrie 2016. Vineri, 9 septembrie 2016, Ministerul Agriculturii încearcă să explice, cu alte cuvinte, exact ceea ce a recunoscut ministrul agriculturii. Inserăm comunicatul Ministerului Agriculturii!
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:
Conform procedurilor, statele membre transmit anual Comisiei Europene estimări privind decontul fondurilor pentru proiectele finanţate în domeniul dezvoltării rurale, politicii de coeziune, pescuit, etc.
În general, estimarea este mai mare decât fondurile care ajung să fie utilizate efectiv. Comisia Europeană blochează în cont sumele estimate, însă pe parcursul anului financiar şi pe baza analizei utilizării efective a fondurilor solicitate de către statele membre, poate propune utilizarea către alte destinaţii prioritare ale Uniunii Europene a unei părţi din fondurile reprezentând diferenţa dintre suma solicitată şi cea cheltuită. În acest an, printre aceste priorităţi ale Uniunii Europene se regăseşte şi gestionarea situaţiei migranţilor.
Precizăm faptul că bugetul alocat statelor membre pentru perioada de programare 2014-2020, aşa cum a fost aprobat prin legislaţia comunitară, nu va fi afectat. Mai exact, fondurile neutilizate de către statele membre, inclusiv de România, în acest an, pot fi cheltuite în anii următori. Prin urmare, fondurile pentru dezvoltare rurală alocate României, ca şi fondurile alocate tuturor celorlalte state membre, rămân intacte, neoperându-li-se reduceri, scrie în comunicatul Ministerului Agriculturii.