Studenţii de top din domeniul agriculturii care au beneficiat de stagiile de practică din cadrul programului finanţat cu fonduri europene AgroCariera sunt dispuşi să-şi continue studiile tot în domeniul agricol, 71,3% dintre aceştia luând în calcul un masterat în domeniul agriculturii, după cum relevă studiul de impact al proiectului.
În perioada februarie 2011 – iulie 2012 au participat la stagiile de practica 400 de studenţi din anii II şi III de studiu ai facultăţilor de agricultură din Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Craiova, printre criteriile de selecţie fiind rezultatele din anii de studiu, dar mai ales motivaţia pentru a participa la acest proiect, a declarat Carmen Sasu, manager de proiect AgroCariera. „Pe parcursul celor 18 luni în care s-au desfăşurat cele 40 de stagii de pregătire practică, profesorii au lucrat direct pe teren cu cei 400 de studenţi, componenta teoretică a stagiilor fiind combinată în pararel cu acea practică, determinând astfel un impact maxim al acumulării de cunoştinţe. Echipele de studenţi şi profesori au lucrat cu mape de pactică realizate la nivelul cursurilor de dezvoltare profesională practicate în mediul de business care vor fi utilizate şi ulterior proiectului, de generaţiile viitoare de studenţi” a precizat Carmen Sasu.
Pe plan naţionat, proiectul s-a derulat în parteneriat cu 10 ferme – Agroserv Măriuţa, Pris, Secerisul, Tudin Prod, Cereal Group Societate Agricolă, Agronova Impex, Ada Prod Com şi Agromec Mihai Viteazu. În plus, 30 de studenţi din cei 400 de participanţi la proiect au fost selectaţi pentru a efectua două vizite de studiu de câte 5 zile la cei doi parteneri transnaţionali: Grindsted Agricultural Academy (Danemarca), una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ agricol din Europa şi respectiv Cereal Research Non Profit Company, cel mai mare institut de cercetare agricolă din Ungaria, implicat în cercetarea soiurilor şi hibrizilor de cereale, porumb şi culturi industriale. Potrivit managerului de proiect, costurile s-au ridicat la 1,2 milioane de euro, din care au fost rambursaţi până în prezent doar 45%.