ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ ÎNGENUNCHEATĂ! Anul 2018 va rămâne săpat cu litere negre în zootehnia din România. Este anul în care zootehnia a fost îngenuncheată. Fermele de creștere a porcilor au dispărut una câte una, distruse cu o viteză amețitoare de o boală necruțătoare. Anul în care scrapia s-a întins lacomă pe harta țării, înghițind fermele de ovine, iar pesta micilor rumegătoare, o boală la fel de periculoasă, continuă să amenințe fermele de caprine și ovine și nici fermele de păsări nu sunt în afara pericolului.
2018 a fost străbătut de firul roșu al nenorocirii. Este anul de coșmar pentru fermele de creștere a porcilor. În România, s-a întins cu repeziciune uluitoare virusul Pestei Porcine Africane (PPA). Este anul în care România a reușit performanța tristă, jalnică, de a se clasa pe locul 1 într-un top de coșmar, al țărilor unde activează virusul PPA.
Boala mortală, dezastruoasă pentru fermele de suine, a lovit cu putere, prima oară, într-o exploatație comercială mare din Tulcea, Carniprod, unde erau, la momentul nenorocirii, peste 48.000 de capete de porci. Odată cu intrarea medicilor veterinari în această fermă, afacerea a fost pusă la pământ de parcă ar fi fost spuberată de un uragan. Porcii au fost uciși, incinerați, s-a lucrat zi și noapte la exterminarea animalelor, magazinele firmei au fost închise, fabrica de mezeluri a fost închisă, cei 500 de angajați au rămas fără locuri de muncă, fermele de creștere a porcilor desființate. Ce era construit cu ani de trudă, s-a distrus într-o săptămână.
Să ucizi 48.000 de porci! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru! Spunea, exclusiv pentru AGROINFO, Nicolae Ciuleac, directorul general Carniprod și acționar majoritar, în iunie 2018, când a trăit zile de coșmar, când sub ochii lui se distrugea tot ce clădise. DETALII AICI: EXCLUSIV! FERMIER BOGAT, RUINAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI: SĂ UCIZI 48.000 DE PORCI E UN COȘMAR!
Mulți au sperat, probabil, că virusul PPA nu se va întinde, că va fi oprită extinderea lui, că nu vor mai fi distruse alte ferme mari. Dimpotrivă. A început cu Carniprod Tulcea și au urmat, ca-ntr-un joc de domino, alte ferme mari, și mai mari decât Carniprod, alte afaceri distruse, alți oameni concediați, alte familii fără venituri. Armata medicilor veterinari, înarmată cu injecții letale, a început să ia gospodăriile țăranilor la rând și să le ucidă porcul din bătătură. A semănat totul cu o razie de groază, declanșată pentru prinderea porcului, considerat de acum o marfă clandestină, un animal care trebuie vânat și ucis, iar țăranului român i s-a activat spaima vremurilor de altădată și a început să-și ascundă porcul din bătătură. Sate întregi au tăiat porcii noaptea, la adăpostul întunericului, iar dimineața când a apărut armata veterinarilor nu mai era nici urmă de copită sau rât.
Criza ar fi fost gestionată prost. Epidemia a înghițit România. Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost zgâlțâită de zeci de anchete media. De la nesăbuința cu care a acționat în această criză, la indiferență și incompetență, până la afacerile profitabile cu dezinfectanți. Stați liniștiți, nimic nu s-a clintit, conducerea ANSVSA a rămas pe loc până s-au stins ecourile scandalului. Lumea, ținută la început cu sufletul la gură de imaginile cu porcii măcelăriți, și-a pierdut încet-încet interesul pentru această pandemie care nu vrea cu niciun chip să părăsească România.
Din iunie până-n decembrie 2018, datele oficiale furnizate de ANSVSA ne spun că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 301 localități din 19 județe, cu un număr de 1.145 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 558 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.212 de porci afectați de boală. Au fost stinse 12 focare în județul Satu Mare și un focar în județul Dâmbovița. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.
Da, Carniprod Tulcea și-a deschis o unitate de procesare. Unde sunt cele 30 de magazine pe care le avea, unde sunt fermele, unde e prosperitatea? Atât a reușit să fie refăcut din grămada de cenușă rămasă în urma ciumei.
Cum un necaz nu vine niciodată singur, o altă boală mortală s-a insinuat în fermele de animale din țară. De data aceasta, a atacat fermele de ovine. Scrapia, ținută atât de mult timp la sertar, ascunsă, neștiută, a năvălit cu forță. O fermă de ovine de 2.000 de capete din Bihor a fost rasă. Confiscarea mioarelor și trimiterea lor la abator de către medicii veterinari nu s-a oprit doar la ferma din Bihor. A venit rândul unor ferme din Sibiu, Mureș. Crescătorii de ovine și-au văzut oile trimise rapid la abator și au încasat despăgubiri care nu le acoperă nici pe departe cheltuielile, dar care sunt ceva mai mari decât prețurile de batjocură la care se vinde carnea de miel și oaie.
Culoarea gri marchează prezența scrapiei
De parcă scrapia nu era de ajuns, acum peste tot, la toate primăriile s-au lipit afișe cu pesta micilor rumegătoare, boala care amenință fermele de caprine și de ovine, deopotrivă. Primele focare au apărut în Bulgaria, iar ANSVSA a făcut și exerciții de simulare și de apărare ca să nu se repete istoria cu pesta porcină.
Pe 3 septembrie 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a avertizat, prima oară, fermierii asupra pestei oilor și caprelor. Și de atunci, avertizările curg!
ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ACHIZIȚIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României:
• Comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL.
• Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS.
Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.
Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp la DSVSA județene.
Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.
Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.
Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.
Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
În caz de apariţie a bolii în ţări indemne se recurge la stamping-out. În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase, avertizează ANSVSA.
Boli mortale, epidemii, raderea fermelor românești de pe suprafața pământului. Pare o strategie înfiorătoare, un calcul economic cinic. Doar fermele de creștere a bovinelor au rămas în afara pericolului. Sperăm să nu fie pândite de necazuri. Anul 2018 se încheie, dar ne lasă acest bilanț negru care se tot actualizează și reactualizează, iar coșmarul îl purtăm după noi și în noul an.
Sursa foto copertă: kenwilber.com