Adama
Vinasa Rompak

2018, UN AN NEGRU PENTRU FERMELE DE ANIMALE DIN ROMÂNIA!

Publicat: 31 decembrie 2018 - 12:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ ÎNGENUNCHEATĂ! Anul 2018 va rămâne săpat cu litere negre în zootehnia din România. Este anul în care zootehnia a fost îngenuncheată. Fermele de creștere a porcilor au dispărut una câte una, distruse cu o viteză amețitoare de o boală necruțătoare. Anul în care scrapia s-a întins lacomă pe harta țării, înghițind fermele de ovine, iar pesta micilor rumegătoare, o boală la fel de periculoasă, continuă să amenințe fermele de caprine și ovine și nici fermele de păsări nu sunt în afara pericolului.

2018 a fost străbătut de firul roșu al nenorocirii. Este anul de coșmar pentru fermele de creștere a porcilor. În România, s-a întins cu repeziciune uluitoare virusul Pestei Porcine Africane (PPA). Este anul în care România a reușit performanța tristă, jalnică, de a se clasa pe locul 1 într-un top de coșmar, al țărilor unde activează virusul PPA.

Boala mortală, dezastruoasă pentru fermele de suine, a lovit cu putere, prima oară, într-o exploatație comercială mare din Tulcea, Carniprod, unde erau, la momentul nenorocirii, peste 48.000 de capete de porci. Odată cu intrarea medicilor veterinari în această fermă, afacerea a fost pusă la pământ de parcă ar fi fost spuberată de un uragan. Porcii au fost uciși, incinerați, s-a lucrat zi și noapte la exterminarea animalelor, magazinele firmei au fost închise, fabrica de mezeluri a fost închisă, cei 500 de angajați au rămas fără locuri de muncă, fermele de creștere a porcilor desființate. Ce era construit cu ani de trudă, s-a distrus într-o săptămână.

IMG-20181004-WA0025_b

Să ucizi 48.000 de porci! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru! Spunea, exclusiv pentru AGROINFO, Nicolae Ciuleac, directorul general Carniprod și acționar majoritar, în iunie 2018, când a trăit zile de coșmar, când sub ochii lui se distrugea tot ce clădise. DETALII AICI: EXCLUSIV! FERMIER BOGAT, RUINAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI: SĂ UCIZI 48.000 DE PORCI E UN COȘMAR!

Mulți au sperat, probabil, că virusul PPA nu se va întinde, că va fi oprită extinderea lui, că nu vor mai fi distruse alte ferme mari. Dimpotrivă. A început cu Carniprod Tulcea și au urmat, ca-ntr-un joc de domino, alte ferme mari, și mai mari decât Carniprod, alte afaceri distruse, alți oameni concediați, alte familii fără venituri. Armata medicilor veterinari, înarmată cu injecții letale, a început să ia gospodăriile țăranilor la rând și să le ucidă porcul din bătătură. A semănat totul cu o razie de groază, declanșată pentru prinderea porcului, considerat de acum o marfă clandestină, un animal care trebuie vânat și ucis, iar țăranului român i s-a activat spaima vremurilor de altădată și a început să-și ascundă porcul din bătătură. Sate întregi au tăiat porcii noaptea, la adăpostul întunericului, iar dimineața când a apărut armata veterinarilor nu mai era nici urmă de copită sau rât.

UN SAT ÎNTREG CU PRIMARUL ÎN FRUNTE I-A ALUNGAT PE MEDICII VETERINARI VENIȚI SĂ UCIDĂ PORCII SĂNĂTOȘI!

Criza ar fi fost gestionată prost. Epidemia a înghițit România. Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost zgâlțâită de zeci de anchete media. De la nesăbuința cu care a acționat în această criză, la indiferență și incompetență, până la afacerile profitabile cu dezinfectanți. Stați liniștiți, nimic nu s-a clintit, conducerea ANSVSA a rămas pe loc până s-au stins ecourile scandalului. Lumea, ținută  la început cu sufletul la gură de imaginile cu porcii măcelăriți, și-a pierdut încet-încet interesul pentru această pandemie care nu vrea cu niciun chip să părăsească România.

STRIGĂT DE DISPERARE AL FERMIERULUI DIMITRIE MUSCĂ: OPRIȚI CRIMA ȘI SABOTAJUL AGRICULTURII ROMÂNEȘTI!

Din iunie până-n decembrie 2018, datele oficiale furnizate de ANSVSA ne spun că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 301 localități din 19 județe, cu un număr de 1.145 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 558 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.212 de porci afectați de boală. Au fost stinse 12 focare în județul Satu Mare și un focar în județul Dâmbovița. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

Da, Carniprod Tulcea și-a deschis o unitate de procesare. Unde sunt cele 30 de magazine pe care le avea, unde sunt fermele, unde e prosperitatea? Atât a reușit să fie refăcut din grămada de cenușă rămasă în urma ciumei.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, o altă boală mortală s-a insinuat în fermele de animale din țară. De data aceasta, a atacat fermele de ovine. Scrapia, ținută atât de mult timp la sertar, ascunsă, neștiută, a năvălit cu forță. O fermă de ovine de 2.000 de capete din Bihor a fost rasă. Confiscarea mioarelor și trimiterea lor la abator de către medicii veterinari nu s-a oprit doar la ferma din Bihor. A venit rândul unor ferme din Sibiu, Mureș. Crescătorii de ovine și-au văzut oile trimise rapid la abator și au încasat despăgubiri care nu le acoperă nici pe departe cheltuielile, dar care sunt ceva mai mari decât prețurile de batjocură la care se vinde carnea de miel și oaie.

harta-scrapie_b

 

Culoarea gri marchează prezența scrapiei

EXCLUSIV! FERME MARI DE OVINE, LICHIDATE ÎN ÎNTREGIME! BOALA PERICULOASĂ PE CARE AUTORITĂȚILE O TREC SUB TĂCERE!

De parcă scrapia nu era de ajuns, acum peste tot, la toate primăriile s-au lipit afișe cu pesta micilor rumegătoare, boala care amenință fermele de caprine și de ovine, deopotrivă. Primele focare au apărut în Bulgaria, iar ANSVSA a făcut și exerciții de simulare și de apărare ca să nu se repete istoria cu pesta porcină.

oi-scrapie-abator_b


Pe 3 septembrie 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a avertizat, prima oară, fermierii asupra pestei oilor și caprelor. Și de atunci, avertizările curg!

ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ACHIZIȚIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României:

• Comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL.
• Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS.
Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.
Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele  de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp la DSVSA județene.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.
Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.

 În caz de apariţie a bolii în ţări indemne se recurge la stamping-out. În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase, avertizează ANSVSA.

Boli mortale, epidemii, raderea fermelor românești de pe suprafața pământului. Pare o strategie înfiorătoare, un calcul economic cinic. Doar fermele de creștere a bovinelor au rămas în afara pericolului. Sperăm să nu fie pândite de necazuri. Anul 2018 se încheie, dar ne lasă acest bilanț negru care se tot actualizează și reactualizează, iar coșmarul îl purtăm după noi și în noul an.

Sursa foto copertă: kenwilber.com




Vizualizat: 3605 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii