Anul 2014 a fost unul dificil pentru sectorul zootehnic. Pagubele estimate până în prezent reprezentintă în jur de 150 - 200 de milioane de euro, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe PRO AGRO, Alex Jurconi.
„Anul 2014 a fost unul dificil, mai ales pentru sectorul zootehnic, pentru că a pierdut capacitatea de a exporta animale vii în zona Orientului Mijlociu. Începând cu luna mai, am avut primul caz confirmat de encefalopatie spongiformă bovină, care a anulat posibilităţile noastre de export cu ţările terţe. Era un venit de care fermierii români şi, în special, crescătorii de bovine aveau nevoie. Erau exporturi, venituri la bugetul statului pe care noi le generam cu acest tip de activităţi comerciale. Luna august aduce 'boala limbii albastre', care frânează şi mai mult capacităţile noastre de comerţ cu animale vii”, a spus Alex Jurconi, într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta a precizat că „s-au făcut evaluări şi este vorba de sute de milioane de euro. Deşi nu întotdeauna sunt în concordanţă datele statistice ale ministerului cu cele pe care le deţinem noi, estimez că tot acest export reprezintă în jur de 150 - 200 milioane de euro. Acesta este impactul, în acest moment, al absenţei comerţului cu animale vii în ţările terţe”, a explicat preşedintele PRO AGRO.
Jurconi consideră că formele directe de ajutor de stat sunt singurele soluţii pentru redresarea sectorului zootehnic, disponibile atât în plan european, cât şi naţional.
Producţia zootehnică, în creştere până în 2013
Anul trecut, producţia zootehnică a totalizat peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totală a producţiei agricole, a declarat, la sfârşitul lunii trecute, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit acestuia, zootehnia este un sector deosebit de important pentru industria agroalimentară românească. „Industria alimentară este un sector important în condiţiile în care aduce profit şi plus valoare la nivel naţional. Sectorul de zootehnie a fost în 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adică 36,7% din valoarea producţiei agricole. Efectivele de animale au crescut în perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine şi cu 3% la păsări, în timp ce producţia de carne s-a majorat cu 12,5% la vită, cu 7% la porc şi cu 12,6% la pasăre”, a spus Morărescu.
Potrivit datelor prezentate de acesta, exportul de carne în perioada menţionată a cunoscut o creştere cu 600% la carnea de porc, până la 24.000 de tone, cu 14% la bovine (39.000 de tone) şi un plus de 11% la carnea de pasăre (65.000 de tone). Comerţul cu carne de porc refrigerată s-a cifrat, până la 1 iulie 2014, la 80.000 de tone, fiind în valoare de 145 de milioane de euro, iar exportul reprezintă 30.000 tone, în valoare de 70 de milioane de euro.