Adama
Vinasa Rompak

Apicultura în impas! Unde-i lege strâmbă, mai e loc de tocmeală?

Publicat: 07 martie 2014 - 11:54
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

La an nou, apicultorii români au primit Lege nouă şi Program Naţional Apicol (PNA) nou-nouţ. Deşi aceştia au făcut demersuri pentru a corecta prevederile legislative considerate „neconstituţionale”, Camera Deputaţilor a adoptat Legea apiculturii pe 10 decembrie 2013, fără a ţine cont de observaţiile Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România.

Ba mai mult, Legea apiculturii nr. 383/2013 s-a promulgat şi s-a publicat în M.Of. la data de 9 ianuarie 2014.
Potrivit preşedintelui ACA, Ioan Fetea, deşi Ministerul Agriculturii a dorit abrogarea fostei Legi a apiculturii pentru a aduce una mai bună, stuparii s-au ales cu un act normativ... anticonstituţional. „Noi am depus primul proiect de lege la Camera Deputaţilor. După o anumită perioadă a mai apărut un model, susţinut de Ministerul Agriculturii, promovat şi la Comisia de Agricultură din Senat, şi la Camera Deputaţilor. Din păcate, a ieşit o lege anticonstituţională, în sensul în care din primul articol obligă apicultorul să se asocieze. Apicultorul este condiţionat: să fie asociat, să aibă stupii identificaţi şi autorizaţi din punct de vedere sanitar-veterinar, să aibă carnet de stupină etc. Acestea sunt nişte lucruri despre care eu cred că, cel puţin până la anumite efective, nu ar trebui să existe”, ne-a declarat Ioan Fetea.

S-au adresat preşedintelui... degeaba
Nemulţumiţi de forma în care a fost adoptată Legea apiculturii, liderii din sector i-au trimis preşedintelui Traian Băsescu un memoriu prin care i-au solicitat să întoarcă Legea la Parlament, spre reexaminare. „Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat «Legea Apiculturii». Însă, (...) se îngrădeşte dreptul la libera asociere prin faptul că persoana fizică sau juridică care practică sau va practica activitatea de apicultură este obligată împotriva voinţei sale şi a prevederilor Constituţiei României de a se asocia. Obligativitatea intervine prin sintagma exprimată în art. 2: «deţine carnetul de stupină» şi art. 5 lit. ţ): «carnet de stupină - document elaborat de forma asociativă»”, se arată în scrisoarea apicultorilor. Răspunsul preşedinţiei a venit la sfârşitul lunii ianuarie şi era de fapt... o simplă înştiinţare. „Practic, nu am primit răspuns la problemele pe care le-am ridicat, ci mi se comunica faptul că Legea apiculturii nr. 383/2013 a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, ceea ce ştiam la acea dată”, ne-a declarat Sebastian Tătaru, apicultorul semnatar al memoriului.

Mai multe detalii despre Legea apiculturii şi Programul Naţional Apicol puteţi citi în revista Ferma – februarie 2014!

Vizualizat: 3670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
ISTRATIE
|
01. 24, 2015. Saturday 23:48

Domnule presedinte Fetea Ioan va indic sa mergeti la un curs de specializare in UNIUNEA EUROPEANA, incepeti cu ELVETIA si terminati cu Austria si Germania. Cand ati fost la congresul APIMONDIA din Franta in loc sa stati la seminar ati plecat la PARIS la turnul Eiffel.
La KIEV ati plecat inainte de termen in pelerinaj pe la preceni nu ati avut bunul simt sa stati si sa votati vecinii, ati lasat si ati votat ... polul nord. A se citi Suedia. Se vede ca nu cunoasteti istoria Tarilor Romanesti unde turci au fost omniprezenti, iar daca ne uitam prin arhive au ajuns pe undeva aproape de Valea lui Mihai pana la .... Viena.
Poate nu stiti , dar va spun eu OTELUL din acest turn are o mica marca ,,MADE IN ROMANIA". SUNTETI DE MESERIE MARE TEHNICIAN VETERINAR si ar trebui sa stiti un lucru elementar ,,porcii, indiferent de sex si varsta au crotalie in ureche". ALBINELE TREBUIE INREGISTRATE deoarece haosul vine de la dezordine, indisciplina. Ce este greu de inteles ca agentul agricol sa ceara o zapisca de la apicultor ca este inregistrat intr - o asociatie si ca are o fise de sanatate a albinelor de la medicul concesionar. Trebuie ordine si unui sef de asociatie nu - i sta bine sa fie partasi la dezordine. Spuneati odata ca sunt 1,25 mil familii de albine, altadata 1,45 mil. Mai mult va argati dreptul ca detineti peste 1,0 mil familii, iar prin programe nu depasiti cateva zeci de mii. Ati incalcat intelegerea verbala facuta cu presedintele Apimondia G. Ratia cand ati fost la MADR. Acum o dati cotita si aparati ,,vegetalul" prin mass media, imediat dupa anul nou. Cred ca la primul congres ar trebui sa va faceti cat mai repede ,,mea culpa" si sa lasati locul celor care apara albine si numai albinele. Vreti o lege buna? Veniti la masa ovala cu propuneri si nu mai selectati deputati si introduceti legile pe usile ,,capitonate" cu interventii. Lasati deputatii sa se consulte cu ,,toti reprezentantii apicultorilor" nu cu un dictator ca cel din 1 ACA + 42 subalterni de tip SRL APICOLA. Dorim cu toti o lege buna, clara, sa fie respectata, dar nu una in care cuvintele private sa fie inserate in lege> Legea este pentru GENERAL si nu PARTICULAR (ACA, ICDA, etc). Ati folosit aceste cuvinte in vechea lege, aveti juristi pe care ii platiti, punetiva de acord si lasati sa decida in locul dumneavoastra. Este lipsita de logica ca ,,ales" de filiala sa fie secretarul judetean de baza melifera. Un sfat, lasati pe domnul agronom sa omoare ciupercile, bacteriile plantelor, buruienile, dar nu fiti complice prin sustinerea acestora si sa jicniti apicultorii care doresc o lume curata, o albina sanatoasa, alimente curate, OAMENI SANATOSI.

1.
patru
|
03. 12, 2014. Wednesday 07:58

as fi vrut pe viitor sa am 5-10 familii albine dar se pare ca nu este nici o diferenta antre amaror si cei cu peste 30 stupi . cred ca una este pentru uzul familiei si alta pentru piata sau procesator . recomandarile europene de ce oare sunt duse la extrema an tara asta , te antrebi cine pe cine slujeste .

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii