La an nou, apicultorii români au primit Lege nouă şi Program Naţional Apicol (PNA) nou-nouţ. Deşi aceştia au făcut demersuri pentru a corecta prevederile legislative considerate „neconstituţionale”, Camera Deputaţilor a adoptat Legea apiculturii pe 10 decembrie 2013, fără a ţine cont de observaţiile Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România.
Ba mai mult, Legea apiculturii nr. 383/2013 s-a promulgat şi s-a publicat în M.Of. la data de 9 ianuarie 2014.
Potrivit preşedintelui ACA, Ioan Fetea, deşi Ministerul Agriculturii a dorit abrogarea fostei Legi a apiculturii pentru a aduce una mai bună, stuparii s-au ales cu un act normativ... anticonstituţional. „Noi am depus primul proiect de lege la Camera Deputaţilor. După o anumită perioadă a mai apărut un model, susţinut de Ministerul Agriculturii, promovat şi la Comisia de Agricultură din Senat, şi la Camera Deputaţilor. Din păcate, a ieşit o lege anticonstituţională, în sensul în care din primul articol obligă apicultorul să se asocieze. Apicultorul este condiţionat: să fie asociat, să aibă stupii identificaţi şi autorizaţi din punct de vedere sanitar-veterinar, să aibă carnet de stupină etc. Acestea sunt nişte lucruri despre care eu cred că, cel puţin până la anumite efective, nu ar trebui să existe”, ne-a declarat Ioan Fetea.
S-au adresat preşedintelui... degeaba
Nemulţumiţi de forma în care a fost adoptată Legea apiculturii, liderii din sector i-au trimis preşedintelui Traian Băsescu un memoriu prin care i-au solicitat să întoarcă Legea la Parlament, spre reexaminare. „Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat «Legea Apiculturii». Însă, (...) se îngrădeşte dreptul la libera asociere prin faptul că persoana fizică sau juridică care practică sau va practica activitatea de apicultură este obligată împotriva voinţei sale şi a prevederilor Constituţiei României de a se asocia. Obligativitatea intervine prin sintagma exprimată în art. 2: «deţine carnetul de stupină» şi art. 5 lit. ţ): «carnet de stupină - document elaborat de forma asociativă»”, se arată în scrisoarea apicultorilor. Răspunsul preşedinţiei a venit la sfârşitul lunii ianuarie şi era de fapt... o simplă înştiinţare. „Practic, nu am primit răspuns la problemele pe care le-am ridicat, ci mi se comunica faptul că Legea apiculturii nr. 383/2013 a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, ceea ce ştiam la acea dată”, ne-a declarat Sebastian Tătaru, apicultorul semnatar al memoriului.
Mai multe detalii despre Legea apiculturii şi Programul Naţional Apicol puteţi citi în revista Ferma – februarie 2014!