CREȘTERE SPECTACULOASĂ! Numărul ovinelor pentru care crescătorii de animale vor încasa anul acesta cea mai mare subvenție, sprijinul cuplat, a crescut spectaculos. Prin comparație cu anul trecut, la plată sunt mai mult cu 900.000 de ovine!
Sprijinul cuplat la ovine (SCZ) este cea mai mare subvenție care li se plătește oierilor. Este o subvenție europeană, iar cerința obligatorie, esențială, pentru încasarea acestui sprijin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) este deținerea animalelor cu certificate de origine, înscrise în registrele genealogice ale raselor, la secțiunea principală. Crescătorii de ovine primesc această plată pentru berbeci cu certificate de origine, înscriși în secțiunea principală a registrului genealogic. Trebuie respectată proporția un berbec cu origine la 35 de ovine femele înregistrate sau neînregistrate în cărțile de rasă și astfel plata se face și pentru aceste ovine.
Anul acesta, numărul ovinelor declarate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), solicitate la plata acestei subvenții, a crescut cu 900.000 de capete.
Cuantumul sprijinului cuplat la ovine, aferent anului 2019, este mai mare sau mai mic decât anul trecut?
Este puțin mai mic, 17,71 de euro pe cap de ovină, ne-a declarat Adrian Pintea, director general APIA.
Anul trecut cât a fost?
A fost 20 de euro. Sunt (la plată n.r.) mai mult cu 900.000 de capete de ovine anul acesta, a precizat șeful APIA.
VIDEO AICI CU DECLARAȚIA ȘEFULUI APIA, DE LA MINUTUL 2:49! PAGINA FACEBOOK AGROINFO!
Datele oficiale, furnizate nouă tot de APIA, îl contrazic pe șeful APIA. Anul trecut valoarea sprijinului cuplat la ovine a fost de 15,9737 euro/cap de animal = 74,4981 lei/cap de animal. Aceasta este suma care le-a fost plătită crescătorilor de ovine. Probabil, în momentul în care a fost întrebat de AGROINFO, șeful APIA s-a gândit la cuantumul SCZ ovine din anul 2017.
Important de subliniat, sunt cu 900.000 de ovine în plus la plata SCZ, iar cuantumul anunțat de APIA pentru plata avansului este mai mare decât anul trecut. Concret, anul trecut valoarea SCZ a fost 15,9737 euro/cap de ovină, atât le-a plătit APIA oierilor, iar anul acesta valoarea SCZ este 17,7173 euro/cap de ovină. Ceva nu se potrivește, sunt mai multe capete de ovine la plată, iar cuantumul este mai mare. Sperăm, pentru binele crescătorilor, să nu urmeze, după plata avansului APIA, o recalculare a valorii pe cap de ovină a acestei subvenții și fermierii să fie forțați să dea banii înapoi. Nu ar fi prima oară. Așa s-a întâmplat când, în premieră, li s-a acordat un avans APIA din sprijinul cuplat crescătorilor de bovine. După recalculare, fermierii au fost nevoiți să dea agenției de plăți o parte din banii încasați.