Fermierii care au între 10 și 250 de capete de bovine primesc un sprijin voluntar cuplat de 300 de euro pe vaca de carne și 250 de euro pe vaca de lapte. Cei care au 251 de vaci s-ar putea să nu primească niciun euro.
“Dacă ai mai mult de 250 de capete și se demonstrează că ai suficiente venituri ca să-ți acoperi toate costurile cu creșterea producției, înseamnă că nu mai ai nevoie de această subvenție. Un ajutor cuplat de producție înseamnă că îți dau bani ca să crești producția. Când trimitem aprobarea schemelor la Comisia Europeană trebuie să demonstrăm că acel sector e în regres și trebuie ajutat să crească. Nu menținut,” spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Fermele sunt eligibile la plată dacă sunt înscrise în Registrul Genealogic, dacă vacile produc minim 4.000 de litri de lapte la o lactație și au maxim 8 ani. La vacile de carne vârsta maximă este 10 ani. Fermele declarate de carne nu mai au voie să vândă lapte.
Schema de plată nu este încă definitivată. A fost comunicată Comisiei Europene și acum se detaliază normele interne, explică George Turtoi. Șansele marilor fermieri de a încasa acest sprijin nu sunt, deocamdată, spulberate. Depind de optica Ministerului Agriculturii.
“Dacă politica Ministerului va fi să creștem producția și la fermele mari, atunci o să primească subvenția pentru primele 250 de vaci și cei care au 500 de capete.”
Sprijinul voluntar cuplat se dă și la bivoli, oi, capre și viermi de mătase. Comisia Europeană a constatat că oile nu sunt un sector în regres și a fost de acord să se plătească subvenția doar pentru 3,5 milioane de oi din cele 10 milioane existente. Pentru vaca de carne este prevăzut ca, în 2020, sprijinul să ajungă la 375 de euro pe cap de animal.