Adama
Vinasa Rompak

Cine şi cât produce: Care sunt principalii producători agricoli din UE?

Publicat: 09 noiembrie 2011 - 22:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Franţa şi Germania sunt principalii producători de produse agroalimentare din Uniunea Europeană. Franţa ocupă primul loc la producţia de cereale şi de carne de pasăre, în timp ce Germania este cel mai important producător de brânzeturi şi de carne de porc. La producţia de lapte, pe prima poziţie este Marea Britanie, arată datele privind anul agricol 2010, prezentate în 9 noiembrie 2011 de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Franţa, Germania şi Polonia au realizat, în 2010, aproape jumătate din producţia de cereale a UE

Potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres, în perioada 2008-2010, Uniunea Europeană a produs aproximativ 300 milioane tone de cereale pe an. În 2010, aproape jumătate din producţia totală de cereale a UE a venit din trei state: Franţa (23%), Germania (16%) şi Polonia (10%), însă este de notat faptul că aproape un sfert din totalul producţiei a fost realizat doar de Franţa. Franţa este principalul producător din UE pentru grâu, orz şi porumb.

Recoltatul grâului_b

Germania a asigurat, în 2010, un sfert din producţia UE de carne de porc

Tot în 2010, în UE27 au fost produse 22 milioane tone de carne de porc, 12,2 milioane tone de carne de pasăre şi 7,9 milioane tone de carne de vită. Germania a asigurat 25% din producţia UE de carne de porc (5,4 milioane tone), urmată de Spania cu 15% din total (3,4 milioane tone), Franţa - 9% (2,0 milioane tone), Polonia şi Danemarca - 8% (1,7 milioane tone).

Prelucrarea cărnii de porc_b

Marea Britanie a produs anul trecut 22% din laptele de vacă din UE, iar alte cinci state au realizat aproape trei sferturi din producţia de brânzeturi

Producţia de lapte de vacă colectată în UE27 în 2010 s-a ridicat la 136,4 milioane tone, din care au fost produse, printre altele, 31,5 milioane tone lapte de consum şi 9 milioane tone de brânzeturi.

Marea Britanie a fost cel mai mare producător de lapte din UE - 6,9 milioane tone (22% din total), urmată de Germania - 5,3 milioane tone (17%), Franţa - 3,7 milioane tone (12%) şi Spania - 3,5 milioane tone (11%).

Principalii producători de brânzeturi din UE au fost, anul trecut, Germania - 2,1 milioane tone (23% din total), Franţa - 1,9 milioane tone (21%), Italia - 1,2 milioane tone (13%), Olanda - 800.000 de tone (8%) şi Polonia - 700.000 de tone (7%).

Brânză Cheddar_b

Cât produce România?

Potrivit Eurostat, România avea, în 2010, cel mai mare număr de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, 3,856 milioane (sau 32% din totalul UE 27). Cu toate acestea, ţara noastră a realizat anul trecut doar 5,4% din producţia de cereale a UE27.

Producţia de lapte a României a fost, în 2010, de 223.000 tone, mai puţin decât Ungaria - 361.000 tone şi Slovacia 275.000 tone, iar cea de brânzeturi a fost de 64.000 de tone, mai puţin decât Lituania - 95.000 de tone şi Bulgaria - 69.000 de tone.

La producţia de carne, în 2010, în România au fost produse 234.000 tone de carne de porc, 287.000 tone de carne de pasăre şi 28.000 de tone carne de vită.

Vizualizat: 8736 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Producţia de plante tehnice, peste 3 mil. tone: recoltarea continuă la soia şi sfeclă de zahăr

Producţia de plante tehnice, peste 3 mil. tone: recoltarea continuă la soia şi sfeclă de zahăr

Producţia de plante tehnice (floarea soarelui, rapiţă, soia şi sfeclă de zahăr) obţinută până în prezent depăşeşte 3,015 milioane tone, în creştere cu aproape 15% faţă de anul trecut, deşi soia a fost recoltată de pe doar 80% din suprafaţa cultivată, sfecla de zahăr de pe numai 28% din suprafaţă, iar floarea soarelui de pe 93% din totalul suprafeţei însămânţate, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii până la data de 19 octombrie 2011.

Care sunt statele care domină piaţa porumbului în UE?

Care sunt statele care domină piaţa porumbului în UE?

Producţia de porumb din Uniunea Europeană este estimată în 2011 la 62 milioane tone, în creştere cu 7 milioane tone faţă de anul trecut. Porumbul este cultivat în UE pe o suprafaţă de 14 mil. ha, iar principalele state cultivatoare de porumb sunt Franţa, România şi Ungaria.

INS: În 2010 valoarea producţiei agricole a fost de 64,453 miliarde lei

INS: În 2010 valoarea producţiei agricole a fost de 64,453 miliarde lei

Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2010 faţă de anul 2009 a fost 101,0% pe total, 106,6% la producţia vegetală şi 93,2% la producţia animală.
Producţia ramurii agricole a crescut în anul 2010 comparativ cu anul precedent, datorită producţiei vegetale. Pe regiuni, s-au înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Vest şi Sud-Est şi diminuări în restul regiunilor de dezvoltare cauzate de scăderea producţiei animale.


România - pentru al doilea an la rând în topul producătorilor de porumb la nivel mondial

România - pentru al doilea an la rând în topul producătorilor de porumb la nivel mondial

Potrivit unor estimări anterioare ale Ministerului Agriculturii şi în acest an recolta de porumb, care va atinge 10,4 milioane de tone, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, ne va plasa în topul primilor zece producători de porumb din lume.

România, ţara cu cele mai multe proprietăţi agricole din UE

România, ţara cu cele mai multe proprietăţi agricole din UE

România are cele mai multe proprietăţi agricole din Uniunea Europeană, depăşind cu mult următoarele clasate la acest capitol - Italia, Polonia sau Spania -, relevă rezultatele preliminare ale recensământului agricol pe 2010 al UE, ale cărui rezultate au fost făcute publice marţi de Eurostat, biroul european de statistică.

Producţia de cereale a României - 24 milioane tone, în 2011

Producţia de cereale a României - 24 milioane tone, în 2011

Producţia de cereale a României se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, cu peste opt milioane de tone mai mult decât anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

România – pe locul II, ca nivel al creşterii producţiei de grâu între ţările de la Marea Neagră, după Rusia

România – pe locul II, ca nivel al creşterii producţiei de grâu între ţările de la Marea Neagră, după Rusia

România a avut cea mai mare creştere a producţiei de grâu în 2011 dintre ţările agricole cu ieşire la Marea Neagră, una din zonele recunoscute pe plan mondial ca mari producătoare de grâu.

Producţia de lapte în scădere cu 10% faţă de anul trecut

Producţia de lapte în scădere cu 10% faţă de anul trecut

Românii au beneficiat de mai puţine lactate de producţie autohtonă în primele patru luni ale acestui an. Potrivit INS, cantitatea de lapte colectată de unităţile de procesare a scăzut cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie capital.ro.

Acordul comercial UE-Mercosur, amânat pentru sfârşitul lui 2011

Acordul comercial UE-Mercosur, amânat pentru sfârşitul lui 2011

Încheierea unui acord de liberalizare a comerţului între UE şi Piaţa Comună a Sudului (Mercosur) a fost amânată până la sfârşitul anului curent, potrivit comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

România, primul loc din UE la suprafaţa cultivată cu porumb şi locul doi la producţie

România, primul loc din UE la suprafaţa cultivată cu porumb şi locul doi la producţie

Potrivit INS, randamentul la porumb realizat anul trecut în România, de 4.056 kg/ha, a fost mai mic decât al celorlalte state membre, excepţie făcând doar Bulgaria, cu 3.920 kg/ha.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii