Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Un aditiv furajer reduce cu 30% emisiile de metan la vaci

Publicat: 29 iulie 2016 - 11:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un supliment nutritiv creat de o echipă internaţională de cercetători este responsabil pentru reducerea cu 30 la sută a emisiilor de metan la vacile pentru lapte, fără a afecta în vreun fel sănătatea animalelor şi nici apetitul sau capacitatea de producţie.

Studiul publicat recent în prestigioasa revistă de ştiinţă „Proceedings of the US National Academy of Sciences” vorbeşte despre un compus chimic numit 3-nitrooxypropanol (3-NOP), care are un efect direct asupra microorganismelor responsabile pentru producerea metanului, dar nu şi asupra bacteriilor care asigură digestia bovinelor. Şi pentru că 3-NOP amplifică amplifică digestibilitatea nutrienţilor din hrana animalelor, vacile care au primit acest aditiv au câştigat mai mult în greutate.

Chiar şi atunci când vacile s-au aflat în momentulde vârf al lactaţiei, cu o producţie de 46 litri pe zi, admnistrarea suplimentului a determinat o creştere în greutate. „Animalele care au primit acest compus chimic în raţia furajeră au câştigat un kilogram pe zi în greutatea corporală. Este foarte promiţător, deoarece sugerează că am reuşit să captăm o parte din energia pe care altfel s-ar fi pierdut ca metan”, susţine Matthew Deighton, unul dintre oameni de ştiinţă implicaţi în acest proiect.

furajare-vaci_b

Animalele rumegătoare, cum sunt vacile, oile şi caprele, contribuie în mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, reprezentând o ameninţare constantă pentru mediul înconjurător. Bovinele sunt cele mai mari producătoare de metan dintre animale, fiind responsabile pentru circa 25% din totalul emisiilor. Metanul este produs de microorganisme aflate în sistemul digestiv, iar animalele trebui să elimine gazul pentru a supravieţui.

Potrivit unor studii ştiinţifice, bovinele produc anual o cantitate de metan echivalentă cu patru tone de dioxid de carbon. La nivel mondial, animalele rumegătoare produc o cantitate totală de 2,1 miliarde tone de metan în fiecare an, ceea ce reprezintă puţin peste 4% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de activitatea umană.

Vizualizat: 1041 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii