Un supliment nutritiv creat de o echipă internaţională de cercetători este responsabil pentru reducerea cu 30 la sută a emisiilor de metan la vacile pentru lapte, fără a afecta în vreun fel sănătatea animalelor şi nici apetitul sau capacitatea de producţie.
Studiul publicat recent în prestigioasa revistă de ştiinţă „Proceedings of the US National Academy of Sciences” vorbeşte despre un compus chimic numit 3-nitrooxypropanol (3-NOP), care are un efect direct asupra microorganismelor responsabile pentru producerea metanului, dar nu şi asupra bacteriilor care asigură digestia bovinelor. Şi pentru că 3-NOP amplifică amplifică digestibilitatea nutrienţilor din hrana animalelor, vacile care au primit acest aditiv au câştigat mai mult în greutate.
Chiar şi atunci când vacile s-au aflat în momentulde vârf al lactaţiei, cu o producţie de 46 litri pe zi, admnistrarea suplimentului a determinat o creştere în greutate. „Animalele care au primit acest compus chimic în raţia furajeră au câştigat un kilogram pe zi în greutatea corporală. Este foarte promiţător, deoarece sugerează că am reuşit să captăm o parte din energia pe care altfel s-ar fi pierdut ca metan”, susţine Matthew Deighton, unul dintre oameni de ştiinţă implicaţi în acest proiect.
Animalele rumegătoare, cum sunt vacile, oile şi caprele, contribuie în mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, reprezentând o ameninţare constantă pentru mediul înconjurător. Bovinele sunt cele mai mari producătoare de metan dintre animale, fiind responsabile pentru circa 25% din totalul emisiilor. Metanul este produs de microorganisme aflate în sistemul digestiv, iar animalele trebui să elimine gazul pentru a supravieţui.
Potrivit unor studii ştiinţifice, bovinele produc anual o cantitate de metan echivalentă cu patru tone de dioxid de carbon. La nivel mondial, animalele rumegătoare produc o cantitate totală de 2,1 miliarde tone de metan în fiecare an, ceea ce reprezintă puţin peste 4% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de activitatea umană.