Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Soluţii pe piaţa laptelui: Crescători de bovine, un procesator şi un lanţ de magazine au înfiinţat o cooperativă

Publicat: 08 iunie 2015 - 18:53
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia crescătorilor de bovine din localitatea Ilieni, jud. Covasna, împreună cu un procesator de lapte din localitate, un lanţ de magazine din municipiul Sfântu Gheorghe şi câteva persoane fizice au constituit cooperativa agricolă SicLand Natura, pentru a sprijini producătorii de lapte după eliminarea cotelor.

Preţul de achiziţie al laptelui a ajuns la un nivel derizoriu, de aproape 50 de bani pe litru, iar mulţi fermieri vor da faliment dacă nu vor fi ajutaţi, a declarat preşedintele cooperativei, Benko Arpad Jeno, în cadrul festivităţii de lansare a cooperativei, în 4 iunie 2015.

„Ne-am dat seama încă din iarnă că preţul laptelui va cădea drastic din cauza eliminării cotei de lapte în Uniunea Europeană. Aici, la noi, foarte repede s-a ajuns la un preţ foarte slab, prin urmare am vorbit să facem o cooperativă care să cuprindă producătorul, procesatorul şi comerciantul (...) Dacă vom reuşi să închidem acest cerc, atunci, sigur, preţul laptelui o să fie mai bun (...) Producătorii de lapte, printre care mă număr şi eu, o duc greu, foarte greu. Dacă această perioadă va ţine unu-doi ani, majoritatea se vor lăsa de creşterea animalelor”, a spus Benko Arpad Jeno, citat de Agerpres.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat că, prin apariţia acestei cooperative, micii producători nu vor mai fi la fel de vulnerabili, pentru că „vor putea sta pe două picioare”, respectiv vor putea livra în continuare laptele către marii procesatori, dar în acelaşi timp îl vor putea furniza cooperativei, care îl va prelucra sub formă de brânzeturi în fabrica de la Ilieni şi le va scoate pe piaţă, iar o parte din vânzări le va reveni şi lor.

În plus, un alt avantaj îl reprezintă faptul că sistemul cooperatist poate fi finanţat din fonduri europene prin noul PNDR, prin urmare toţi membrii cooperativei se vor putea dezvolta.

Fermierii vor primi un preţ dublu pentru lapte, după vânzarea produselor procesate din lapte

Managerul fabricii Meotis din Ilieni, Bako Zoltan, a explicat că laptele va fi preluat de la producători la preţul pieţei, deci tot cu 50 de bani pe litru la ora actuală, în schimb, după vânzarea brânzeturilor, aceştia vor mai primi încă 50 sau 60 de bani pe litrul de lapte.

„În urmă cu 15 ani, în zonă erau circa 30 de făbricuţe de lapte, dar care, din păcate, au dispărut, au mai rămas doar patru (...) Ideea noastră este să facem ceva care să contracareze situaţia în care se află producătorii de lapte, (...) dar putem face acest lucru la scară mică. Dacă experimentul de la Ilieni va funcţiona, atunci am putea multiplica modelul şi în alte localităţi din judeţ”, a spus Bako Zoltan, citat de Agerpres.

Procesare lapte_b

Omul de afaceri Berszany Tibor, care se va ocupa de valorificarea brânzeturilor în reţeaua sa de magazine, a declarat că acestea nu vor fi produse premium, dar vor fi vândute la un preţ corect, avantajos inclusiv pentru cumpărători.

„Dorinţa noastră este să ajutăm producătorii de lapte, deci nu se pune problema să vindem produsul sub preţul pieţei, să ne batem cu multinaţionalele. Ne-am propus să facem un produs foarte bun, pe care să încercăm să îl vindem la un preţ corect, acceptabil pentru cumpărător şi să putem apoi da un preţ corect şi pentru lapte şi pentru procesare. (...) Turiştii care vin caută produse locale, tradiţionale, nu sunt interesaţi de produsele pe care le găsesc peste tot în comerţ. Este, într-adevăr un trend, dar noi nu ne putem baza doar pe turişti şi vizitatori, trebuie să facem produse care se cumpără zilnic de către populaţia locală”, a spus Berszany Tibor.

Principiul acestei cooperative este „a produce local, a prelucra local şi a consuma local”

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a concluzionat că principiul acestei cooperative este „a produce local, a prelucra local şi a consuma local” şi şi-a exprimat speranţa că în acest fel preţul laptelui produs în judeţul Covasna va creşte la nivelul celorlalte ţări ale Uniunii Europene.

„Această cooperativă este răspunsul ţinutului secuiesc la liberalizarea pieţei produselor lactate. Nu e normal ca, pe piaţă, să cumpărăm cu cinci lei kilogramul de lapte adus aici din alte părţi, iar la producător să se cumpere cu 50 de bani. De aceea, sprijinim această formă de cooperare, aşa cum am sprijinit şi alte iniţiative bune prin Asociaţia de dezvoltare intercomunitară AgroSIC”, a spus Tamas Sandor, citat de Agerpres.

Cooperativa agricolă SicLand a fost lansată la o zi după ce aproape o mie de fermieri din judeţul Covasna şi judeţele limitrofe au protestat în faţa sediului Prefecturii, nemulţumiţi de preţul mic al laptelui, de blocarea exporturilor de ovine şi bovine şi neplata subvenţiilor pentru zonele defavorizate.

.

Vizualizat: 1613 | Video Video 1 2 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

2.
Play Ce facem cu vaca de lapte?

Ce facem cu vaca de lapte?

29 noiembrie 2013

Alte articole in aceasta categorie

Vaccin împotriva tuberculozei bovine testat în Marea Britanie

Vaccin împotriva tuberculozei bovine testat în Marea Britanie

27 septembrie 2020 - 11:37

În Anglia şi Ţara Galilor urmează să înceapă testarea unui vaccin împotriva tuberculozei bovine iar cele mai optimiste previziuni susţin că acesta ar putea fi disponibil la comercializare până în anul 2025.

SOMMET DE L'ELEVAGE 2020 - anulat

SOMMET DE L'ELEVAGE 2020 - anulat

08 septembrie 2020 - 09:21

Organizatorii SOMMET DE L'ELEVAGE au anunţat anularea celei de-a 29-a ediție a show-ului francez care urma să se desfășoare în zilele de 7, 8 și 9 octombrie 2020. Această decizie vine ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor de sănătate publică datorate epidemiei COVID-29 şi, în consecinţă, a retragerii derogării convenite cu autorităţile locale din departamentul Puy-de-Dôme care ar fi permis organizatorilor spectacolului să nu respecte limita maximă de 5.000 de vizitatori / zi prezenți la o expoziție.

CÂŢI BANI PRIMESC FERMIERII CARE AU SUB 91 CAPETE de BOVINE!

CÂŢI BANI PRIMESC FERMIERII CARE AU SUB 91 CAPETE de BOVINE!

06 septembrie 2020 - 22:09

AJUTOR DE CRIZĂ MAXIM 7.000 EURO/FERMĂ! Fermierii care deţin mai puţin de 91 de capete de bovine vor primi sprijin financiar de criză printr-o nouă măsură din PNDR 2020, care va fi deschisă de Ministerul Agriculturii până la sfârşitul acestui an.

APIA: CERERI pentru AJUTORUL de 100 EURO/cap de BOVINĂ! CONDIŢII şi ACTE NECESARE

APIA: CERERI pentru AJUTORUL de 100 EURO/cap de BOVINĂ! CONDIŢII şi ACTE NECESARE

03 septembrie 2020 - 17:26

START SOLICITARE SPRIJIN. APIA anunţă că primeşte cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

ANUNŢ ANSVSA despre CEA MAI TEMUTĂ BOALĂ care SE TRANSMITE de la ANIMALE la OAMENI!

ANUNŢ ANSVSA despre CEA MAI TEMUTĂ BOALĂ care SE TRANSMITE de la ANIMALE la OAMENI!

01 septembrie 2020 - 23:50

VEŞTI BUNE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE. Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat România stat liber de bruceloză bovină, în baza notificării făcute de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a anunţat ANSVSA, pe 1 septembrie 2020.

Lely a vândut mai mulți roboți Astronaut

Lely a vândut mai mulți roboți Astronaut

21 aprilie 2020 - 19:08

2019 a fost un an excepțional pentru Lely iar robotul de muls Astronaut A5, care a fost introdus pe piaţă în 2018, a generat vânzări record. Astfel, anul trecut cifra de afaceri a Lely a fost de 606 milioane euro, cu 46% mai mare decât în 2018 (416 milioane euro).

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

15 aprilie 2020 - 11:34

Liderii sectorului produselor lactate din Franţa i-au îndemnat pe fermieri să reducă producţia de lapte în următoarele săptămâni pentru a uşura presiunea asupra acestei industrii serios afectate din cauza pandemiei de coronavirus.

BUGET APROBAT Comisia Europeană: 18,6 MILIOANE DE EURO pentru ROMÂNIA!

BUGET APROBAT Comisia Europeană: 18,6 MILIOANE DE EURO pentru ROMÂNIA!

31 martie 2020 - 23:02

DECIZIE UE. Comisia Europeană a aprobat, pe 31 martie 2020, un buget de peste 18,6 milioane de euro pentru România, bani ce vor fi împărţiţi anul viitor între producătorii de fructe și legume şi cei din sectorul lactatelor.

APIA OFICIAL: CUANTUMUL SPRIJINULUI CUPLAT pentru BOVINE! CÂND ÎNCEP PLĂȚILE!

APIA OFICIAL: CUANTUMUL SPRIJINULUI CUPLAT pentru BOVINE! CÂND ÎNCEP PLĂȚILE!

10 decembrie 2019 - 20:16

CUANTUM SUBVENŢII 2019: CÂȚI BANI PRIMIȚI PE CAP DE ANIMAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru anul de cerere 2019 pentru bovine și viermi de mătase.

Cum „repară” MADR greşeala APIA. FERMIERII PLĂTESC!

Cum „repară” MADR greşeala APIA. FERMIERII PLĂTESC!

20 august 2018 - 22:22

SCOATE-LE OCHII, IA-LE BANII! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va recupera până la 31 decembrie 2018 banii plătiţi în plus crescătorilor de bovine în contul sprijinului cuplat şi al ajutorului naţional tranzitoriu (ANT) pe anul 2017.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii