Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Soluţii pe piaţa laptelui: Crescători de bovine, un procesator şi un lanţ de magazine au înfiinţat o cooperativă

Publicat: 08 iunie 2015 - 18:53
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia crescătorilor de bovine din localitatea Ilieni, jud. Covasna, împreună cu un procesator de lapte din localitate, un lanţ de magazine din municipiul Sfântu Gheorghe şi câteva persoane fizice au constituit cooperativa agricolă SicLand Natura, pentru a sprijini producătorii de lapte după eliminarea cotelor.

Preţul de achiziţie al laptelui a ajuns la un nivel derizoriu, de aproape 50 de bani pe litru, iar mulţi fermieri vor da faliment dacă nu vor fi ajutaţi, a declarat preşedintele cooperativei, Benko Arpad Jeno, în cadrul festivităţii de lansare a cooperativei, în 4 iunie 2015.

„Ne-am dat seama încă din iarnă că preţul laptelui va cădea drastic din cauza eliminării cotei de lapte în Uniunea Europeană. Aici, la noi, foarte repede s-a ajuns la un preţ foarte slab, prin urmare am vorbit să facem o cooperativă care să cuprindă producătorul, procesatorul şi comerciantul (...) Dacă vom reuşi să închidem acest cerc, atunci, sigur, preţul laptelui o să fie mai bun (...) Producătorii de lapte, printre care mă număr şi eu, o duc greu, foarte greu. Dacă această perioadă va ţine unu-doi ani, majoritatea se vor lăsa de creşterea animalelor”, a spus Benko Arpad Jeno, citat de Agerpres.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat că, prin apariţia acestei cooperative, micii producători nu vor mai fi la fel de vulnerabili, pentru că „vor putea sta pe două picioare”, respectiv vor putea livra în continuare laptele către marii procesatori, dar în acelaşi timp îl vor putea furniza cooperativei, care îl va prelucra sub formă de brânzeturi în fabrica de la Ilieni şi le va scoate pe piaţă, iar o parte din vânzări le va reveni şi lor.

În plus, un alt avantaj îl reprezintă faptul că sistemul cooperatist poate fi finanţat din fonduri europene prin noul PNDR, prin urmare toţi membrii cooperativei se vor putea dezvolta.

Fermierii vor primi un preţ dublu pentru lapte, după vânzarea produselor procesate din lapte

Managerul fabricii Meotis din Ilieni, Bako Zoltan, a explicat că laptele va fi preluat de la producători la preţul pieţei, deci tot cu 50 de bani pe litru la ora actuală, în schimb, după vânzarea brânzeturilor, aceştia vor mai primi încă 50 sau 60 de bani pe litrul de lapte.

„În urmă cu 15 ani, în zonă erau circa 30 de făbricuţe de lapte, dar care, din păcate, au dispărut, au mai rămas doar patru (...) Ideea noastră este să facem ceva care să contracareze situaţia în care se află producătorii de lapte, (...) dar putem face acest lucru la scară mică. Dacă experimentul de la Ilieni va funcţiona, atunci am putea multiplica modelul şi în alte localităţi din judeţ”, a spus Bako Zoltan, citat de Agerpres.

Procesare lapte_b

Omul de afaceri Berszany Tibor, care se va ocupa de valorificarea brânzeturilor în reţeaua sa de magazine, a declarat că acestea nu vor fi produse premium, dar vor fi vândute la un preţ corect, avantajos inclusiv pentru cumpărători.

„Dorinţa noastră este să ajutăm producătorii de lapte, deci nu se pune problema să vindem produsul sub preţul pieţei, să ne batem cu multinaţionalele. Ne-am propus să facem un produs foarte bun, pe care să încercăm să îl vindem la un preţ corect, acceptabil pentru cumpărător şi să putem apoi da un preţ corect şi pentru lapte şi pentru procesare. (...) Turiştii care vin caută produse locale, tradiţionale, nu sunt interesaţi de produsele pe care le găsesc peste tot în comerţ. Este, într-adevăr un trend, dar noi nu ne putem baza doar pe turişti şi vizitatori, trebuie să facem produse care se cumpără zilnic de către populaţia locală”, a spus Berszany Tibor.

Principiul acestei cooperative este „a produce local, a prelucra local şi a consuma local”

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a concluzionat că principiul acestei cooperative este „a produce local, a prelucra local şi a consuma local” şi şi-a exprimat speranţa că în acest fel preţul laptelui produs în judeţul Covasna va creşte la nivelul celorlalte ţări ale Uniunii Europene.

„Această cooperativă este răspunsul ţinutului secuiesc la liberalizarea pieţei produselor lactate. Nu e normal ca, pe piaţă, să cumpărăm cu cinci lei kilogramul de lapte adus aici din alte părţi, iar la producător să se cumpere cu 50 de bani. De aceea, sprijinim această formă de cooperare, aşa cum am sprijinit şi alte iniţiative bune prin Asociaţia de dezvoltare intercomunitară AgroSIC”, a spus Tamas Sandor, citat de Agerpres.

Cooperativa agricolă SicLand a fost lansată la o zi după ce aproape o mie de fermieri din judeţul Covasna şi judeţele limitrofe au protestat în faţa sediului Prefecturii, nemulţumiţi de preţul mic al laptelui, de blocarea exporturilor de ovine şi bovine şi neplata subvenţiilor pentru zonele defavorizate.

.

Vizualizat: 1867 | Video Video 1 2 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

2.
Play Ce facem cu vaca de lapte?

Ce facem cu vaca de lapte?

29 noiembrie 2013

Alte articole in aceasta categorie

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

21 mai 2023 - 21:57

Președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, a explicat motivul pentru care insituția pe care o conduce a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,9 milioane euro.

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

16 noiembrie 2022 - 18:58

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, pentru anul școlar 2022-2023.

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

15 noiembrie 2022 - 14:08

Producția medie de lapte pe cap de vacă în România este sub jumătate din media UE și de trei ori mai mică decât în țările din Uniunea Europeană care conduc acest clasament, potrivit datelor publicate de Eurostat în luna noiembrie 2022. 

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

14 noiembrie 2022 - 16:28

Prețuri de producție și de vânzare bovine de carne în 2022. Fermierii români care cresc bovine de carne sunt în pragul falimentului și cer sprijin Guvernului și Ministerului Agriculturii.

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

27 septembrie 2022 - 23:55

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP anunță că și-a dublat numărul de membri după doar un an de la înființare și are un punct de lucru în București, în apropiere de  MADR.

Petre Daea, mesaj pentru crescătorii de bovine: ANT 105 euro/cap, SCZ 300 euro/cap de vacă!

Petre Daea, mesaj pentru crescătorii de bovine: ANT 105 euro/cap, SCZ 300 euro/cap de vacă!

27 septembrie 2022 - 07:00

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a transmis, de la Bruxelles, un mesaj către fermierii români care cresc animale.

Câte mii de bovine a pierdut România într-un an!

Câte mii de bovine a pierdut România într-un an!

26 septembrie 2022 - 20:41

Date oficiale. Ce efectiv de bovine avea România la 1 iunie 2022 și care este regiunea în care sunt aproape un sfert din toate bovinele din țara noastră.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

Ministrul Daea: Nu există niciun colțișor în țară unde să nu avem secetă pedologică!

Ministrul Daea: Nu există niciun colțișor în țară unde să nu avem secetă pedologică!

27 iulie 2022 - 17:56

Ministrul agriculturii Petre Daea a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că seceta pedologică "a ocupat toată ţara", iar de la intrarea Dunării în România şi până în judeţul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare, pentru că nivelul fluviului a scăzut.

Toate detaliile despre taurii Angus care vor fi licitaţi vineri, 8 aprilie!

Toate detaliile despre taurii Angus care vor fi licitaţi vineri, 8 aprilie!

06 aprilie 2022 - 21:34

14 tauri din rasa Aberdeen Angus vor fi scoşi la licitaţia care va avea loc vineri, 8 aprilie, în ferma din satul Cibu, comuna Fântânele, judeţul Mureş. Preţurile pornesc de la 3.000-3.500 euro.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii