Un caz de rabie la o bovină a fost diagnosticat la 1 august a.c. în localitatea suceveană Poiana Stampei. Acesta este al nouălea caz de rabie înregistrat în judeţul Suceava şi al doilea caz din localitatea Poiana Stampei, informează DSVSA Suceava. Direcţia Sanitar Veterinară atenţionează asupra pericolului reprezentat de rabie şi reaminteşte că orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor trebuie anunţat de urgenţă medicului veterinar, iar cadavrele animalelor nu trebuie manipulate, boala fiind transmisibilă de la animale la om.
Bovina diagnosticată cu rabie era în proprietatea lui Ilie Pilug. Animalul a prezentat semne clinice nervoase, iar proprietarul, ajutat de alte trei persoane, a sacrificat de necesitate tăuraşul respectiv, în exploataţia proprie. Apoi a fost anunţat medicul veterinar din localitate, care în urma celor relatate de proprietar a suspicionat rabia şi a trimis capul animalului pentru analize la laboratorul DSVSA Suceava, se precizează într-un comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare.
Animalele care au coabitat cu bovina bolnavă au fost izolate şi puse sub observaţie, iar persoanele care au venit în contact cu animalul trebuie vaccinate antirabic
În urma examenelor de specialitate, secţia de virusologie a LSVSA Suceava a stabilit diagnosticul de rabie pe probele prelevate de la tăuraşul în cauză. De asemenea, a fost efectuată o anchetă epidemiologică, stabilindu-se un program de măsuri care include izolarea şi punerea sub observaţie a a animalelor care au coabitat cu bovina respectivă.
Totodată, persoanele care au participat la contenţia şi sacrificarea bovinei au fost preluate de autorităţile sanitare pentru instituirea tratamentului profilactic antirabic.
Carcasa, organele, pielea şi ongloanele animalului au fost confiscate şi trimise spre incinerare la o unitate autorizată, mai informează DSVSA Suceava.
DSVSA: Orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor trebuie anunţat de urgenţă medicului veterinar, iar cadavrele animalelor nu trebuie manipulate
Având în vedere pericolul deosebit pe care îl constituie rabia, DSVSA Suceava atenţioneză crescătorii de animale că în situaţii similare în primul rând trebuie anunţat de urgenţă medicul veterinar despre orice caz de îmbolnavire sau moarte a animalelor, iar cadavrele animalelor nu trebuie manipulate, ci trebuie preluate de personalul unităţilor de ecarisare.