Adama
Vinasa Rompak

Problemele crescătorilor de bovine, dezbătute la Agraria

Publicat: 28 mai 2014 - 13:40
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Despre ce înseamnă asocierea în cooperativă şi ce şansă le dă aceasta fermierilor care se asociază, despre piaţa laptelui, taxe, impozite, ce dau fermierii statului şi ce primesc în schimb, precum şi despre alte probleme ale sectorului de creştere a bovinelor am vorbit la Cluj-Napoca, la Agraria 2014, cu câţiva crescători de bovine, voci active, puternice şi reprezentative în sector.

nico-interviu-la-agraria_b

Cooperativa Someş-Arieş dă statului 100 mil. lei lunar
Călin Fărgaciu, membru fondator al Cooperativei Someş-Arieş din judeţul Cluj: „Cooperativa reuşeşte ca în acest joc al economiei de piaţă să rămână şi cel cu o producţie mică, cu 5-10 vaci, dar şi cel care face performanţă prin cantitate şi calitate, care are 2-3 mii de litri de lapte şi 100-200 de capete. Pe lângă vânzarea laptelui, fermierii şi-au dat seama că, de fapt, câştigul mare a fost şi pe achiziţia de inputuri, care ajung la discount-uri de 40 la sută. Pe măsură ce creşti şi devii important, ajungi uneori şi să deranjezi. (...) Noi am devenit jucător pe piaţă, nu mai suntem o masă uşor de manevrat. Când oferi cantitate şi calitate, ceri şi preţ”.

Dan Ţandea, preşedintele Cooperativei Someş-Arieş: „Cooperativa este o organizaţie a fermierilor de tip economic, în primul rând, şi apoi de tip sindical. Mai întâi am ajuns să ne vindem laptele, apoi să ne cumpărăm inputuri împreună. Acum facem şi activităţi necesare fermierilor, cum este Controlul Oficial al Producţiei. Încet, încet, facem paşi. Am ajuns să avem o cifră de afaceri foarte bună. Pentru stat, acest tip de organizare este benefic. Avem şi ferme mici, persoane fizice, şi ferme mari, persoane juridice, dar prin această formă aducem plus valoare datorită faptului că suntem o societate plătitoare de TVA. Impozitul şi TVA pe care le plătim lunar ajung la peste un miliard de lei vechi. Facem pentru noi, dar contribuim şi la stat. Din păcate, trebuie să conştientizăm statul că într-adevăr trebuie să ţină cont de noi şi de părerea noastră în toate deciziile pe care le ia cu privire la activitatea noastră, a crescătorilor de vaci de lapte”.

Fabricile nu mai preiau laptele de la producători
Dan Ţandea: „Noi am negociat livrarea laptelui cu procesatorii în forme asemănătoare cu mulţi ani înainte de a face cooperativa, prin asociaţie, ceea ce nu se întâmpla în multe locuri. Ce se întâmplă însă la ora actuală în piaţa laptelui este ceva ce nu mai înţelegem. Dacă acum o lună era o cerere nelimitată de lapte, brusc, în 10 zile, s-a ajuns la excedent. Dacă în urmă cu o lună toţi marii procesatori jucători de pe piaţa laptelui aveau nevoie de lapte, ne curtau şi doreau să încheiem contracte de livrare pe termen lung, în decurs de 10 zile s-a schimbat totul la 180 de grade. Poate sunt jucătorii din România aşa de bine organizaţi şi statul aşa de slab protector. Dacă vă amintiţi, şi în 2012, doar în România, din toată piaţa europeană a scăzut preţul laptelui cu 15% în perioada martie-august, în timp ce, în aceeaşi perioadă, preţul produselor din lapte a crescut cu 7%. La ora actuală, nu s-a anunţat nici o scădere de preţ a produselor din lapte, ci din contră, o creştere, din cauza creşterii inputurilor, în timp ce preţul materiei prime scade. Deocamdată nu ştim ce vom face cu laptele dacă se prelungeşte această situaţie. Nu vedem evoluţia şi viitorul. Primim, în schimb, zvonuri mai mult sub formă de ameninţare: . Noi ne-am organizat sub această formă şi pentru ca împreună să ajungem la produţia unei ferme mari. În România au apărut deja nişte ferme gigant şi sunt în construcţie alţi super giganţi. Ceea ce vedem în jurul nostru, prin lipsa de protecţie a statului român, ne duce cu gândul la faptul că România va deveni în câţiva ani foarte performantă, dar din păcate o colonie, care nu va mai aparţine românilor. Dacă acum vindem Europei tineretul bovin pentru a-l îngrăşa ei şi a ne da nouă resturile, după ce ei mănâncă muşchiul şi ce este mai bun, pe viitor vom îngrăşa tineretul în România, dar noi tot cojile le vom mânca. Asta vedem la ora actuală”.

Călin Fărgaciu: „Întotdeauna discuţiile cu procesatorul au fost pe preţ, niciodată nu a fost pusă problema cantităţii. Este posibil ca şi procesatorii să aibă probleme privind desfacerea. Ceea ce noi ne dorim foarte tare şi o să marşăm pe această chestiune este ca, în supermarketuri, să fie aşezate separat produsele din lapte românesc, cele numai din lapte şi cele din lapte cu adaosuri, astfel încât consumatorul să ştie exact ce cumpără. O să facem presiune prin care o să cerem atât cât va fi nevoie să înţeleagă cei care hotărăsc soarta noastră, a celor care muncim în agricultură”.

Mai multe detalii despre problemele de actualitate ale sectorului puteţi citi în Revista Ferma – mai 2014!

Vizualizat: 1967 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

17 iunie 2024 - 00:01

Ediția a III-a a evenimentului "Zilele Aberdeen Angus în România" se desfășoară în perioada 21-22 iunie 2024, în județul Mureș. Vezi programul evenimentului, pe zile.

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

16 iunie 2024 - 17:49

Principalele probleme pentru crescătorii de vaci de lapte din România sunt modul cum sunt direcționați banii către ferme și faptul că fermierii români sunt mai slab organizați decât cei din alte țări.

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

12 iunie 2024 - 23:58

Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume a înregistrat, pe parcursul anului 2023, o producţie medie anuală de lapte de 12.265 kilograme pe cap de vacă.

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

18 decembrie 2023 - 13:51

Lapte din România versus lapte importat. Date oficiale: Cât lapte românesc și cât lapte de import au procesat fabricile de lactate din țara noastră în primele zece luni din 2023.

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

21 mai 2023 - 21:57

Președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, a explicat motivul pentru care insituția pe care o conduce a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,9 milioane euro.

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

16 noiembrie 2022 - 18:58

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, pentru anul școlar 2022-2023.

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

15 noiembrie 2022 - 14:08

Producția medie de lapte pe cap de vacă în România este sub jumătate din media UE și de trei ori mai mică decât în țările din Uniunea Europeană care conduc acest clasament, potrivit datelor publicate de Eurostat în luna noiembrie 2022. 

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

14 noiembrie 2022 - 16:28

Prețuri de producție și de vânzare bovine de carne în 2022. Fermierii români care cresc bovine de carne sunt în pragul falimentului și cer sprijin Guvernului și Ministerului Agriculturii.

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

27 septembrie 2022 - 23:55

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP anunță că și-a dublat numărul de membri după doar un an de la înființare și are un punct de lucru în București, în apropiere de  MADR.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
cclaudia
|
06. 02, 2014. Monday 08:41

E bataie de joc pt noi crescatorii de bovine si care livram lapte.la 80 bani cat primim de acum inainte e pe gratis iar pretul laptelui e in magazin cat e.si tras.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii