Nu este nici o glumă. Treaba e foarte serioasă! Deoarece condiţiile de secetă din estul Australiei au dus la o triplare a preţurilor la furaje, un fermier s-a gândit să ofere vitelor sale pepeni verzi ca supliment de hrană.
Stocurile de fân s-au redus semnificativ în ultima vreme în Noua Galie de Sud şi Victoria, pe măsură ce seceta se adânceşte. Preţurile au crescut dramatic, iar unele furaje sunt aduse tocmai din regiunile îndepărtate din vestul statului continent.
Pentru că a rămas fără furaje cu care să-şi hrănească cele aproximativ o sută de bovine de carne pe care le are în exploatare, Michael Sweeney a găsit o soluţie puţin ieşită din comun. Pe păşunea în care sunt ţinute animalele, acesta a împrăştiat pepeni verzi, în speranţa că vitele sale vor fi, măcar din curiozitate, atrase de forma şi aroma acestor fructe din familia Cucurbitaceae. Deşi, iniţial, chiar el recunoaşte că avea unele reţineri în ceea ce priveşte adaptarea vacilor la noua dietă, experimentul s-a dovedit a fi un real succes.
"Ca majoritatea lucrurilor noi, m-am gândit că va dura câteva zile până ce animalele vor avea curajul să guste din pepeni. A doua zi însă am constatat că nu au nici o reţinere şi pot spune cu siguranţă că le place foarte mult acest aliment. Unele par să prefere miezul roşu, iar altele coaja", a declarat fermierul australian, dând asigurări că această operaţiune l-a costat un sfert din cât ar fi trebuit să plătească pentru alte opţiuni de hrană. În plus, susţine el, lubeniţele reprezintă o bogată sursă de zaharuri şi anumite vitamine.
Potrivit nutriţioniştilor, consumul de pepene verde nu prezintă nici un risc asupra sănătăţii bovinelor, doar că valoarea nutritivă a fructului este scăzută în comparaţie cu fânul, care are un conţinut ridicat de substanţă uscată. Experţii au avertizat, de asemenea, să nu se folosească pepeni verzi care nu erau destinaţi consumului uman, din cauza riscului ca ei să fi fost stropiţi cu substanţe chimice care ar putea cauza probleme animalelor şi dacă ar fi sacrificate pentru carne.