Adama
Vinasa Rompak

Harghita: Suspiciuni de rabie la o vacă din comuna Zetea

Publicat: 17 februarie 2012 - 16:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Medicii veterinari au instituit carantină sanitar-veterinară până la jumătatea lunii martie 2012

Medicii veterinari din judeţul Harghita au instituit, timp de o lună, începând din 16 februarie 2012, stare de carantină sanitar-veterinară în comuna Zetea din cauza suspiciunii că o vacă din localitate s-a îmbolnăvit de rabie.

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, Pusok Laszlo, a declarat, citat de Agerpres, că un agricultor din comuna Zetea a anunţat medicul veterinar din sat că una dintre vacile sale are un comportament neobişnuit. Animalul dădea semne de nervozitate şi apoi a devenit agresiv, motiv pentru care a fost izolat şi, ulterior, a fost împuşcat, deoarece exista suspiciunea că era turbat.

Toate animalele din gospodărie au fost vaccinate şi s-a făcut dezinfecţia specifică în astfel de cazuri, iar toate persoanele care au intrat în contact cu bovina au fost trimise la Centrul Antirabic pentru imunizare antirabică. Totodată, au mai fost vaccinate şi cele 60 de vaci din cireada satului, alături de care a păscut animalul bolnav.

Şeful DSVSA Harghita a precizat că sunt destul de rare cazurile de turbare la vaci şi există suspiciunea virusul a fost luat de pe păşune, de la un animal sălbatic, iar perioada de incubare a fost mai lungă.

Vizualizat: 1645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Obiectivele ANSVSA pentru 2012: apărarea sănătăţii publice şi eradicarea unor boli ale animalelor

Obiectivele ANSVSA pentru 2012: apărarea sănătăţii publice şi eradicarea unor boli ale animalelor

Apărarea sănătăţii publice şi eradicarea unor boli ale animalelor, ce pot fi bariere comerciale pentru industria românească, reprezintă principalele obiective ale strategiei Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru 2012, a declarat, luni, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, la întâlnirea organizată cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară şi cu reprezentanţii instituţiilor publice aflate în subordinea autorităţii.

ANSVSA: Eradicarea rabiei la vulpe, o nouă campanie

ANSVSA: Eradicarea rabiei la vulpe, o nouă campanie

În urma programului de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpe, finanţat din fonduri europene şi naţionale, demarat în primăvara acestui an de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), suprafaţa acoperită a fost de aproximativ 92.000 kilometri pătraţi, şi au fost administrate un număr de 1.869.757de momeli vaccinale, atât prin distribuire aeriană cât şi prin distribuire manuală.

UE reduce exigenţele în testele privind detectarea bolii 'vacii nebune'

UE reduce exigenţele în testele privind detectarea bolii 'vacii nebune'

Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală al UE - format din experţi ai 'Celor 27' - a aprobat ca testele să fie obligatorii pentru animalele sănătoase care au cel puţin 72 de luni, în timp ce, în prezent, aceste examene se practică de la 48 de luni în ţări precum Spania (30 de luni în unele noi state comunitare).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii