Vineri, 8 iulie a.c., la ferma lui Nicusor Serban, Agroserv Măriuţa - Drăgoeşti, jud. Ialomiţa, compania Schöntal Schul Impex, a initiat, pentru prima dată în România, un concept american de intalnire cu fermierii: Discuţii de Grajd - o zi deschisă pentru cei interesaţi în industria producerii laptelui din România.
La aceasta prima intalnire au participat fermieri din judetele Ilfov, Bacau, Galati, Neamt, Vaslui.
Invitatul special al acestei prime reuniuni care se va multiplica si in alte zone ale tarii a fost domnul Lindell Whitelock, consultant tehnic principal din partea World Wide Sires, Ltd.-SUA. Acesta este un vechi prieten al fermierilor romani, deoarece prin multele vizite pe care le-a efectuat a impartasit din experienta sa si a corectat parte dintre problemele cu care se confruntau acestia. De aceasta data prezentarea sustinuta a abordat implementarea unor schimbări in domeniul resursele umane din ferme - organizare, comunicare, reguli şi standarde în managementul angajaţilor.
Lindell Whitelock, consultant tehnic principal din partea World Wide Sires, Ltd.-SUA
De asemenea, al doilea subiect discutat cu fermierii a constat in potrivirea perechilor individuale în ferme, un nou instrument în optimizarea cheltuielilor fermei sustinut de doctorul József Batiz.
Partea cea mai asteptata a fost cea de vizitare a fermei si de dezbatere direct la „coada vacii” ce este mai bine sa folosesti ca furaj, ce tip de grajd sa ridici, care este managementul vacilor care se pregatesc de fatare, care este managementul viteilor nou nascuti dar si care este ratia de hrana pentru fiecare categorie de vaci pe care o detine un fermier.
Ferma vizitata deţine 300 vaci in lactatie, dintr-un efectiv total de 700 capete, fiind una din cele 4 ferme din ţară unde se pot găsi 7 animale rezultate din embriotransfer din California. La ora actuală, producţia medie pe fermă este de 32 litri - fizic, detinand si un record neegalat cel de a obtine peste 10000 de litri de lapte pe perioada verii. Din tot efectivul, 76 capete sunt mulse zilnic de 3 ori, având o productie medie de minimum 45 litri.