În luna septembrie 2012, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut atât faţă de luna precedentă cât şi faţă de luna septembrie 2011 cu 9,3%, respectiv cu 10,4%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Sttatistică (INS).
În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2011, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 0,5%.
Septembrie 2012 comparativ cu august 2012
Potrivit INS, în septembrie 2012 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 7003 tone (-9,3%).
Dintre principalele produse lactate cea mai mare scădere a producţiei în luna septembrie 2012 comparativ cu luna august 2012 a avut loc la brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (86,9% din producţia totală de brânzeturi) cu 734 tone (-12,4%), urmate de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 298 tone (-2,3%) şi de smântâna de consum cu 29 tone (-0,7%).
Creşterea semnificativă a producţiei în luna septembrie 2012 comparativ cu luna precedentă, poate fi menţionată la: lapte de consum cu 2949 tone (+21,2%) şi unt cu 10 tone (+1,4%).
Septembrie 2012 comparativ cu septembrie 2011
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna septembrie 2012 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 7952 tone (-10,4%).
Producţia de lapte de consum a scăzut în luna septembrie 2012 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2011 cu 932 tone (-5,2%) şi producţia de unt s-a diminuat, de asemenea, cu 6 tone (-0,8%).
Cantitatea de smântâna de consum realizată în luna septembrie 2012 a fost aproximativ egală cu cea obţinută în luna septembrie 2011.
Creşteri ale producţiei în luna septembrie 2012 comparativ cu luna septembrie 2011 au avut loc la: lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 397 tone (+3,2%) şi brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 106 tone (+2,1%).