Cantitatea de lapte de vacă, colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare, a scăzut în ianuarie 2011 cu 8,4% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, dar a crescut cu 7,4% faţă de decembrie 2010, informează un comunicat remis marţi Agerpres de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cantitatea de lapte de vacă, colectată de unităţile procesatoare, a scăzut în ianuarie 2011 faţă de aceeaşi lună a anului precedent cu 5.767 tone (minus 8,4%), respectiv de la 68.770 tone, la 63.003 tone, calitatea laptelui menţinându-se constantă, respectiv 3,83% conţinut mediu de grăsime şi 3,28% proteine în ianuarie 2011, faţă de 3,86% grăsime şi 3,27% proteine în ianuarie 2010.
Principalele produse lactate la care producţia a scăzut în luna ianuarie 2011, comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2010, sunt untul, cu 71 tone (minus 9,8%), laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 1.128 tone (minus 8%), brânzeturile, inclusiv brânza obţinută numai din lapte de vacă, cu 278 tone (minus 5,8%) şi smântâna de consum, cu 122 tone (minus 2,9%).
Creşterea producţiei în luna ianuarie 2011, comparativ cu luna ianuarie 2010, este înregistrată la lapte de consum, cu 1.199 tone (plus 6,3%), precizează INS.
În ianuarie 2011, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă, colectată de unităţile procesatoare, a crescut cu 4.326 tone (plus 7,4%), ajungând la 63.003 tone, de la 58.677 tone.
Şi faţă de acest interval de referinţă, calitatea laptelui a rămas constantă, respectiv 3,83% conţinut mediu de grăsime şi 3,28% proteine, faţă de 3,86% grăsime şi 3,29% proteine, în decembrie 2010.
Cea mai mare creştere a producţiei în luna ianuarie 2011, comparativ cu luna decembrie 2010, a avut loc la laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), şi anume cu 2375 tone (plus 22,5%) fiind urmat de laptele de consum, cu 636 tone (plus 3,2%).
În ianuarie 2011, producţia a scăzut faţă de luna precedentă la unt, cu 360 tone (minus 35,6%), smântână de consum, cu 487 tone (minus 10,7%) şi brânzeturi, cu 101 tone (minus 2,2%), inclusiv brânza obţinută numai din lapte de vacă (96,8% din producţia totală de brânzeturi) .
INS precizează că datele se colectează de la circa 400 operatori economici.
Sursa: Agerpres