Adama
Agreena
AGRICOVER

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

Publicat: 14 noiembrie 2022 - 16:28
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prețuri de producție și de vânzare bovine de carne în 2022. Fermierii români care cresc bovine de carne sunt în pragul falimentului și cer sprijin Guvernului și Ministerului Agriculturii.

Asociația Aberdeen Angus România și Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România solicită Ministerului Agriculturii acordarea ajutorului temporar de criză și pentru bovinele din rase specializate pentru producția de carne.

Reprezentanții celor două asociații au înaintat către Guvernul României și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale documente justificative (facturi de achiziție a furajelor, inputurilor, facturi de vânzare a tineretului bovin, rații furajere, statistici etc.) și argumentele necesare pentru includerea bovinelor din rase specializate pentru producția de carne în cadrul măsurii de sprijin a sectorului bovin, având în vedere situația de criză cauzată de creșterea necontrolată a prețurilor generată de războiul din Ucraina.

Potrivit datelor prezentate de cele două asociații ale crescătorilor de bovine, ”tineretul bovin se vinde în viu, anul acesta, cu prețuri între 12-13 lei/kg, prețuri egale sau chiar mai mici decât în urmă cu 3-5 ani, în condițiile în care prețurile de producție sunt mai mult decât duble”.

scrisoare angus 1_b

Mai exact, doar costul cu furajul materie primă se ridică, în prezent, la 9,83 lei/cap/zi, la care se adaugă alte costuri cu motorină, utilități, angajați, tratamente etc., rezultând un cost final de 12,33 lei/cap/zi, arată calculele realizate de crescătorii de bovine de carne.

Pierderile pe care le înregistrează în prezent fermierii care cresc bovine de carne se ridică la sute de lei: pentru o vacă de reproducție, cu tot cu sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) și ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) încasate, care, adunate, sunt 1.340 lei/cap de animal, pierderile sunt de 655 lei/cap de animal. Pentru un vițel de 600 kg vândut viu, pierderea este de 689 lei, iar pentru un vițel vândut în carcasă, crescătorii de bovine au o pierdere de 557 lei, reiese din documentul transmis Ministerului Agriculturii de cele două organizații ale fermierilor.

scrisoare angus 2_b

”Având în vedere că bovinele de carne se cresc în pierdere și foarte multe capete se abatorizează din această cauză, așteptăm un sprijin oficial din partea autorităților compentente pentru a stopa falimentul”, solicită reprezentanții crescătorilor de bovine de carne.

Reprezentanții crescătorilor de bovine menționează că România are cea mai mare populație de bovine de carne din rasa Aberdeen Angus din Uniunea Europeană, peste 120.000 capete în peste 1.500 de ferme, care, fără sprijin din partea Guvernului și Ministerului Agriculturii, vor falimenta.

Vizualizat: 3403 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Antita
|
11. 21, 2022. Monday 15:51
As fi vrut sa am posibilitatea de a distribui articolele dvs nu doar pe mail si tweeter(nu cunosc pe nimeni sa foloseasca aceasta aplicatie),ci si pe messenger si whatsapp.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii