Adama
Vinasa Rompak

Bovina depistată cu ESB atipică, sacrificată în Bistriţa, ar putea proveni din judeţul Cluj

Publicat: 03 iulie 2014 - 22:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Animalul depistat pozitiv la testul pentru Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) („boala vacii nebune”) atipică a fost sacrificat la finalul lunii aprilie 2014, într-un abator din Bistriţa-Năsăud şi există suspiciunea că vita sacrificată ar proveni dintr-o gospodărie din satul Deuşu, comuna Chinteni, localitate limitrofă municipiului Cluj-Napoca, dar mai există şi posibilitatea ca animalul sacrificat să fi fost adus la abator de la o fermă din judeţul Sălaj, a explicat prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan.

„În prezent se desfăşoară o anchetă, poliţia a intervenit pentru clarificarea situaţiei, iar în perioada următoare se va clarifica şi provenienţa acestui animal”, a spus prefectul de Cluj Gheorghe Vuşcan, citat de Agerpres. Acesta a explicat că, la finalul lunii aprilie 2014, într-un abator din Bistriţa-Năsăud au fost sacrificate 40 de bovine care erau aduse din mai multe judeţe din Transilvania, respectiv Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Cluj.

Directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), Vladimir Mănăstireanu, recunoaşte că există o anchetă în desfăşurare în acest caz de mai bine de o lună şi jumătate, dar spune că situaţia nu este gravă şi că Autoritatea va face publice toate datele la finalul anchetei.

Bovine_b

La finalizarea tuturor investigaţiilor vor fi ucise şi distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv şi descendenţii acesteia (cohorta animalului pozitiv), precizează ANSVSA, într-un comunicat de presă.

ANSVSA: Este un caz de ESB „atipică”

ANSVSA mai subliniază că în cazul depistat în România este vorba de o formă sporadică de ESB, considerată „atipică”, pentru a o distinge de forma clasică, în care imbolnăvirea apare în urma hrănirii bovinelor cu furaje care conţin proteine de origine animală, iar modalitatea de apariţie a acestei forme sporadice de ESB este în prezent în curs de investigare ştiinţifică.

Cazul, diagnosticat din luna mai. ANSVSA a anunţat abia în iulie, după decizia Rusiei de a interzice importurile din România

La începutul lunii iulie a.c., după ce Rusia a anunţat că a interzis importurile de carne de vită, bovine, proteine procesate de origine animală şi alimentele destinate animalelor din România, invocând o epidemie de ESB care a fost consemnată de Oficiul Internaţional pentru Epizootii, ANSVSA a informat că „în contextual unei sacrificări care a avut loc în data de 30.04.2014, într-un abator autorizat, o probă recoltată de la o bovină a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), în data de 1.05.2014.
Conform procedurii, proba a fost trimisă în vederea confirmării diagnosticului către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a diagnosticat ESB, în data de 15.05.2014. Proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine”.

Carnea animalului depistat cu ESB atipică nu a ajuns la vânzare

Potrivit prefectului de Cluj, carnea animalului depistat cu encefalopatie spongiformă nu a ajuns să fie pusă în vânzare pentru că acest lucru nu se poate întâmpla fără eliberarea buletinului de analize, care se face pentru fiecare carcasă în parte.

„Au fost întreprinse toate măsurile legale cu privire la carnea şi subprodusele rezultate de la bovina pozitivă, de la bovina sacrificată înainte, precum şi de la 2 bovine sacrificate după aceasta pe linia de tăiere, acestea fiind dirijate către o unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar în vederea distrugerii. Sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol în nici un moment, întrucât carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează numai după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB”, precizează ANSVSA.

De asemenea, au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţia animalelor conform Reg. CE nr. 999/2001, informează Autoritatea Sanitar Veterinară.

România nu a mai avut nici un caz de „boala vacii nebune” din 1995

ANSVSA precizează că în România nu a fost înregistrat nici un caz de formă clasică sau atipică de ESB din anul 1995 până în prezent şi că acest caz este unul izolat.

Cum se realizează testarea bovinelor pentru supravegherea ESB?

Potrivit ANSVSA, în România, testarea bovinelor pentru supravegherea ESB a început încă din 1995, prin realizarea unui număr de 2.905 teste histopatologice, iar începând cu 2002 a fost demarată testarea rapidă, în masă, a efectivelor de rumegătoare eligibile pentru diagnosticarea acestei boli.

Vaci de lapte_b

Astfel, în perioada 2002 - 2013, au fost examinate pentru supravegherea ESB un număr de 868.246 probe, prelevate de la bovine din grupele ţintă supuse testării. Toate bovinele susceptibile la ESB sunt testate, astfel:
1. bovine sănătoase clinic sacrificate pentru consum uman în vârstă de > 30 luni;
2. bovine cu semne clinice la inspecţia antemortem în vârstă de > 24 luni;
3. bovine sacrificate de urgenţă în vârstă de > 24 luni;
4. bovine moarte în vârstă de >  24 luni;
5. bovine suspecte de ESB, indiferent de vârstă;
6. bovine ucise în cadrul măsurilor de eradicare a ESB.

ANSVSA mai precizează că „România implementează, începând cu 2007, programe de supraveghere, control şi eradicare a EST, cofinanţate de Comisia Europeană. Aceste programe se elaborează pe baza antecedentelor epidemiologice şi a analizei de risc, prin care se monitorizează şi controlează situaţia epidemiologică a României sub raportul EST, inclusiv ESB. Implementarea acestor programe este verificată anual de către Comisia Europeană, prin misiuni de evaluare sau de audit financiar a programului de supraveghere a EST”.

Statutul de ţară cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune” acordat României în mai 2014, repus în discuţie

România a primit, în mai 2014, din partea Organizatiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”.

ANSVSA mai precizează că „a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor şi Comisia Europeană despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmează a fi analizat în cadrul forurilor ştiinţifice ale acestor organizaţii”.

Vizualizat: 2177 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

17 iunie 2024 - 00:01

Ediția a III-a a evenimentului "Zilele Aberdeen Angus în România" se desfășoară în perioada 21-22 iunie 2024, în județul Mureș. Vezi programul evenimentului, pe zile.

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

16 iunie 2024 - 17:49

Principalele probleme pentru crescătorii de vaci de lapte din România sunt modul cum sunt direcționați banii către ferme și faptul că fermierii români sunt mai slab organizați decât cei din alte țări.

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

12 iunie 2024 - 23:58

Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume a înregistrat, pe parcursul anului 2023, o producţie medie anuală de lapte de 12.265 kilograme pe cap de vacă.

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

18 decembrie 2023 - 13:51

Lapte din România versus lapte importat. Date oficiale: Cât lapte românesc și cât lapte de import au procesat fabricile de lactate din țara noastră în primele zece luni din 2023.

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

21 mai 2023 - 21:57

Președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, a explicat motivul pentru care insituția pe care o conduce a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,9 milioane euro.

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

16 noiembrie 2022 - 18:58

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, pentru anul școlar 2022-2023.

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

15 noiembrie 2022 - 14:08

Producția medie de lapte pe cap de vacă în România este sub jumătate din media UE și de trei ori mai mică decât în țările din Uniunea Europeană care conduc acest clasament, potrivit datelor publicate de Eurostat în luna noiembrie 2022. 

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

14 noiembrie 2022 - 16:28

Prețuri de producție și de vânzare bovine de carne în 2022. Fermierii români care cresc bovine de carne sunt în pragul falimentului și cer sprijin Guvernului și Ministerului Agriculturii.

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

27 septembrie 2022 - 23:55

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP anunță că și-a dublat numărul de membri după doar un an de la înființare și are un punct de lucru în București, în apropiere de  MADR.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii