Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

TURMELE DE OI MĂCELĂRITE DE SĂLBĂTICIUNI!

Publicat: 16 septembrie 2019 - 14:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CIOBANII SE ÎNTORC DE LA MUNTE CU OI MAI PUȚINE DECÂT ÎN ANII TRECUȚI. Atacurile animalelor sălbatice la stâne se înmulțesc. Ciobanii români spun că sunt mâncați de vii cu tot cu oi de haitele de lupi, de turme de mistreți și de urși. Anul acesta s-au întors cu turmele subțiate din pricina atacurilor animalelor sălbatice.

Ciobanii din Munţii Sebeșului coboară anul acesta de la munte cu oi mai puține decât în anii trecuți. După o vară de muncă grea, în vârf de munte, unde viața este vitregă, ciobanii își văd turmele împuținate. Principala cauză o constituie atacurile urşilor şi lupilor, care s-au înmulţit în ultimii ani. Nu puține au fost cazurile în care zeci de oi au fost măcelărite de sălbăticiuni.

Ciobanii spun că, în ultimii zece ani, numărul animalelor sălbatice a crescut, iar pe an ce trece, atacurile asupra turmelor de oi sunt tot mai multe. Oamenii se tem chiar şi pentru viețile lor.

Lupii, urșii ne mănâncă de vii. Și pe oi, și pe noi. Am o sută de oi și vreo 6-7 oi le-a luat lupul, spune un cioban, pentru TVR 1.

Un alt dușman al ciobanilor, care le provoacă pierderi mari, este porcul mistreț. Turmele de porci distrug atât de mult pășunile, încât  oile nu mai pot să pască parcelele afectate chiar și un sezon întreg.

Deja a apărut ursul la Sebeș, jos. Mistreții, nu mai vorbim, se plânge un crescător de ovine din zona Sebeșului.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat pentru TVR1 că a discutat și cu oficialii ministerului Mediului și caută împreună soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Trebuie să reglăm efectivele de animale (sălbatice n.r.) cum au făcut și alte țări. Au fost mai dinamice și au reușit să echilibreze aceste efective, spune ministrul agriculturii Petre Daea.

Munții Sebeșului este una dintre zonele cu efective de oi foarte mari din ţară.

Sursa: TVR 1

Vizualizat: 9874 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Valabri la Agromalim 2019

Valabri la Agromalim 2019

Compania Valabri este un furnizor recunoscut de tractoare, combine şi utilaje agricole noi şi second hand, precum şi piese de schimb. În ultimii trei ani, Valabri a început să comercializeze şi echipamente pentru sectorul zootehnic: hrănitori, adăpători, fronturi de furajare, separatoare şi cuşete, standuri contenţie animale şi alte elemente pentru dotarea fermelor.
Interviu cu Gregory Ladure, administrator Valabri SRL
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite Oferta Guttler la Agromalim 2019

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii