TAXA PENTRU SPRJINUL CUPLAT! Crescătorii de bovine care vor să aibă animalele din ferme înscrise în controlul oficial al performanțelor și în registrele genealogice ale raselor trebuie să achite până la 50 de euro/bovină/an asociațiilor care prestează aceste servicii. Statul subvenționează aceste cheltuieli, dar suma pe care o acoperă ajutorul ajunge la 80 de lei pe cap de animal și, câteodată, chiar mai puțin dacă nu sunt bani la buget. Atenție, până la 20 noiembrie 2018 vă mai puteți înscrie animalele ca să beneficiați la anul de subvenție.
Înscrierea bovinelor în controlul oficial al performanțelor (COP) și în registrele genealogice ale raselor se face până la data de 20 noiembrie 2018, dacă crescătorii de bovine vor să beneficieze de sprijinul cuplat zootehnic aferent anului 2019, anunță inginerul Roman Farca, Asociația Crescătorilor de Taurine Hunedoreana, județul Hunedoara.
După data de 20 noiembrie se închide întrucât în data de 1 decembrie trebuie să ne prezentăm pentru verificare la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ), spune inginerul Roman Farca, pentru Satul hunedorean.
Ce acte trebuie să prezinte crescătorii de animale care-și înscriu animalele în registrele genealogice?
În primul rând, acte cu care să dovedească forma de proprietate. Respectiv, certificat de înregistrare fiscală și certificatul constatator, în cazul persoanelor fizice, carte de identitate, și pentru persoane juridice și pentru persoane fizice, copia pașapoartelor animalelor (în cazul bovinelor n.r.) prin care să facă dovada că au animalele, adeverință privind starea de sănătate a animalelor, pentru cei care sunt noi înscriși, extras din Registrul Național al Exploatațiilor, cu efectivul de bovine la zi, raportul de descendenți pentru fiecare vacă, prin care să demonstreze că are minim o fătare, la care se mai adaugă evidența de reproducție, respectiv numărul matricol al vițelului, sexul, data nașterii, tatăl produsului și datele de reproducere după fătare, respectiv monta și tata. Vreau să fac o precizare: nu se admit monte naturale decât pentru cei cu tauri autorizați pentru rasa respectivă, Bălțată Românească, Holstein, Brună, cu care lucrăm noi. Avem 400 de fermieri și un efectiv de 4.000 de bovine, explică inginerul, pentru sursa citată.
Care sunt costurile, în fiecare an, pentru fermierii care vor să aibă animalele înscrise în COP și registrul genealogic și, implicit, să beneficieze de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum? Înscrierea în registrul genealogic al rasei respective este condiție obligatorie pentru obținerea acestei subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Costurile nu sunt mari. Pentru un an de zile, pentru o vacă, registrul genealogic plus COP, costurile nu ajung la 50 de euro. Deci, nu ajung la 50 de euro pe vacă. Sunt cheltuieli mari cu deplasările asociației la fiecare fermier pentru că nu e totuna să faci o deplasare pentru 100 de capete sau pentru 5 capete.
Vreau să precizez că la înscriere, fermierii trebuie să vină cu bani puțini, o taxă de înscriere de 20 de lei, plus o cotizație anuală de 10 lei pe cap de vacă. Atât e tot. Restul, până la sfârșitul anului, o lună, două luni, va plăti integral. Dacă intră, de la anul viitor va fi subvenționat până la 80 de lei, 70% (din costuri n.r.). Anul trecut, am început cu suma asta, pe urmă s-a redus suma (alocată de la bugetul de stat pentru acest ajutor n.r.) și asta e, în funcție de banii pe care-i are bugetul, spune inginerul Farca.
Acesta a adăugat și un avertisment pentru fermieri. Să se prezinte la asociație cu animale de rasă pentru că, nu o dată, s-ar fi întâmplat ca în actele animalelor, pașapoarte, să fie scrisă o rasă, iar când cei de la asociație au mers la fermă au văzut că nu era deloc așa.
Animalul pe pașaport e rasa x sau y, Bălțată Românească, Brună, Holstein, dar când te duci în teren te doare capul și atunci înscrierea se face după verificarea efectivului și la fața locului, declară reprezentantul Asociației Crescătorilor de Taurine Hunedoreana.
Care este ajutorul de stat acordat fermierilor care au animalele înscrise în COP și registrele genealogice?
Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.
Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
Banii sunt încasați de la APIA de asociațiile crescătorilor de animale, acreditate pentru deținerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociație, care beneficiază de aceste servicii și cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele și înscrierea animalelor în registrele genealogice.