Tânărul Ioan Matiu (19 ani) din Salonta, judeţul Bihor, a ratat măsura pentru instalarea tânărului fermier într-o afacere agricolă cu tradiţie de familie.
Tânărul este mâna dreaptă a tatălui său Ioan Matiu, alături de care lucrează umăr la umăr - atunci când nu e plecat la studii - în ferma mixtă cu un sector zootehnic ce cuprinde aproape o sută de vaci de carne.
A fost încurajat să acceseze bani europeni de exemplul surorii lui, Florica Matiu (29 ani), care a dus la bun sfârşit un proiect european similar din vechiul PNDR. Beneficiind de o bună pregătire practică în familie, tânărul Ioan Matiu a vrut să-şi dezvolte o mică afacere pe cont propriu, una care să-i permită întreţinerea viitoarei lui familii de fermier. Dar a fost nevoit să renunţe. Descurajarea i-a fost alimentată şi de experienţa Floricăi. Paralel cu activitatea agricolă, tânăra predă şi la catedra de matematică din localitate. Anul trecut s-a căsătorit şi a dat naştere unei fetiţe, însă fiind managera unei Întreprinderi Individuale, fermiera nu a putut beneficia de concediu de maternitate.
"Ca fermier nu pot să-mi iau dreptul meu de concediu maternal, pentru că PFA-urile, Întreprinderile Individuale sau de Familie nu au voie să-şi întrerupă activitatea. Ar fi trebuit să-şi transforme afacerea în SRL. Dar acolo deja se complică treaba contabiliceşte. Cum sunt încurajaţi tinerii fermieri să întemeieze o familie şi să aibă urmaşi, dacă ei nu au dreptul de a-şi îngriji copiii?! Ce bază are schimbul de generaţii în agricultură”, se miră tatăl şi bunicul Ioan Matiu.
Despre fermierul antreprenor în propria fermă familială citiţi mai multe în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2016!