DURERE ÎN STUPINĂ! Sute de familii de albine au fost otrăvite, apicultorii sunt distruşi, autorităţile ridică din umeri, iar vinovaţii sunt de negasit.
S-a întâmplat în comuna Gottlob din judeţul Timiş. Nici bine nu au dat pomii în floare şi albinele au ieşit la polenizat că nenorocirea s-a abătut asupra lor. Dumitru Murariu îngrijea cu pasiune şi cu dăruire cele 25 de familii de albine ale sale, iar în grădina lui ţineau stupi şi alţi prieteni apropiaţi. În data de 10 aprilie, când a vizitat stupina a rămas înmărmurit: albinele erau moarte aproape în totalitate, iar cele care mai trăiau agonizau tremurând, semn de otrăvire.
Disperat, apicultorul a căutat sprijin rapid. A anunţat autorităţile, a căutat medicul veterinar, a apelat la prietenii şi colegii de breaslă, întrucât starea de sănătate nu îi permite să se deplaseze cu uşurinţă. Dumitru îşi îngrijea albinele dintr-un scaun cu rotile, cu mari eforturi. Era pasiunea lui şi motivaţia de a merge înainte zi de zi. „Am rămas fără nimic, sunt distrus. Munca mea de ani de zile, mă doare sufletul. M-au distrus, albinele au fost otrăvite cu insecticid, sunt convins. Simptomele arată asta. Începuseră să meargă la cules la o livadă aflată la o distanţă de un kilometru. Sigur pomii au fost stropiţi şi nu am fost anunţati să ţinem stupii închişi”, ne-a declarat cu glas stins de necaz, Dumitru Murariu.
Unul dintre colegi s-a deplasat şi a făcut toate demersurile necesare pentru a anunţa autorităţile. Asta pentru că şi albinele celor doi vecini ai lui Dumitru au murit. Nicolae Parasca avea 150 de familii şi Dinu Militaru vreo 20, în total 200 de familii de albine au murit otrăvite. Astfel, Dumitru a anunţat primăria comunală la timp pentru a beneficia de evaluarea unei comisii de specialitate. A căutat şi medicul veterinar, dar nu l-a găsit la timp.
Legea prevede ca în maxim 24 de ore să fie recoltate probe de albine, de miere şi de la presupusa sursa de otrăvire, pentru că după acest interval din albine dispare substanţa otrăvitoare. Din păcate însă, răspunsul autorităţilor a venit prea târziu.
L-am contactat şi noi pe Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob. Răspunsul acestuia a fost: Nu sunt de acord cu ce se întâmplă, nu e corect să fie aruncată pisica în ograda primăriei. Nu primăria e vinovată că cine a stropit nu a anunţat. Să fie clar, la primărie nu este înregistrată nici o înştiinţare de stropire nici la culturi, nici la pomi. Cu privire la comisia de specialitate pe care trebuia să o trimită la apicultori, primarul a spus că „am trimis agentul agricol şi secretarul, m-au anunţat că da, sunt albine moarte şi cam atât, era datoria medicului veterinar să ia probe. Voi face o şedinţă la primărie şi vom elucida misterul, cine e vinovat să răspundă. Repet, nu accept să se dea vina pe primărie când nu e aşa”.
Dumitru Murariu a trimis pe cont propriu probe din livada de cireşi şi din stupine la Direcţia Sanitar-Veterinară Timiş. Rezultatul a fost: susbstanţă insecticid Bifenthrin pe florile de cireş, la albine nimic. „Asta pentru că nu am reuşit să ajung şi cu albinele în cele 24 de ore şi a disparut substanţa”, spune el.
Până una-alta, apicultorii au rămas cu pagube uriaşe şi nimeni nu răspunde. Albinarul spune că nu are putere de a o lua de la capăt, i-ar trebui mii de euro să poată achiziţiona noi familii de albine, bani de care nu dispune şi pe care nici nu îi poate produce din cauza stării de sănătate destul de precare. Nu speră la o mână de ajutor, deşi ştim cu toţii că apicultorii sunt legaţi între ei de „microbul” pasiunii pentru albine, pentru că cine iubeşte albina, nu poate fi altfel decât ca ea: muncitor şi drept.
Ce spun colegii lui Dumitru Murariu şi dacă primăria a elucidat misterul, veţi afla din revista Ferma, ediţia 15-31 mai!