Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

SUBVENȚIE DUBLĂ, ÎN ZADAR! DIN 852 DE OIERI DOAR 110 AU REUȘIT SĂ VÂNDĂ LÂNA!

Publicat: 15 august 2019 - 20:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PARADOX DE ROMÂNIA. Subvenția pentru kilogramul de lână vândută s-a dublat. A crescut de la un leu la doi lei. Paradoxal, odată cu dublarea sumei scade vertiginos numărul oierilor care cer acest ajutor. De ce? Pentru că oierii nu au unde să vândă cu acte lâna. Centrele de colectare lână sunt puține, iar în ultimul timp unele dintre ele și-au închis ușile.

Crescătorii de ovine din România nu pot să încaseze ajutorul de minimis pentru lână dacă nu o vând cu acte în regulă și dacă nu depun aceste acte doveditoare la direcțiile județene pentru agricultură, cele care gestionează programul de ajutor de minimis pentru lână. Chiar dacă ajutorul este acum de 2 lei pe kilogramul de lână comercializată, oierii nu se înghesuie să-l obțină pentru simplul motiv că nu au unde să vândă lâna oilor. O variantă ar fi intermediarii. Dar mai nou acești intermediari le cer oierilor să le dea lâna gratis, de fapt, în schimbul actelor și, pe deasupra, pretind să le fie plătit transportul până la stână, motorina sau benzina. Altfel, nu sunt interesați de lână. Mulți dintre oieri s-au reîntors la vechile practici: îngropatul sau arsul lânii oilor.

Directorul Direcției pentru Agricultură Suceava spune că anul trecut au fost înscriși în programul de ajutor de minimis pentru lână 852 de crescători de ovine. Toți au depus cerere să se înscrie în programul gândit și lansat de ministrul agriculturii, Petre Daea. Anul trecut, subvenția era de un leu pe kilogramul de lână comercializată. Când a sosit vremea să atașeze la cerere documentele cu care să demonstreze că au vândut lâna oilor, din cei 852 de oieri doar 110 au reușit să vândă lâna și să demonstreze asta cu acte. Cei 110 oieri au vândut 123.770 kg de lână.

Anul acesta se acordă 2 lei/kg, faţă de 1 leu pe kg, cât a fost anul trecut. Încă suntem în faza în care se aduc documente pentru a se face dovada valorificării. Până pe 15 mai, termenul-limită de solicitare a sprijinului, am avut 141 înscrişi, însă urmează să vedem câţi vor aduce şi respectivele documente doveditoare privind comercializarea,” declară Haralampie Duțu, șeful Direcției Județene pentru Agricultură Suceava, pentru Crai Nou.

Crescătorii de ovine trebuie să prezinte documentele care dovedesc comercializarea lânii până-n noiembrie 2019. Oierii din Suceava ar fi vândut, până acum, lâna la un centru de colectare din Fălticeni. Centrul a avut probleme la export, așa că și-a închis porțile. Nu se știe câți din cei 141 de crescători, înscriși până la această dată în program, vor reuși să vândă lâna.

Au intervenit şi unele sincope, în sensul că acest colector de la Fălticeni a avut unele probleme la export, motiv pentru care nu a mai făcut colectare. Astfel, la acest moment, crescătorii nu mai au unde livra, întrucât celelalte centre de colectare sunt în afara judeţului şi nu îşi mai permite nimeni să suporte contravaloarea transportului” a precizat șeful DAJ Suceava. El mai spune că în acest an crescătorii care s-au înscris deja în program ar avea un potenţial de livrare de circa 100.000 de tone. Deocamdată, cel mai apropiat colector de lână este o societate de prelucrare din Buhuşi, judeţul Bacău, și se zvonește că un alt centru şi-ar deschide porţile în judeţul Harghita.

Pentru obținerea ajutorului, oierii trebuie să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar, care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Pentru anul 2019, cererea pentru obținerea ajutorului trebuie depusă până la 30 septembrie 2019, inclusiv.

Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În cazul intermediarului, acesta trece pe fila/filele din carnetul de comercializare al crescătorului de ovine numărul contractului încheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Vizualizat: 1862 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii