Adama
Vinasa Rompak

SPRIJINUL CUPLAT în ZOOTEHNIE se bazează pe un COP care se face de MÂNTUIALĂ!

Publicat: 24 ianuarie 2017 - 17:04
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FACEM VOCEA FERMIERILOR AUZITĂ! Nicolae Pascu, mic fermier, cum se autointitulează, din localitatea Ormeniș, județul Mureș, o spune răspicat. „Se cumpără certificatele de inseminare artificială de la însămânțători cu darul beției sau cu alte nevoi și apoi noi fermierii cumpărăm o junincă, practice, cu certificat fals de origine. Deoarece mama junincii a luat cu un taur, care nu era nici măcar omologat”. 

Și Controlul Oficial al Performanțelor la producția de lapte se face din pix, cu telefonul sau uneori doar din amintiri. Iar operatorii ajung în câteva ferme mai mari, de unde cer lapte mai mult să umple și recipienții pentru alte ferme aflate în control, în care nu ajung mai deloc. Iar toate aceste, să le spunem infirmități de sistem, se vor întoarce împotriva fermierilor într-o zi. „E adevărat că statul suportă 7 lei și noi 4 lei/cap de vacă în COP, dar nu trebuie să ne batem joc. Acest control are rostul de a evalua performanțele șeptelului aflat în baza de date, iar dacă el se face cum se face, ce naiba de evidențe vom avea noi, fermierii?!”, se întreabă pe bune acest fermier pasionat, care are acum 200 capete, din care 60 la muls. A muncit 7 ani de zile ca șofer de TIR pe afară și a investit toți bănuții în ferma lui. Din 2004 s-a apucat de treabă, iar în 2005 a cumpărat primele vaci cu certificate de origine, iar atunci când se plătea integral COP – ul, el tot îl făcea. Dar e aiurea să se facă acum că nu vede cum se mânăresc banii statului doar pentru a avea acoperire pentru sprijinul cuplat. „Nu văd eu, nu vede vecinul și tot așa ne furăm căciula unu, altuia”, conchide tânărul fermier din Țara Laptelui.

L-am întrebat cum vinde laptele acum și mi-a spus că primește 1,3 lei/l. Are un contract bun cu Hochland dar încă nu s-a ajuns la prețul din 2015 când vindea cu 1,4 lei/l. În plus mai are bonusuri pentru cantitate, dar și pentru calitate. Grăsimea ajunge la 4,2 iar proteina 3,6-3,8. Din cele 256 ha pe care le lucrează (inclusiv pășunile) în majoritate pune lucernă și porumb siloz. Iar din banii veniți pe sprijinul cuplat cumpără cereale. De aceea se bucură pentru SCZ și dorește ca toată lumea să fie corectă, pentru a nu avea probleme mai târziu cu autoritățile naționale sau europene.

Realizarea lui cea mai mare, dincolo de ferma în sine, ne povestește fermierul mureșan, este achiziția unui tractor Claas, cumpărat la mâna a doua, cu un avans de 20.000 euro. Restul de 25.000 euro îi va plăti în rate. Iar mașinuța lui este o „Dacia papuc pe motorină” cu care își face și treaba și plimbările.

Nicolae Pascu m-a sunat să mă întrebe de SCZ pe lapte, pentru că un tânăr fermier pe care l-a ajutat să-și înființeze o fermă, se bizuie pe acest ajutor major din partea UE. Și își făcea griji pentru viitorul lui. „Pentru mine și cuantumul vehiculat inițial, de ceva mai mult de 200 euro/cap de vacă, este foarte bun. Recunosc că SCZ mi-a făcut sfârșitul de an mai frumos, dar înțeleg că a fost o sumă accidentală”, spune fermierul cu un bun simț al realității. Am să ajung curând și în ferma lui dar și într-o localitate vecină, Daia, unde, ne spune Nicolae Pascu sunt mai mulți fermieri ca el, care dețin peste 700 de vaci cu lapte. Inclusiv acel tânăr fermier pentru care își face griji. Așa că, renumele Mureșului de Țara Laptelui se dovedește adevărat!

Vizualizat: 10196 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
Hegyi Peter
|
01. 30, 2017. Monday 10:04
cine vorbeste despre monta artificiala este dus cu pluta!!! in termeni de specialitate exista monta naturala si insamantare artificiala.....
5.
UN FERMIER
|
01. 26, 2017. Thursday 08:48
mi se pare normal să se facă COP, să avem mame de tauri și apoi tauri foarte valoroși pentru a obține material seminal foarte, foarte valoros pentru a fi livrat în țară fermierilor.
Fermierul Nicolae Pascu are dreptate!!!
A.N.Z. să răspundă împreună cu Asociația HO-RO câți bani s-au cheltuit și care sunt rezultatele ce se obțin în prezent. Președintele de la HO-RO să spună care este programul de ameliorare și ce au făcut de când a luat ființă Asociația, întrucât rezultatele sunt ZERO.
Să facă public programul de ameliorare, banii cheltuiți și plățile la nivel de asociație HO-RO rezultatele obținute, deoarece în ultimii doi ani nu s-a ținut nici o adunare generală.
România în acest moment este singura țară din Uniunea Europeană care nu are tauri omologați !!!
Conform statutului președintele HO-RO trebuie ales în fiecare an . Acest lucru nu s-a întâmplat , adunările generale la nivel de Asociație HO-RO se făceau cu simț de răspundere doar în perioada în care președinte era dl. Caraș Costel, acum lucrurile lasă mult de dorit.
Poate acest răspuns va fi citit și de dl. Butănoiu – Ministru secretear de stat și-i informează pe noul ministru al Agriculturii, pe dl. Dragnea care a făcut programul de guvernare să vadă cum se cheltuie banii de la buget fără rezultat sau pe consilierul cu probleme de agricultură al președintelui – dacă acest consilier există.
A.N.Z. să fie transparent, să prezinte celor interesați o situație clară a tuturor asociaților privind programele de ameliorare, rezultatele și cei care au făcut să continuie, cei care nu au făcut să răspundă cum s-au cheltuit banii și să fie trași la răspundere.
4.
ion
|
01. 25, 2017. Wednesday 21:21
il cunosc pe acest domn Pascu si a fost dat afara din c.o.p. nu cunosc motivul adevarat dar am auzit ca pentru neplata , si acum vrea sa demonstreze ce?.Iar tractorul de care zice ca la cumparat este cumparat de partida romilor din care face parte.
3.
militaru
|
01. 25, 2017. Wednesday 15:15
esti varza draga
2.
Fermier nou
|
01. 25, 2017. Wednesday 03:25
Daca e asa cum se prezinta, atunci este grav. Trebuie sa spuna daca dl. Pascu este in situatia asta sau altcineva . Daca are dovezi sa le prezinte, iar solutia va fi simpla : rezilierea contractelor de COP si RG , pierderea subventiei scz, recuperarea banilor primiti ca si subventie .
Sa se învete minte odata pentu totdeauna toti cei care incearca sa fure, însele, fenteze, ca nu mai tine figura .
Cine a gresit sa plateasca . Urgent ! Nu trebuie lăsată problema asa si trebuie investigat pana la capat sa se vada daca exista probe si daca da cine este acea persoana , sau persoane care înseală si fura .
1.
AnaR
|
01. 24, 2017. Tuesday 21:08
Si eu am animalele înscrise si nu este deloc adevarat ce spune domnul .. la 42 zile vin la control vaca/crota/lapte.. am 20 de capete din care 15 cu lapte . Nu a existat vreodată in cei 2 ani sa nu mi se recolteze proba de la
Vreun animal sau ce mai spune domnul fermier aici .. sunt multi fermieri care nu vor sa monteze artificial care nu vor controale periodic dar vor sprijin cuplat ...........
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii