Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Sprijinul cuplat ar putea fi mai mare în 2015! Sunt puțini crescători de bovine eligibili pentru această subvenție!

Publicat: 08 octombrie 2015 - 16:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sunt foarte puțini crescători de bovine care vor încasa anul acesta sprijinul cuplat de 250 euro/vaca de lapte și 300 euro/vita de carne. Numărul animalelor nu ar ajunge la 300.000 de capete pentru cât este pregătit bugetul. Există toate șansele să crească suma  pentru fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

De ce sunt atât de puțini crescători de vite subvenționați? Pentru că sprijinul cuplat te obligă să ai animalele înscrise în registrul genealogic al rasei, iar în acest document nu pot fi înscrise dacă nu se află în controlul oficial al producțiilor. Controlul oficial al producțiilor (COP) presupune niște costuri pentru un crescător de animale, anumite obligații și restricții.

Cheltuielile cu controlul oficial al producțiilor sunt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar registrul genealogic este susținut 100% de stat. Sunt foarte mulți fermieri care nu și-au înscris animalele în registrul genealogic al rasei și nu vor beneficia de sprijinul cuplat. Vreau să vă spun un lucru. Aici e și o mare lipsă de încredere a fermierilor că se poate obține o asemenea sumă pe cap de animal. În momentul în care vor vedea că fermierii au primit banii, fermierii care au făcut acest efort financiar, pentru că este un efort financiar la controlul performanțelor și la registrele genealogice, sunt convins că, fiind o schemă cu inventariere anuală, anul viitor ne vom apropia de cele 300.000 de capete de bovine pentru care avem finanțare, spune Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Ce trebuie să facă un fermier ca să-și înscrie ferma în controlul oficial al producțiilor? COP este făcut de organizații acreditate de Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) și care concesionează această activitate. În țara noastră, sunt asociațiile crescătorilor de animale. Activitatea COP este finanțată de la bugetul de stat, iar sumele se alocă în funcție de contractul de concesiune.

Principalele atribuții ale organizației de control sunt:
- verifică și aprobă cererile crescătorilor de animale privind preluarea animalelor în controlul oficial și asigură personalul pentru efectuarea controlului;
- execută controlul în arealul pentru care este acreditată;
- transmite laboratorului zonal probele de lapte pentru analiză calitativă, însoțite de buletinul de control;
- efectuează instruirea tehnică a personalului;
- constituite baza de date și transmite datele autorității competente (ANZ);
- transmite crescătorilor de animale rezultatele controlului, după fiecare control efectuat în fermă;
- informează crescătorii de animale asupra obligațiilor ce le revin.

Ce obligații are crescătorul de vaci care dorește să-și înscrie ferma în controlul oficial al producțiilor?
- să depună o cerere la asociația acreditată, în care va menționa și metoda de control care să fie aplicată;
- crescătorul este liber să aleagă una dintre metodele de control aprobate;
- toate bovinele din fermă să fie individualizate și înregistrate;
- să utilizeze însămânțarea artificială sau monta naturală autorizată sau transferul de embrioni.

COP se desfășoară pe baza unui grafic de control. Prelevarea probelor de lapte se face exclusiv de controlorii de lapte. Aceștia sunt persoane străine de ferma respectivă, cu studii medii sau superioare în domeniu. Fermierul nu are dreptul să solicite un anumit controlor. Controlul oficial al producției de lapte cuprinde:
- identificarea și înregistrarea animalelor;
- controlul însămânțărilor și al fătărilor;
- controlul cantitativ și calitativ al laptelui;
- colectarea și prelucrarea datelor.

La intrarea în COP, fermei i se atribuie un cod. Atribuirea mai multor coduri este exclusă, chiar dacă efectivul de vaci din aceeași fermă aparține mai multor proprietari. O fermă se poate retrage din COP, dar fermierul este obligat să anunțe cu 30 de zile înainte.

Controlul oficial al producțiilor este obligatoriu pentru înscrierea în registrul genealogic al rasei. Fără înscrierea în registrul genealogic nu există nici sprijin cuplat, chiar dacă animalele îndeplinesc celelalte criterii de eligibilitate.

Vizualizat: 3371 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum poți să pierzi 250 euro/cap de vacă de lapte/an sprijin cuplat?

Cum poți să pierzi 250 euro/cap de vacă de lapte/an sprijin cuplat?

Fermierii români care cresc vaci din Rasa Brună pierd anul acesta sprijinul cuplat pentru că mulți dintre ei nu și-au înscris animalele în Registrul Genealogic. Crescătorii de vaci de lapte sunt supărați că nu vor încasa cei 250 euro/cap de vacă/an. Criteriile de eligibilitate au fost făcute pentru fermierii mari, acuză crescătorii mici.

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Sprijinul cuplat de 300 de euro/vita de carne/an și 250 euro/vaca de lapte/an nu se obține deloc ușor. APIA sancționează drastic orice nerespectare a criteriilor de eligibilitate. Nu doar că animalele din fermă sunt tăiate de la plată, dar se lasă și cu sancțiuni drastice pentru fermier.

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

APIA începe verificările la fermierii care solicită prin cererea unică de plată sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și de carne. Subvenția acordată de Comisia Europeană se ridică la 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 euro/cap de vită de carne.

Alte articole in aceasta categorie

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

28 ianuarie 2023 - 06:31

Ajutoare de stat: Comisia aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăților în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creșterea aferentă a bugetului, anunță un comunicat al Comisiei Europene, transmis Agroinfo. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii