Adama
AGRICOVER

Sprijinul cuplat ar putea fi mai mare în 2015! Sunt puțini crescători de bovine eligibili pentru această subvenție!

Publicat: 08 octombrie 2015 - 16:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sunt foarte puțini crescători de bovine care vor încasa anul acesta sprijinul cuplat de 250 euro/vaca de lapte și 300 euro/vita de carne. Numărul animalelor nu ar ajunge la 300.000 de capete pentru cât este pregătit bugetul. Există toate șansele să crească suma  pentru fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

De ce sunt atât de puțini crescători de vite subvenționați? Pentru că sprijinul cuplat te obligă să ai animalele înscrise în registrul genealogic al rasei, iar în acest document nu pot fi înscrise dacă nu se află în controlul oficial al producțiilor. Controlul oficial al producțiilor (COP) presupune niște costuri pentru un crescător de animale, anumite obligații și restricții.

Cheltuielile cu controlul oficial al producțiilor sunt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar registrul genealogic este susținut 100% de stat. Sunt foarte mulți fermieri care nu și-au înscris animalele în registrul genealogic al rasei și nu vor beneficia de sprijinul cuplat. Vreau să vă spun un lucru. Aici e și o mare lipsă de încredere a fermierilor că se poate obține o asemenea sumă pe cap de animal. În momentul în care vor vedea că fermierii au primit banii, fermierii care au făcut acest efort financiar, pentru că este un efort financiar la controlul performanțelor și la registrele genealogice, sunt convins că, fiind o schemă cu inventariere anuală, anul viitor ne vom apropia de cele 300.000 de capete de bovine pentru care avem finanțare, spune Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Ce trebuie să facă un fermier ca să-și înscrie ferma în controlul oficial al producțiilor? COP este făcut de organizații acreditate de Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) și care concesionează această activitate. În țara noastră, sunt asociațiile crescătorilor de animale. Activitatea COP este finanțată de la bugetul de stat, iar sumele se alocă în funcție de contractul de concesiune.

Principalele atribuții ale organizației de control sunt:
- verifică și aprobă cererile crescătorilor de animale privind preluarea animalelor în controlul oficial și asigură personalul pentru efectuarea controlului;
- execută controlul în arealul pentru care este acreditată;
- transmite laboratorului zonal probele de lapte pentru analiză calitativă, însoțite de buletinul de control;
- efectuează instruirea tehnică a personalului;
- constituite baza de date și transmite datele autorității competente (ANZ);
- transmite crescătorilor de animale rezultatele controlului, după fiecare control efectuat în fermă;
- informează crescătorii de animale asupra obligațiilor ce le revin.

Ce obligații are crescătorul de vaci care dorește să-și înscrie ferma în controlul oficial al producțiilor?
- să depună o cerere la asociația acreditată, în care va menționa și metoda de control care să fie aplicată;
- crescătorul este liber să aleagă una dintre metodele de control aprobate;
- toate bovinele din fermă să fie individualizate și înregistrate;
- să utilizeze însămânțarea artificială sau monta naturală autorizată sau transferul de embrioni.

COP se desfășoară pe baza unui grafic de control. Prelevarea probelor de lapte se face exclusiv de controlorii de lapte. Aceștia sunt persoane străine de ferma respectivă, cu studii medii sau superioare în domeniu. Fermierul nu are dreptul să solicite un anumit controlor. Controlul oficial al producției de lapte cuprinde:
- identificarea și înregistrarea animalelor;
- controlul însămânțărilor și al fătărilor;
- controlul cantitativ și calitativ al laptelui;
- colectarea și prelucrarea datelor.

La intrarea în COP, fermei i se atribuie un cod. Atribuirea mai multor coduri este exclusă, chiar dacă efectivul de vaci din aceeași fermă aparține mai multor proprietari. O fermă se poate retrage din COP, dar fermierul este obligat să anunțe cu 30 de zile înainte.

Controlul oficial al producțiilor este obligatoriu pentru înscrierea în registrul genealogic al rasei. Fără înscrierea în registrul genealogic nu există nici sprijin cuplat, chiar dacă animalele îndeplinesc celelalte criterii de eligibilitate.

Vizualizat: 3392 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum poți să pierzi 250 euro/cap de vacă de lapte/an sprijin cuplat?

Cum poți să pierzi 250 euro/cap de vacă de lapte/an sprijin cuplat?

Fermierii români care cresc vaci din Rasa Brună pierd anul acesta sprijinul cuplat pentru că mulți dintre ei nu și-au înscris animalele în Registrul Genealogic. Crescătorii de vaci de lapte sunt supărați că nu vor încasa cei 250 euro/cap de vacă/an. Criteriile de eligibilitate au fost făcute pentru fermierii mari, acuză crescătorii mici.

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Sprijinul cuplat de 300 de euro/vita de carne/an și 250 euro/vaca de lapte/an nu se obține deloc ușor. APIA sancționează drastic orice nerespectare a criteriilor de eligibilitate. Nu doar că animalele din fermă sunt tăiate de la plată, dar se lasă și cu sancțiuni drastice pentru fermier.

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

APIA începe verificările la fermierii care solicită prin cererea unică de plată sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și de carne. Subvenția acordată de Comisia Europeană se ridică la 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 euro/cap de vită de carne.

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

26 martie 2023 - 18:08

La fiecare sfârșit de săptămână, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță într-un Jurnal de fermier plățile făcute pentru fermieri, crescători animale, ultimele informații de la APIA.

Bani achiziții utilaje ferme animale: 300.000 euro/fermă!

Bani achiziții utilaje ferme animale: 300.000 euro/fermă!

26 martie 2023 - 17:45

Crescătorii români de animale beneficiază, începând cu acest an, de fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole pentru ferme. Măsura se numește DR 20 Investiții în sectorul zootehnic, Plan Național Strategic 2023-2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii