EXCLUSIV. AGROINFO a aflat ultimele vești de la Bruxelles despre plățile pentru fermierii români. Am discutat cu doi dintre reprezentanții României în capitala Europei, implicați direct în luarea deciziilor pentru subvențiile fermierilor. Vestea bună pentru fermierii noștri este că pe lista pentru sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare, au fost adăugate noi sectoare. Unul dintre ele este carnea de oaie.
Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European și Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Comisia Europeană, DG Agri, au explicat, în exclusivitate pentru AGROINFO, ce se întâmplă cu sprijinul cuplat, una dintre subvențiile agricole de mare interes pentru fermierii români, în perioada 2021-2027. Practic, am adus față în față cele două viziuni asupra viitoarelor subvenții ale fermierilor, a Comisiei Europene și a Parlamentului European. Astfel, fermierii noștri pot afla ce li se pregătește și cum vor arăta plățile directe și plățile cuplate în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Un procent de 10% din suma destinată plăților pentru fermieri ar urma să fie alocată pentru sprijinul cuplat.
Noi am propus să rămână plățile cuplate și statul membru poate aloca 10% din bugetul pe Pilonul 1 (plăți directe n.r.) pentru plăți cuplate plus 2% pentru culturile proteice. În perioada actuala sunt 13 plus 2, cu niște excepții, anumite state membre se pot duce mult mai sus, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri Comisia Europeană.
O să fie mai mici (plățile cuplate, sprijin cuplat n.r.), nu sunt 13, sunt 10% pentru că era foarte complicat să faci un echilibru. Dar acea diferență de 3% s-a dus la plățile directe. Cu alte cuvinte, a rămas în aceeași anvelopă financiară pentru plățile care sunt puțin mai accesibile fermierilor, să spun așa, decât sprijinul cuplat pe diverse sectoare. Statul membru are posibilitatea să vină cu diverse forme de sprijin, cu propuneri proprii, astfel încât să sprijine anumite sectoare acolo unde este nevoie de acest sprijin, a completat europarlamentarul Daniel Buda.
Plățile cuplate rămân (în viitoarea PAC n.r.). S-a mai mărit puțin lista, a anunțat Mihail Dumitru.
Da, am adăugat și carnea de oaie (pentru sprijinul cuplat n.r.), dar sunt mai multe adăugate, e o listă lungă, le-a dat o veste bună fermierilor români europarlamentarul Daniel Buda.
Dar statele membre acum, în noua perioadă, pot dezvolta programe operaționale pentru alte sectoare decât sectoarele care erau acoperite, fructe și legume, viticultură, apicultură. Deci, dacă prin analiza pe care o fac la elaborarea Planului Național Strategic identifică o nevoie de a sprijini anumite sectoare, ei pot dezvolta aceste programe sectoriale pe care le pot pune în Planul Național, a mai declarat directorul general adjunct DG Agri Comisia Europeană.
În prezent, sprijinul cuplat de care beneficiază fermierii români este acordat pentru culturile agricole: soia, lucernă, mazăre/fasole boabe, cânepă pentru ulei și/sau fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare, castraveți pentru industrializare, legume cultivate în sere și solarii (roșii, ardei, castraveți, varză, vinete), fructe pentru industrializare (prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre), cartof timpuriu pentru industrializare.
În zootehnie, sprijinul cuplat de care beneficiază crescătorii de animale la această dată este plătit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru animalele certificate cu origine, înscrise în registrele genealogice ale raselor, pentru sectoarele ovine/caprine, bovine pentru carne și lapte, bivolițe de lapte și viermi de mătase.