Adama
Agreena
AGRICOVER

SPRIJIN CUPLAT pentru CARNEA DE OAIE!

Publicat: 19 decembrie 2019 - 16:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. AGROINFO a aflat ultimele vești de la Bruxelles despre plățile pentru fermierii români. Am discutat cu doi dintre reprezentanții României în capitala Europei, implicați direct în luarea deciziilor pentru subvențiile fermierilor. Vestea bună pentru fermierii noștri este că pe lista pentru sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare, au fost adăugate noi sectoare. Unul dintre ele este carnea de oaie.

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European și Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Comisia Europeană, DG Agri, au explicat, în exclusivitate pentru AGROINFO, ce se întâmplă cu sprijinul cuplat, una dintre subvențiile agricole de mare interes pentru fermierii români, în perioada 2021-2027. Practic, am adus față în față cele două viziuni asupra viitoarelor subvenții ale fermierilor, a Comisiei Europene și a Parlamentului European. Astfel, fermierii noștri pot afla ce li se pregătește și cum vor arăta plățile directe și plățile cuplate în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Un procent de 10% din suma destinată plăților pentru fermieri ar urma să fie alocată pentru sprijinul cuplat.

Noi am propus să rămână plățile cuplate și statul membru poate aloca 10% din bugetul pe Pilonul 1 (plăți directe n.r.) pentru plăți cuplate plus 2% pentru culturile proteice. În perioada actuala sunt 13 plus 2, cu niște excepții, anumite state membre se pot duce mult mai sus, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri Comisia Europeană.

O să fie mai mici (plățile cuplate, sprijin cuplat n.r.), nu sunt 13, sunt 10% pentru că era foarte complicat să faci un echilibru. Dar acea diferență de 3% s-a dus la plățile directe. Cu alte cuvinte, a rămas în aceeași anvelopă financiară pentru plățile care sunt puțin mai accesibile fermierilor, să spun așa, decât sprijinul cuplat pe diverse sectoare. Statul membru are posibilitatea să vină cu diverse forme de sprijin, cu propuneri proprii, astfel încât să sprijine anumite sectoare acolo unde este nevoie de acest sprijin, a completat europarlamentarul Daniel Buda.

Plățile cuplate rămân (în viitoarea PAC n.r.). S-a mai mărit puțin lista, a anunțat Mihail Dumitru.

Da, am adăugat și carnea de oaie (pentru sprijinul cuplat n.r.), dar sunt mai multe adăugate, e o listă lungă, le-a dat o veste bună fermierilor români europarlamentarul Daniel Buda.

Dar statele membre acum, în noua perioadă, pot dezvolta programe operaționale pentru alte sectoare decât sectoarele care erau acoperite, fructe și legume, viticultură, apicultură. Deci, dacă prin analiza pe care o fac la elaborarea Planului Național Strategic identifică o nevoie de a sprijini anumite sectoare, ei pot dezvolta aceste programe sectoriale pe care le pot pune în Planul Național, a mai declarat directorul general adjunct DG Agri Comisia Europeană.

În prezent, sprijinul cuplat de care beneficiază fermierii români este acordat pentru culturile agricole: soia, lucernă, mazăre/fasole boabe, cânepă pentru ulei și/sau fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare, castraveți pentru industrializare, legume cultivate în sere și solarii (roșii, ardei, castraveți, varză, vinete), fructe pentru industrializare (prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre), cartof timpuriu pentru industrializare.

În zootehnie, sprijinul cuplat de care beneficiază crescătorii de animale la această dată este plătit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru animalele certificate cu origine, înscrise în registrele genealogice ale raselor, pentru sectoarele ovine/caprine, bovine pentru carne și lapte, bivolițe de lapte și viermi de mătase.

Vizualizat: 5282 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

18 aprilie 2024 - 07:32

Responsabilitățile pe care le au crescătorii de animale pentru a beneficia de subvențiile APIA, aferente acestui an.

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

18 aprilie 2024 - 06:39

Pentru a beneficia de subvențiile APIA pe cap animal, aferente acestui an, animalele trebuie să fie identificate. Ghidul APIA pentru acest an lămurește care sunt mijloacele oficiale de identificare.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

16 aprilie 2024 - 14:44

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii