Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

SPRIJIN CUPLAT pentru CARNEA DE OAIE!

Publicat: 19 decembrie 2019 - 16:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. AGROINFO a aflat ultimele vești de la Bruxelles despre plățile pentru fermierii români. Am discutat cu doi dintre reprezentanții României în capitala Europei, implicați direct în luarea deciziilor pentru subvențiile fermierilor. Vestea bună pentru fermierii noștri este că pe lista pentru sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare, au fost adăugate noi sectoare. Unul dintre ele este carnea de oaie.

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European și Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Comisia Europeană, DG Agri, au explicat, în exclusivitate pentru AGROINFO, ce se întâmplă cu sprijinul cuplat, una dintre subvențiile agricole de mare interes pentru fermierii români, în perioada 2021-2027. Practic, am adus față în față cele două viziuni asupra viitoarelor subvenții ale fermierilor, a Comisiei Europene și a Parlamentului European. Astfel, fermierii noștri pot afla ce li se pregătește și cum vor arăta plățile directe și plățile cuplate în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Un procent de 10% din suma destinată plăților pentru fermieri ar urma să fie alocată pentru sprijinul cuplat.

Noi am propus să rămână plățile cuplate și statul membru poate aloca 10% din bugetul pe Pilonul 1 (plăți directe n.r.) pentru plăți cuplate plus 2% pentru culturile proteice. În perioada actuala sunt 13 plus 2, cu niște excepții, anumite state membre se pot duce mult mai sus, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri Comisia Europeană.

O să fie mai mici (plățile cuplate, sprijin cuplat n.r.), nu sunt 13, sunt 10% pentru că era foarte complicat să faci un echilibru. Dar acea diferență de 3% s-a dus la plățile directe. Cu alte cuvinte, a rămas în aceeași anvelopă financiară pentru plățile care sunt puțin mai accesibile fermierilor, să spun așa, decât sprijinul cuplat pe diverse sectoare. Statul membru are posibilitatea să vină cu diverse forme de sprijin, cu propuneri proprii, astfel încât să sprijine anumite sectoare acolo unde este nevoie de acest sprijin, a completat europarlamentarul Daniel Buda.

Plățile cuplate rămân (în viitoarea PAC n.r.). S-a mai mărit puțin lista, a anunțat Mihail Dumitru.

Da, am adăugat și carnea de oaie (pentru sprijinul cuplat n.r.), dar sunt mai multe adăugate, e o listă lungă, le-a dat o veste bună fermierilor români europarlamentarul Daniel Buda.

Dar statele membre acum, în noua perioadă, pot dezvolta programe operaționale pentru alte sectoare decât sectoarele care erau acoperite, fructe și legume, viticultură, apicultură. Deci, dacă prin analiza pe care o fac la elaborarea Planului Național Strategic identifică o nevoie de a sprijini anumite sectoare, ei pot dezvolta aceste programe sectoriale pe care le pot pune în Planul Național, a mai declarat directorul general adjunct DG Agri Comisia Europeană.

În prezent, sprijinul cuplat de care beneficiază fermierii români este acordat pentru culturile agricole: soia, lucernă, mazăre/fasole boabe, cânepă pentru ulei și/sau fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare, castraveți pentru industrializare, legume cultivate în sere și solarii (roșii, ardei, castraveți, varză, vinete), fructe pentru industrializare (prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre), cartof timpuriu pentru industrializare.

În zootehnie, sprijinul cuplat de care beneficiază crescătorii de animale la această dată este plătit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru animalele certificate cu origine, înscrise în registrele genealogice ale raselor, pentru sectoarele ovine/caprine, bovine pentru carne și lapte, bivolițe de lapte și viermi de mătase.

Vizualizat: 4594 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii