SANCȚIUNI SUBVENȚII 2019! Crescătorii de animale care au solicitat subvențiile din zootehnie, sprijinul cuplat și ajutorul național tranzitoriu, trebuie să știe că o notificare făcută la timp la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le salvează subvențiile. În ce situații nu sunteți sancționați din sumele care vi se cuvin pentru anul de cerere 2019?
Care sunt excepţiile de la aplicarea sancțiunilor administrative
Nerespectarea angajamentelor asumate ca urmare a unui caz de forţă majoră / circumstanţă excepţională (în conformitate cu art. 30 din OUG 3/2015) cu modificările și completările ulterioare, cu condiția ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care solicitantul /succesorul său în drepturi se află în situația prevazută la art. 30 din OUG 3/2015 cu modificările și completările ulterioare (15 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor).
Nerespectarea perioadei de reținere ca urmare a unei circumstanţe naturale (în conformitate cu prevederile art. 32 din Reg. Delegat (UE) nr. 640/2014) cu modificările și completările ulte-rioare, cu condiţia ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor.
Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ANTZ ovine/caprine și/sau SCZ, în-ştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.
În cazul în care fermierul depăşeşte termenul prevăzut la art. 31 din OUG 3/2014 cu modificările și completările ulterioare, inştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare. În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, inclusiv perioada de reținere până la data evenimentului, animalele supuse circumstanţelor naturale nu sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate de la aplicarea sancțiunilor administrative.
Deoarece animalele cu circumstanţe naturale nu sunt animale determinate, în cazul în care spre exemplu un animal din 10 capete vaci de lapte este supus unui caz de circumstanţă naturală, schema de sprijin cuplat-categoria vaci de lapte va fi respinsă de la plată pentru că această subvenție europeană este plătită crescătorilor care dețin un număr minim de 10 vaci eligibile pentru încasarea banilor, informează APIA Gorj, în Buletinul informativ din august 2019.
Potrivit legislației europene în vigoare, APIA acceptă drept cazuri de circumstanţă naturală următoarele situaţii care nu sunt din culpa solicitantului:
- moartea unui animal ca urmare a unei boli.
Documentele care atestă cazul de circumstanţă naturală şi care se depun de către solicitant la dosarul cererii unice de plată - declarația privind sectorul zootehnic sunt formularul declarare eveniment (F3) şi alt document emis de ANSVSA / DSVSA din care să reiasă boala care a cauzat moartea animalului.
- moartea unui animal, ca urmare a unui accident pentru care beneficiarul nu poate fi considerat răspunzător.
Se acceptă în baza procesului verbal de constatare, emis de instituţia abilitată să constate accidentul (de ex. poliţia rutieră, poliţia feroviară), din care să reiasă că solicitantul nu este vinovat de accident.
- sacrificarea de necesitate a unui animal din cauze pentru care solicitantul nu poate fi considerat responsabil:
a) ca urmare a depistării, de către medicul veterinar, a unei afecțiuni ce nu a putut fi remediată prin tratament, se acceptă în baza documentului sanitar-veterinar care să certifice boala și a formularului de mișcare F2;
b) ca urmare a unui accident, se acceptă în baza documentului sanitar-veterinar care să certifice motivul sacrificării și a formularului de mișcare F2.
- moartea animalului solicitat în cerere, cauzată de imposibilitatea de a făta, se poate accepta în baza documentului sanitar-veterinar și a formularului declarare eveniment (F3)
IMPORTANT! Animalul solicitat în cererea unică de plată pentru sprijin cuplat (SCZ) supus unei circumstanţe naturale, care se notifică la APIA poate fi înlocuit cu alt animal, fără pierderea dreptului la plata sprijinului, în următoarele condiţii:
a) beneficiarul să nu fi fost informat de APIA în privinţa unei neconformităţi din cererea unică de plată;
b) beneficiarul să nu fi fost informat cu privire la intenţia APIA de a efectua un control la faţa locului;
c) animalul, care înlocuieşte animalul cu circumstanţă naturală, trebuie să îndeplinească toate condiţiile de acordare la data notificării către APIA a cazului de circumstanţă naturală;
d) beneficiarul trebuie să depună documentaţia specifică pentru animalul care înlocuieşte animalul cu circumstanţă naturală.
ATENŢIE! În cazul în care solicitantul depăşeşte termenul, Înştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare. Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.
IMPORTANT! În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, animalele supuse circumstanţelor naturale NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate de la aplicarea sancțiunilor administrative.
Reamintim că verificările la fața locului pentru crescătorii de animale se fac anual de specialiștii Agenției Naționale de Zootehnie în baza procedurii de control care oferă instrucțiuni clare și detaliate cu privire la rea-lizarea efectivă a controlului la fața locului.
În cazul în care fermierul, care a depus o cerere unică de plată, cu declarația privind sectorul zootehnic si a fost selectat pentru controlul la fața locului, însă nu permite efectuarea controlului de către reprezentanţii organismelor abilitate, se consideră că acesta nu a respectat angajamentul. În acest caz cererea fermierului va fi respinsă de la plată pentru anul în curs.